wonder van architectuur spookhuis kolmanskop namibië armoedige grote ramen

architectonisch wonder

Prachtige kastelen, normale huizen in de voorsteden, wolkenkrabberappartementen en verticale sloppenwijken zijn verlaten door hun bewoners en staan ​​in puin. Of het nu ooit weelderige heiligdommen van de rijken waren of enkele van de meest schokkende omstandigheden van bittere armoede in de wereld, deze 7 spookachtig verlaten woonarchitectuurwonderen zijn heerlijk griezelig en vreemd mooi, hoewel een beetje triest.

Chateau de Noisy, België

verlaten wonder van architectuur en betoverd nobel kasteel de lawaaierig

De oude grote trap ziet er volledig verwoest uit

wonder van architectuur verlaten en nobel kasteel van lawaaierig trappenhuis

 Griezelige sfeer in zwart-wit

wonder van architectuur verlaten en nobel kasteel van lawaaierig zwart wit

wonder van architectuur verlaten en nobel kasteel van lawaaierig

Dit neogotische kasteel, officieel Chateau Miranda genaamd, werd in 1866 gebouwd door een Engelse architect die stierf voordat hij afstudeerde.

Voor de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als zomerverblijf voor een rijke familie, daarna werd het gevorderd door de nazi’s. De volgende decennia werd Chateau Miranda gebruikt als hotel en accommodatie voor kinderen door Belgische straathoekwerkers, maar in 1991 leidde een brand tot de verlatenheid. Sindsdien komt het steeds dichter bij zijn desintegratie.

Een rondleiding door het verwoeste kasteel is behoorlijk gevaarlijk omdat de meeste bovenste verdiepingen uit elkaar zijn gevallen. Het is een schande om iets te zien dat ooit zo mooi was afgebroken. Urban explorers maken prachtige foto’s van het interieur TalkUrbex.com Aan.

Sathorn unieke wolkenkrabber, Thailand

wonder van architectuur sthorn wolkenkrabber in thailand van onderaf wonder van architectuur machtig en magnifiek

De 47 verdiepingen tellende Sathorn, de unieke toren, werd ontworpen als een goed ingerichte, moderne residentie voor rijke burgers van Bangkok, Thailand. Nu is het een spooktoren die ongelooflijk leeg en stil voor de stadshorizon staat, en waarvan de betonnen oppervlakken al vies en roestig zijn.

Ondernemers vormden deze en vele andere wolkenkrabbers in Bangkok tijdens een economische hoogconjunctuur, maar activa daalden, ondernemers gingen failliet en gebouwen bleven leeg staan. Bij een storm valt er puin op straat. Binnen is het bijna pikdonker en door de open metalen buizen en frames vragen de onderzoekers zich af wanneer ze voor het laatst een tetanusvaccinatie hebben gehad. Aan de top is het echter heel gemakkelijk in te zien waarom dit een van de meest prestigieuze adressen in de stad zou kunnen worden.

Verlaten Prinsenhuis, Rusland

wonder van architectuur prinsessenhuis in rusland van buitenaf  architectonisch wonder prinses huis in rusland loopbrug met prachtige zuilen

Misschien zijn verlaten herenhuizen, kastelen en kastelen zo fascinerend omdat het voor velen van ons moeilijk te begrijpen is waarom dure activa in verval raken. Iemand heeft alle moeilijkheden ondervonden bij het ontwerpen van het huis, het kiezen van de decoratieve elementen en het kopen van fijne fittingen, zodat het allemaal te snel in puin verandert. Dit Russische prinsenhuis, gelegen aan de Zwarte Zee in Abchazië, is daar een voorbeeld van. In termen van wat de hogere klasse van Russen de “Russische Rivièra” noemde, is dit kasteel bijna 200 jaar oud.

Het huis verloor, net als veel andere dingen, zijn pracht in de Sovjettijd. Op bevel van Stalin werd het omgebouwd tot Hotel Seeöwe, een zomerresidentie voor mannelijke regeringsfunctionarissen uit Moskou. Het werd verlaten na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, Georgië is zo vaak in oorlog dat renovatie nauwelijks een prioriteit kan zijn.

Kolmanskop, Namibië

wonder van architectuur verlaten in de kolmanskop woestijn namibië

Het smaragdgroen van de muren is vandaag de dag nog steeds te bewonderen 

wonder van architectuur spookhuis kolmanskop namibië armoedige grote ramen

Een oude koloniale dame

wonder van architectuur spookhuis kolmanskop namibië

Een van de meest surrealistische sluitingen is het oude diamantmijnstadje Kolmanskop in Namibië. Deze spookstad was ooit een klein maar zeer welvarend dorp, vol Duitse mijnwerkers die aangetrokken werden door het potentieel voor snelle en gemakkelijke rijkdom. Het is gebouwd in een Duitse bouwstijl. De stad raakte na de Eerste Wereldoorlog in verval en werd in 1954 volledig verlaten.

Het meest interessante aan Kolmanskop is het feit dat de huizen, het ziekenhuis, de balzaal, de school en andere gebouwen nu gevuld zijn met zand, zodat het lijkt alsof ze op het punt staan ​​in het zand te verdwijnen. Dat betekent dat het winderige woestijnklimaat zand door alle ramen en deuren blaast.

Het verlaten landhuis van Steve Jobs, Californië

wonder van architectuur steve jobs woonkamer in californië

‘S Nachts – Mexicaanse romantiek

wonder van architectuur steve jobs van buiten 's nachts

De mooie kleurrijke tegels zien er nog als nieuw uit

architectonisch wonder steve jobs verlaten huis in californië

Het leven van Steve Jobs is al een legende, maar hier is een verhaal dat niet veel mensen kennen: dat van Jobs’ verlaten landhuis in Woodside, Californië. Jackling Mansion werd in 1925 gebouwd als een residentie voor kopermijnbouw Baron Daniel Cowan Jackling en zijn familie en ontworpen door architect George Washington Smith in Spaanse neokoloniale stijl. Steve Jobs kocht het huis van 153 vierkante meter in 1984 en woonde er ongeveer 10 jaar voordat hij het huurde. In 2000 stopte Steve Jobs naar verluidt met het onderhoud van het gebouw en raakte het in verval. Het duurde niet lang voordat de historische structuur begon af te brokkelen, de formidabele elementen – bijvoorbeeld een massief orgel – verrotten.

Jobs was van plan het oorspronkelijke herenhuis te slopen en daar een nieuw huis te bouwen, maar een groep lokale natuurbeschermers maakte bezwaar, wat resulteerde in een juridische strijd die tot 2011 duurde. Jobs won uiteindelijk het recht om het huis te slopen en het werd slechts enkele maanden voor zijn dood gesloopt. Gelukkig kon fotograaf Jonathan Haeber maak deze foto’s in een relatief stabiele staat van het gebouw.

De 45.000 verlaten huizen in Detroit

architectuur wonder verlaten huizen in detroit rode bakstenen  Je kunt nog steeds de stijlvolle architectuur zien architectonisch wonder verlaten huizen in de voormalige elegantie van Detroit architectonisch wonder verlaten huizen in detroit

De ruïnes van Detroit zijn geweldig. De stad is een krachtig symbool geworden van economische en sociale ineenstorting, met duizenden inwoners die op de vlucht zijn voor de neergang van de auto-industrie die heeft geleid tot de moeilijkste en meest dramatische armoede en sociale conflicten. Detroit heeft naar schatting 45.000 verlaten huizen, met een totaal aantal verlaten eigendommen van honderdduizenden. Zelfs de openbare parken worden gesloten.

Dit heeft geresulteerd in een spookachtig stedelijk landschap, vol met de rottende overblijfselen van menselijke bewoning. Veel van de huizen zijn ingehaald door de natuur, gecamoufleerd in het begroeide groen om hen heen.

Edificio Sao Vito, Brazilië

wonder van architectuur verlaten en gigantisch in sao vito met graffiti

Een kijkje van onderaf

wonder van architectuur verlaten en gigantisch in sao vito hele gevel

De gevel ziet er bijna apocalyptisch uit

wonder van architectuur verlaten en gigantisch in sao vito

Tijdens zijn bestaan, van 1959 tot 2004, stond Edificio São Vito bekend als de grootste verticale arme wijk in São Paulo. De lokale bevolking noemde het Treme-Treme (beven-beven), het 27 verdiepingen tellende, 110 meter hoge gebouw werd ontworpen als een oplossing voor populaire huisvesting, gericht op freelancers, migranten, reizigers en hervestigers uit andere steden. Het had oorspronkelijk 624 appartementen, elk 27 vierkante meter. In 1985 werd het bewoond door drieduizend mensen, de meesten met een laag inkomen, en begonnen de appartementen in verschillende eenheden te worden verdeeld. Door een gebrek aan afvaldiensten werd afval en vuil water gewoon uit het raam gegooid. In 2002 was slechts één van de drie liften in bedrijf, wat een half uur wachten in beslag nam. Het gebouw is extreem gevaarlijk geworden – een onvermijdelijk dodelijk ongeval in geval van brand. In de loop der jaren zijn bewoners, vanwege de hoge misdaadcijfers, begonnen het gebouw te verlaten totdat het uiteindelijk wordt verlaten. Het werd in 2004 geëvacueerd en uiteindelijk in 2011 gesloopt.