budget voor bouwkosten efficiëntie kwaliteit

Houd de bouwkosten in het oog

De droom om een ​​huis te bezitten is zelden zo tastbaar geweest als in de afgelopen jaren – dankzij de lage rentetarieven. Voor sommige onbesliste huizenbouwers zal de lage rente waarschijnlijk een beslissende factor zijn in hun besluitvorming. Goedkoop hypotheken lenen valt, ondanks een lichte stijging van de rente, nog steeds binnen de mogelijkheden, maar zou toch ingezet moeten worden in het geval van de Berekening van de kosten de belangrijkste aspecten moeten in aanmerking worden genomen.

Het vergelijken van de verschillende aanbieders is pas de eerste stap: er moet bijvoorbeeld gekeken worden naar een betaalbaar leenbedrag en de voor- en nadelen van verschillende voorwaarden zodat dure vervolgfinancieringen vermeden kunnen worden. Maar zelfs dan is de financiële planning voor de bouw maar gedeeltelijk rond, want de extra bouwkosten zijn een grote post volgens haus-bau-blog.de staan ​​voor.

Bereken vooraf de bouwkosten van een huis

Voor de start van de bouw

Naast de daadwerkelijke woningbouw wordt meestal de aankoop van de daarbij behorende woning als kostenfactor toegevoegd. Dit gaat ook in het geld want dan is niet alleen de makelaarscourtage maar ook de overdrachtsbelasting verschuldigd, die afhankelijk van de deelstaat tussen de 3,5 en 6,5 procent van de koopsom kan bedragen. De betaling is verschuldigd zodra het contract voor de aankoop notarieel is bekrachtigd. De notaris legt echter niet alleen de aankoop zelf vast, hij is ook verantwoordelijk voor het vaststellen van de grondrechten en de hypotheek. Dit zijn beschermingsopties voor een geldschieter, meestal voor de bank. Voor de werkzaamheden van de notaris moet nog minimaal een procent van de koopsom worden geschat.

Dan worden de woning en de nieuwe eigenaar ingeschreven in het kadaster. Hiervoor dient rekening gehouden te worden met kosten voor diverse posten, te beginnen met goedkeuringen via het bericht van overdracht – dit betekent eigendomsoverdracht – de invoer van grondrechten en eventuele mede-eigenaren tot vergoedingen voor het uitprinten van een machinaal onderhouden land register.

bouwkosten woning berekenen extra kosten

Dan kan de bouwvergunning worden benaderd, wat niet alleen tijd kost – in het ergste geval kan het verwerken van een bouwaanvraag enkele maanden duren – maar ook geld. Naast de vergoedingen die gemeenten en bouwautoriteiten heffen, worden ook andere goedgekeurde gebouwen, zoals een garage, en technische installaties, bijvoorbeeld een warmtepomp, evenals de cascobouwkosten en de verlening van de bouwvergunning zelf meegenomen. op de factuur. Een vastgoedonderzoek kan ook duur zijn als het nog niet is uitgevoerd en gedocumenteerd.

Laat je het droomhuis niet volledig door een bouwbedrijf bouwen, maar plan je het liever zelf met een architect, dan bereken je nog 12 tot 15 procent van de bouwkosten..

Tijdens de bouw

Om ervoor te zorgen dat eventuele risico’s en gevaren voor het gebouw in aanbouw geen gaten in het financieringsplan scheuren, moeten deze worden afgedekt met een adequate verzekering. Inboedel- en particuliere aansprakelijkheidsverzekeringen schieten gewoon te kort bij de bouw van een huis, maar een bouwaansprakelijkheidsverzekering biedt een uitgebreidere bescherming. Een bouwverzekering kan schade dekken die kan ontstaan ​​door diefstal, storm of tijdens het transport van bouwmaterialen. Dit wordt aangevuld met een cascoverzekering, die – zoals de naam al doet vermoeden – geldt bij brand in de casco, maar ook voor schade door blikseminslag of explosies. Als u er absoluut zeker van wilt zijn dat de woningbouw ook onder de meest ongunstige omstandigheden wordt opgeleverd, kunt u denken aan een bouwopleveringsverzekering als bescherming tegen het faillissement van het uitvoerende bouwbedrijf.

Om ervoor te zorgen dat de constructie zelf geen verdere vervolgkosten met zich meebrengt, kan het de moeite waard zijn om een ​​bouwadviseur in te schakelen voor ondersteuning. Dit begeleidt vervolgens de bouw vanaf het moment dat het contract is gepland en helpt bij het toezicht op de bouwvakkers en ambachtslieden. Hierbij is het van belang om de niet per se goedkope dienstverlening van de adviseur – een uurloon tussen de 60 en 100 euro met een adviesomvang van zo’n tien tot 15 uur – af te wegen tegen het mogelijk nog duurdere herstel van constructiefouten.

Bereken de bouwkosten van een huis correct

De verplichte ontwikkelkosten zijn beduidend duurder dan het optionele advies. Hiermee worden de kosten bedoeld voor het aanleggen van alle benodigde aansluitingen die in een nieuwbouw worden gemaakt. De aansluiting van gas, elektriciteit, drinkwater en riolering evenals de telefoonlijnen kan in individuele gevallen, afhankelijk van de omstandigheden, erg duur zijn en moet daarom ruimhartiger dan te strak worden berekend. Dit geldt vooral voor rioleringswerkzaamheden en eventuele maatregelen, zoals een aanlegweg. Daarnaast moet de bouwplaats natuurlijk worden voorzien van stroom en water – dit brengt niet alleen de pure verbruikskosten met zich mee, ook de lokale netbeheerder en de elektriciens die verantwoordelijk zijn voor het opzetten van de stroomvoorziening willen betaald worden. Niet te vergeten de huurprijs voor de powerbox van de site.

Na de bouw

Helaas stoppen de kosten niet bij de oplevering van de bouw; in sommige gevallen kunnen ze zelfs flink oplopen. Dit geldt in het bijzonder voor alle vragen met betrekking tot de inrichting van de woning, te beginnen bij de planning met betrekking tot de elektrische installatie – als er bijvoorbeeld wordt gezocht naar een smart home-variant – tot de keuze van deuren, ramen, tegels en tot slot maar niet in de laatste plaats het meubilair. Wie ook nog een stuk grond met tuin heeft, wil die na zijn intrek zeker naar eigen smaak inrichten.

woningbouw anticiperen op kosten plan berekenen

Daarnaast moet bij de start van de bouw duidelijk zijn dat onderhoudskosten voor reparaties altijd gemaakt kunnen worden. Idealiter zouden ze in een nieuw gebouw geen enkele betekenis moeten hebben, maar uiterlijk naarmate de periode van bewoning vordert, zullen onvermijdelijk tekenen van slijtage optreden. Ter dekking van schade door brand, storm, etc. raden wij u aan een woningbouw- of natuurverzekering af te sluiten. Dit beschermt het gebouw zelf en dekt eventuele kosten voor verbouwing of renovatie.

Illustraties

Afbeelding 1: pixabay.com © Alexander Stein (CC0 Publiek Domein)

Afbeelding 2: pixabay.com © wokandpix (CC0 Publiek Domein)

Afbeelding 3: pixabay.com © Kai Stachowiak (CC0 Publiek Domein)

Afbeelding 4: pixabay.com © Manfred Antranias (CC0 Publiek Domein)