Architect over de tentoonstelling van het Whitney Museum             Luxe merken in een moderne museumomgeving

           Een project van de architect Violetta Shatova

Architect via de ingang van de luis vuiton stichting

 Tegenwoordig vertrouwen bekende bedrijven op de popularisering en verdere ontwikkeling van hun eigen merken door ze tentoon te stellen in museumgebouwen.

Dergelijke exposities benadrukken niet alleen de historische aspecten van de tentoongestelde producten. Ze benadrukken hun afbeeldingen.

Luxemerken wenden zich tot musea. Deze laatste blijken de nieuwste marketingkanalen te zijn. Luxe merken zoals “Bulgari”, “Dior”, “Chanel”, “Alexander McQueen”

 Ralph Lauren en anderen tonen hun producten niet alleen in winkels, maar ook in musea.

Er begint een nieuwe trend in de mode-industrie – musea exposeren mode

Architect op de bouw van luxe merken

Rob Frankel is brandingexpert bij adviesbureau Frankel & Anderson in Los Angeles. Hij beweert het volgende: “Door de merken in de museale omgeving tentoon te stellen, roepen de luxebedrijven op onbewust niveau associaties op in het bewustzijn van de mensen dat het merk bij het museum hoort en van museumkwaliteit is.”

Dergelijke blootstellingen zijn echt succesvol. Neem als voorbeeld de tentoonstelling Alexander McQueen in het Metropolitan Museum of Art (Met), New York. Het staat al 141 jaar op de lijst van de meest populaire museumtentoonstellingen. Dit omvat ook “Mona Lisa”, “De schat van Toetanchamon” en de exposities van Picasso.

De modegigant Louis Vuitton zet de toon, hoe vaak 

Architect luis vuiton top

Deze luxemerken vertrouwen op grotere projecten. Ze huren bekende architecten in om nieuwe woningen te ontwerpen volgens de historische tradities en ontwerpconcepten van elk bedrijf. Zo creëer je een architecturale omgeving die beantwoordt aan de hoge kwaliteit van de haard.

Deze trend begon met het tentoonstellen van luxe automerken in indrukwekkende museumgebouwen. Het wordt steeds populairder.

Het Italiaanse modebedrijf “Max Mara” is partner in het bouwproject voor het “Whitney Museum of American Art” in New York. Het werd ontworpen door de architect Renzo Piano.

Het gelijknamige museum werd gebouwd in het Bois de Boulogne

Architect op ontwerp

Het merk maakt een thematische collectie rond het museum genaamd ‘architecturale kleding’.

De architect ontwerpt zelfs een tas voor het bedrijf. Geïnspireerd door het gebouw als de belichaming van “strak design en perfecte materialen”, reproduceert hij de gevel op leer.

Alle winsten van de verkoop van de gelimiteerde serie (250 zakjes) zullen worden gedoneerd aan Piano’s Foundation. Dit ondersteunt zijn culturele en educatieve projecten.

Het Franse modehuis “LOUIS VUITTON” bouwde onlangs een eigen museum in de omgeving van Parijs. Het is ontworpen door Frank O. Gehry. Zijn bekende, bijna sculpturaal ogende vormen zijn de leidraad geworden voor merkproductie.

Hedendaagse architectuur is een project van Frank Gehry 

Architect op de luis daemmerung foundation

Ze zijn net zo indrukwekkend als de architectuur van het gebouw zelf.

Het is de bedoeling dat het museum van de Stichting LOUIS VUITTON de nieuwste attractie van Parijs wordt. De opening staat gepland voor oktober 2015. Het gebouw moet voldoen aan de claim van de stichting om te worden gehuisvest in een ‘essentieel werk van architectuur’. Het is bedoeld om de missie van “het bevorderen van kunst en onderwijs” te symboliseren. Gehry is gekozen als beste architect voor deze missie.

Glas- en staalplaten willen de zeilen van een groot jacht vertegenwoordigen

Architect luis vuitn museum

LOUIS VUITTON-museum

Parijs was een toonaangevend cultureel centrum, een centrum voor moderne kunst in de eerste helft van de 20e eeuw. De stad heeft deze status niet meer. New York en andere steden hebben die reputatie nu verworven.

Tot nu toe zijn er echter geen dergelijke substantiële particuliere investeringen in culturele instellingen geweest.

Er zijn relatief weinig privémusea in Frankrijk.

En zo zien de blauwdrukken van het Louis Vuitton Museum eruit

Architect Luis Vuiton

Het LOUIS VUITTON-museum is erin geslaagd te blijven bestaan ​​zonder ernstige inmenging van de Franse bureaucratie.

Het project vormt een synthese tussen puur cultuurbejag en particulier ondernemen.Het is een museum voor moderne kunst en een cultureel centrum. De stad heeft nog nooit zo’n sterk verband getoond tussen culturele claims en een privébedrijf.

Het gebouw ligt aan de noordkant van Bois de Boulogne. Het gebouw spreidt zijn “zeilen” van glas uit tussen de bomen van dit grote park in Parijs. Het gevelontwerp is geheel in Gehry’s stijl.

Enkele exposities van het modehuis

Architect vuitton jurken

De schaal is gemaakt van 3600 uniek gebogen panelen. Ze stijgen op in de vorm van jachtzeilen.

Er werden verschillende termen gebruikt om het gebouw te beschrijven, waaronder ‘schip’, ‘wolk’ en ‘ijsberg bedekt door wolk’. Volgens de architecten zijn alle termen gepast. Door het grote volume binnenin is het gebouw te omschrijven als een ijsberg. Het lijkt op een wolk vanwege het exterieurontwerp, dat doet denken aan gespreide zeilen.

In dit project domineert glas als materiaal. Dit heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de goedkeuring van de constructie door de burgemeester van Parijs. Het materiaal was natuurlijk belangrijk omdat het gebouw in het park staat.

De glazen vleugels van het museum in de zomerschemering

Architect op de stichting luis vuiton

De exposities zelf kunnen niet aan glazen wanden worden gehangen.

De architect Frank O. Gehry projecteert verschillende volumes met rechte vormen onder de transparante sculpturale vormen. “Ik zou neutrale galerijen kunnen maken, maar tegelijkertijd zou ik mezelf kunnen portretteren” – zegt hij. Bij het ontwerpen van het gebouw werkt hij van binnen naar buiten. Het gebouw vertegenwoordigt drie op elkaar gestapelde dozen, waarin galerijen, 3 verkeerstorens, trappenhuizen en liften zijn ondergebracht.

Het auditorium van het Louis Vuitton Museum

Architect via de luis vuiton foundation ingang van binnenuit

Kleurrijk maar discreet. Zo kun je het interieur van het gebouw omschrijven

Architect vuitton geel

Deze benadering van binnenuit is kenmerkend voor Gehry. Hij wordt nog steeds geïdentificeerd met zijn indrukwekkende sculpturale figuren. Als hij iets ontwerpt, begint hij nooit meteen aan het project. Hij wil er zeker van zijn dat het gebouw ook zijn functies kan vervullen. Dan werkt hij vrij op het volume.

Glasvormen verschijnen zowel als elementen van het gevelontwerp als als plafond. Deze bevinden zich boven de foyer. Ze dienen ook als dakterrassen.

Het Vuitton Foundation Museum is de nieuwste sensatie in Parijs

Architect op de ingang van de luis vuiton foundation close

Het gebouw heeft galerijen, een auditorium en de gebruikelijke openbare ruimtes zoals een café, bibliotheek en een grote, centraal gelegen lobby.

Het auditorium staat voor een waterval met meerdere niveaus.

De beglazing zorgt voor natuurlijk licht in de kamer, dat wordt gebruikt voor de modetentoonstellingen van het merk.

Het concept van veel licht wordt verwelkomd op de modeshows van het merk 

Architect via de ingang van de luis vuiton stichting

Het “Whitney Museum” biedt uitgebreide tentoonstellingen, variërend van unieke kunstwerken tot exclusieve tassen van bekende merken. Deze omvatten producten van “Max Mara”, “Audi” en “Tiffany”. Ze zijn te zien in het museum, dat wordt verplaatst naar een nieuwe locatie in New York.

Deze merken worden onderdeel van de geschiedenis als prospects en kopers binnenstromen om het nieuwe gebouw te bekijken.

Meer luxe merken wachten op ons in het “Whitney Museum” in New York 

Architect op Whitney Museum NY

“Whitney Museum” in New York

Architect Renzo Piano, die het museum ontwierp, ontwierp tientallen andere gebouwen. Een van de sterkste tekenen van zijn projecten is de verbetering van de levenskwaliteit van de bezoekers door middel van ruime openbare ruimtes.

Net als in zijn project “Center Pompidou” in Parijs, ziet hij hier een grote ruimte voor zich. Dit wordt Piazza genoemd. Dit is waar mensen elkaar ontmoeten, samenkomen, praten en ideeën uitwisselen. Dit verrijkt het stadsleven.

Het hele jonge museum is al door tal van bezoekers bezocht

Architect op Whitney Museum NY in de avond

Het Whitney Museum is officieel geopend op 1 mei 2015. In een interview zegt Renzo Piano wat volgens hem het belangrijkste voordeel is van de nieuwe locatie van het “Whitney Museum” ten opzichte van de oude (Upper East Side) in New York. Op de nieuwe locatie is er voldoende ruimte voor voetgangers. Daar kunt u rustig genieten van de kamer. Je creëert gevoel voor stedenbouw en openheid.

Moderne architectuur die voldoende ruimte en licht biedt

Architect op Whitney Museum NY blauwdruk

Hij zegt: “Ik heb het gevoel dat een openbaar gebouw, in het algemeen, vooral in het geval van culturele gebouwen, maar ook in alle openbare gebouwen zoals bibliotheken, scholen en universiteiten, deze eigenschap van openheid zou moeten hebben. Want dat maakt een stad mooier. De steden zijn er zelfs op gebaseerd. Steden zijn geen steden als ze gebaseerd zijn op gebouwen die de grond volledig beheersen. Mensen praten niet op straat. Wanneer gebouwen worden gebouwd voor openbaar gebruik, gebeurt precies het tegenovergestelde. Er moet iets gecreëerd worden dat de straat aanspreekt en dat een gevoel van communicatie en verbondenheid met de gemeenschap uitstraalt.”

Interpersoonlijke communicatie maakt deel uit van het architectuurconcept 

Architect op de bouwplannen van Whitney Museum NY

Het gebouw telt acht verdiepingen. Het is bekleed met lichtblauwbruine stalen platen. De vorm is erg asymmetrisch, heeft terrassen en glazen paden die naar beneden leiden. Het museum is bereikbaar via de openbare ruimte “Largo”, die als een soort overgang tussen de straat en het museum zelf dient. Dit is een openbare ruimte met uitzicht op de Hudson River en de ingang van de High Line. Het is toegankelijk via de foyer bij de hoofdentree, die tevens dienst doet als expositieruimte. Het is een galerij met gratis toegang.

De architect Renzo Piano ontwerpt gebouwen die de kwaliteit van het openbare leven verhogen

Architect over Whitney Museum NY morning

Het derde niveau heeft de vorm van een “theater” met uitzicht op dubbele hoogte over de Hudson River. Het vijfde niveau biedt 1.670 vierkante meter ruimte zonder kolommen. Dat maakt het het grootste open museum van New York. Het gebouw wordt vrijgehouden voor tijdelijke tentoonstellingen en de presentatie van vrij grote werken.

De vaste collectie wordt tentoongesteld op twee verdiepingen. Je stapt terug in het westelijke deel. Ze sluiten aan op 1200 vierkante meter brede open terrassen. Ze zijn bedoeld voor het tentoonstellen van sculpturen.

Ondanks zijn omvang moet het museum open en toegankelijk lijken voor bezoekers

Architect over Whitney Museum NY windy

Ten noorden van het hoofdgedeelte van het gebouw zijn op de niveaus ‘drie’ tot ‘zeven’ kantoorgebouwen ondergebracht. Er is ook een educatief centrum, laboratoria en een bibliotheek met leeszalen. Ook is er een multifunctioneel theater voor live optredens, film- en videopresentaties. Op de bovenste verdieping bevindt zich de galerij “studio” (onderwijsruimte) en een café, waar je een natuurlijke dakraamconstructie hebt. De managementexperts zijn het erover eens dat de samenwerking tussen luxemerken en culturele instellingen hun imago versterken en verbeteren. De associaties met kunstwerken en de museale omgeving bevestigen de goede reputatie van de culturele iconen.

Op 8 verdiepingen vind je sociale, culturele en vermakelijke dingen

Architect op Whitney Museum NY Manhattan

De nieuwe samenwerking met geschikte bedrijven heeft ook een positieve impact gehad op het museum als instelling. Dus alle betrokkenen kunnen er hun voordeel mee doen. De plek waar de werken van de luxemerken worden tentoongesteld is van fundamenteel belang. Wat de musea van vandaag opmerkelijk maakt, is niet alleen de tentoonstelling binnen, maar ook de architectuur van de gebouwen zelf.

De manier waarop architecten de behoeften van mode interpreteren, is zeer ontroerend

Architect vuitton-project

Bibliografie:

 www.wikiarquitectura.com

www.greatbuildings.com

www.e-architect.co.uk

www.dezeen.com

www.archdaily.com

www.architizer.com

www.luxurydaily.com

www.vanityfair.com

www.independent.co.uk

www. cornichewatches.com

Contact:  Violeta Shatova

mail:         [e-mail beveiligd]

web:          http://arch-shatova.weebly.com/