Le Corbusier Art

Over Le Corbusier en zijn bijdrage aan de wereldarchitectuur

Ongeveer 50 jaar lang was Charles Edouard-Jeanneret-Gris, beter bekend als Le Corbusier, niet bij ons. Hij verliet deze wereld voor altijd op 27 augustus 1965. Toch is het veel meer aanwezig in ons dagelijks leven dan mensen zich kunnen voorstellen. Zijn kijk op architectuur heeft de hele wereld waarin we leven fundamenteel veranderd.

Le Corbusier is een van de uitstekende vertegenwoordigers van de wereldarchitectuur. Zijn werken zijn enorm populair geworden in vergelijking met veel van zijn andere collega’s.

Zoals gepland zou Le Corbusier het bedrijf van zijn vader overnemen en mooie uurwerken repareren

Le Corbusier boek

“Starchitect” – sterarchitect

Op een bepaald moment in de geschiedenis van de architectuur verscheen de Engelse term “Starchitect”. Het is speciaal gemaakt voor mensen zoals Le Corbusier om hun ongelooflijke populariteit te vieren. Het is bijzonder opmerkelijk dat Le Corbusier bijzonder beroemd en bekend werd vóór het internettijdperk. Dat is heel moeilijk! Destijds stak het nieuws bijna net zo langzaam als mensen de oceaan over. Bedenk eens hoe beroemd hij tegenwoordig zou zijn geweest.

Het parlementsgebouw en het herkenningspunt van Chandigarh, India 

Le Corbusier gewapend beton

Na de Tweede Wereldoorlog ontwierpen het genie en zijn partner unieke meubelen in zijn atelier in Parijs

Meubels van Le Corbusier

Net als elke andere beroemde persoon was deze architect niet alleen geliefd, maar tegelijkertijd ook gehaat, benijd, aangevallen en verkeerd begrepen. Mensen spraken keer op keer met veel emotie over hem, zelfs na zijn dood.

In de jaren twintig formuleerde de ontwerper vijf punten die centraal stonden in de nieuwe architectuur

Le Corbusier drie

Hij ontleent zijn pseudoniem aan de naam van zijn grootmoeder, wat ‘raaf’ betekent.

Geboorteplaats van Le Corbusier

Zijn geboorteplaats La Chaux-de-Fonds

Als je de geboorteplaats van Le Corbusier zou bezoeken, de Zwitserse stad La Chaux-de-Fonds, zou je veel over zijn werk leren en het in het algemeen beter begrijpen. Je kunt duidelijk zien dat hier de wortels van veel van zijn ideeën liggen. Dit is volkomen logisch. Uiteindelijk heeft de architect hier gewoond tot hij 29 jaar oud was.

Hier opende Le Corbusier zijn eerste architectenbureau.

Na zijn vertrek uit Zwitserland werkte Corbusier ook in Argentinië, Japan en India

Le Corbusier Paleis van Justitie India

Aan het begin van de eeuw stond La Chaux-de-Fonds bekend als de stad van de klokken. De helft van de wereldproductie werd hier gemaakt! Stel je dat eens voor!

De populariteit van de lokale klokken werd niet alleen geassocieerd met de hoogwaardige technische afwerking. Zwitserse horloges waren ook zo populair omdat er veel vakmanschap in de uitwerking zat. Dit gaf je een uniek karakter.

Le Corbusier was een kunstenaar, architect en ontwerper die onvermoeibaar conceptualiseerde

Le Corbusier Villa Jeanneret Perret

Het was precies in deze branche dat de jonge Charles-Edouard werkte totdat hij zich met architectuur ging bezighouden. Het gevoel voor tijd en de wil om er grip op te krijgen, speelde zeker een zeer belangrijke rol in zijn verdere werk.

Zoals veel genieën was de getalenteerde Zwitser zijn tijd ver vooruit

Le Corbusier sw

Het natuurlijke licht

Een ander zeer interessant kenmerk van La Chaux-de-Fonds, de geboorteplaats van Le Corbusier, werd geassocieerd met natuurlijk licht. Het landschap is zo geconstrueerd dat het er voor een groot deel in vloeit. Dit maakte het creatieve werk van de architect gemakkelijker. De gebouwen zelf keken uit op de straat met grote ramen van vloer tot plafond. Ze hadden deze openheid, die later de architectuur van Le Corbusier sterk heeft gevormd, samen met andere belangrijke kenmerken.

De Notre Dame van Ronchamp, gebouwd in de jaren 50, is een van de beroemdste gebouwen in de moderne stijl

Le Corbusier kapel de notrdame frankrijk 1955

Villa Jeanneret-Perret (ook Maison Blanche)

Het Witte Huis staat nog steeds bekend als het experimentele laboratorium van Corbusier, waar hij zijn eerste stappen in het constructivisme zette

Le Corbusier Villa Jeanneret Perret raam

Achter deze naam schuilt het eerste project van Villa Jeanneret-Perret Le Corbusiers. Dit is het huis van zijn ouders. Het bevindt zich ook in La Chaux, zoals de Zwitsers de geboorteplaats van de architect noemen. De bouw werd voltooid in 1912.

Hier werd de vormentaal ontwikkeld, die toen een zeer sterke invloed had op zijn pad als architect.

De eerste kunst die de jonge Corbusier maakte, was het schilderen van wijzerplaten

Le Corbusier klok

Reeds in het ouderlijk huis zie je het streven om de buitenruimte te integreren in het interieur. Tegelijkertijd is de binnenkamerafscheiding zo opgezet dat deze voldoende ruimte biedt voor diverse verbouwingen.

Opvallend voor het buitenterrein zijn de zeer goed doordachte paden die leiden naar het huis en de “boven” tuin.

Le Corbusier was een fanaticus wiens politieke voorkeuren geen geheim waren

Le Corbusier geoptimaliseerd

De ingangen zijn op het eerste gezicht bijna onzichtbaar. Pas na een hint of na zorgvuldige overweging herkent men dat het zoiets is. Dit geeft het concept een zekere mystiek, die ook typerend is voor de latere architectuur van Le Corbusier.

Opvallend in de tuin is het houten traliewerk.

Na Villa Jeanneret-Perret nam Le Corbusier afscheid van zijn geboortestad en ontwikkelde hij wat hij hier leerde op vele andere plaatsen in de wereld.

50 jaar na de dood van Cobusier herinneren alleen de monumentale gebouwen aan zijn vindingrijkheid

Le Corbusier Villa Jeanneret Perret bauhaus