energiebesparend huis panorama raam in het bos

Energiezuinig huis – hoe passieve zonne-energie efficiënter te gebruiken?

Ja, de bladeren buiten veranderen snel van kleur en dat is dit seizoen altijd een signaal dat we binnenkort het appartement gaan verwarmen. Maar elke keer als ik aan mijn stookkosten moet denken, denk ik ook aan hoe belangrijk de zon voor ons is.

Ik denk alleen dat de zon een belangrijke rol kan spelen bij het verwarmen van onze huizen, het besparen van energie en het verlagen van de verwarmingskosten. Zo stel ik me een leven zonder airconditioning voor, als we in ons huishouden beter gebruik maken van zonne-energie. Natuurlijk is het mogelijk en is het al op veel plaatsen in de wereld succesvol geïmplementeerd. Het wordt steeds aantrekkelijker om zelf de stroom uit uw eigen zonnestelsel te gebruiken. Maar de noodzakelijke investeringen zijn alleen de moeite waard als u verstandig handelt. Daarom hebben we het vandaag over het moderne energiebesparende huis.

In het artikel van vandaag willen we u huizen laten zien die verstandig met zonne-energie omgaan. Het is niet nodig om de buitenmuren van een gebouw volledig te beglazen. Dit wordt door veel mensen slecht begrepen. De vitrines en andere soortgelijke apparaten raken overdag oververhit en koelen ‘s nachts af. Ze zijn dus geen goedkope oplossing voor ons.

Laten we het nu hebben over andere manieren om zonlicht te absorberen in een energiezuinig huis.

De zonnestralen kunnen beter worden benut als de woonkamers van het huis op het zuiden zijn gericht. Het planten van loofbomen voor het huis is een goed idee, zodat het zomerzonlicht wordt gefilterd.

Elegant passiefhuis in het bos

energiebesparend huis rechte gevel beton hout glas

Dit huis in de buurt van Seattle, ontworpen door Mohler en Ghilliono Architects, kijkt uit op de zon en is omgeven door bomen om de koude noordenwinden in de winter te weerstaan. Aan de noordkant van hetzelfde huis kun je zien dat het gedeeltelijk in de grond is ingebouwd.

Er zijn bijna geen ramen op het noorden, dus de binnentemperatuur blijft goed

energiebesparend huis gelijkvloers gebouw bekleed met hout

Een kijkje in het huis onthult de relatie tussen de glazen wand en glazen deuren die we eerder zagen

energiebesparend huis warme houtstructuren

De zon dringt door in de open keuken en de eet- en woonkamer. De dakaansluiting, die de warmte in de zomer verlaagt en het zonlicht in de winter binnenlaat, is ook belangrijk om op te merken.

Een van de architecten die zich met passieve zonne-energie bezighoudt, heet Frank Lloyd Wright. Hij werkte aan de Usonia-huizen in het midden van de jaren ’30.

Hier afgebeeld is het gerestaureerde Rosenbaum-huis in Alabama

energiebesparende woning op een zonnige helling

Architecten hebben een nieuwe methode ontwikkeld om huizen te verwarmen met zonne-energie. De Usonia-huizen van Wright zijn naar de zon gericht en bijna volledig gesloten aan de koude kant.

Door de kleine ramen en brede glazen deuren kun je hier in de warmere maanden een verkoelend briesje voelen

energiebesparende bakstenen muur en terracotta tinten

De glazen deuren samen met de betonnen vloer absorberen het zonlicht in de winter

energiezuinige woning kamerhoge ramen met houten kozijnen

Laten we nu samen eens kijken naar deze residentie in Michigan

energiebesparende woning goed afgeschermde entree

Hier kijk je door dubbelhoge glazen wanden direct de woning in. Het gebouw spreidt zich uit naar het zuiden, d.w.z. naar de zon toe.

Hier is bijgebouwd, maar het dak blijft recht

energiezuinige woning met zonneterras in de tuin

Hierdoor kan het zonlicht altijd tot in de woonkamer doordringen

energiebesparend huis groot raamoppervlak veel zonlicht

Sommige bomen zijn ook vanuit het raam te zien. Ze helpen bij het verminderen van zonne-energie en voorkomen niet de zonnestralen die nodig zijn voor passieve zonneverwarming.

Al deze huizen zijn gebouwd naar het voorbeeld van het Duitse Passiefhuis. Ze zijn super geïsoleerd, hebben goed geïsoleerde buitenmuren die de koude of warme lucht schoon houden.

Dit huis in Oregon, ontworpen door Holst Architektur, heeft voornamelijk massieve muren met kleine openingen

energiebesparend huis elegante gevel goed gecoat

Het ontwerp van de ramen houdt zich aan de factoren: zon, wind, uitzicht, bomen

energiebesparend huis eigen zonnestelsel

 De grotere ramen in dit huis in Oregon worden gebruikt voor meer zonne-energie. De architect gebruikt een balkon op de tweede verdieping om voor schaduw te zorgen.

Drielaags geïsoleerde ramen en deuren laten in de winter veel zonlicht binnen en zorgen voor een goede verwarming

energiebesparend huis licht hout open plattegrond

Het laatste huis in Jackson Wyoming is ontworpen door Nagle Hartray Architecture uit Chicago en gebouwd door Teton Heritage Buildings

energiezuinige woning grote raampartijen en balkon op het zuiden

De glazen wanden zijn op het zuiden gericht om het zonlicht door te laten

energiezuinige woning zonnige hoek met prachtig uitzicht

Er is ook gemeten hout nodig om het huis gedeeltelijk te beschaduwen. Dankzij de brede glazen wanden biedt het interieur van het huis een prachtig panoramisch uitzicht en absorbeert het tegelijkertijd veel zonneschijn.

Nou, het ziet er prachtig uit en het is praktisch en super goedkoop, nietwaar??

energiebesparend huis nobele houtstructuren

Hoe vind je het idee voor slim gebruik van zonne-energie in de moderne woning? Laat ons uw mening en uw opmerkingen over het energiezuinige huis weten, we kijken er naar uit.