Schrottwichteln is een gezinsvriendelijk cadeau-uitwisselingsspel dat al vele jaren een moderne kersttraditie is.

Als het om elfjes gaat, is het idee terug te voeren op de Scandinavische traditie. Er wordt namelijk op de deur geklopt, een cadeautje gegooid, en dan wegrennen. Scandinaviërs noemen dit Juklapp (letterlijk vertaald – kloppende kerst). Of de wortels gaan nog verder terug naar Duitse legendes over de helpers van Sint-Nicolaas die geschenken uitdeelden aan brave kinderen. Maar één ding is zeker: de traditie is door de jaren heen blijven ontwikkelen.

In de VS staat het spel bekend als Dirty Santa, White Elephant en Yankee Swap. Het belangrijkste verschil tussen Dirty Santa en de andere twee spellen is dat Dirty Santa meerdere rondes van cadeaudiefstal aanmoedigt.

Wat zijn junk-kabouters??

Junk-elven zorgen voor het kerstfeest en wisselen grappige junk-cadeaus uit

Ruil junk elf cadeaus

Schrootkabouters heersen Kerstfeest cadeau-uitwisseling Wikkel schrootcadeaus in

De Duitse versie van dit gezelschapsspel heet Schrottwichteln en er zijn verschillende versies van. Zorg er dus voor dat je als host van tevoren een aantal basisregels hebt opgesteld. Algemene spelregels en enkele populaire varianten worden in dit artikel vermeld. Lees verder en laat je inspireren…

Organiseer een kerstfeest met een cadeau-uitwisseling

Schrootkabouters heersen Kerstfeest cadeau-uitwisseling Wikkel grappige schrootcadeaus in

Het gaat erom dat je meer plezier hebt!

Ongewenste kabouters heersen over ideeën voor het uitwisselen van cadeaus voor kerstfeesten

Regel van junk-kabouters

Aantal spelers: Idealiter vereist dit spel minimaal 6 volwassenen, met een maximum van 20 spelers aanbevolen. Technisch gezien kan echter een willekeurig aantal spelers deelnemen.

Aantal geschenken: Elke deelnemer moet een ongemarkeerd en ingepakt cadeau meenemen. Geschenken kunnen serieus, humoristisch of volkomen nutteloos zijn; men moet echter proberen het geschenk zo in te pakken dat de inhoud onbekend blijft totdat het wordt geopend. Vooral in het geval van junk-kabouters worden onbruikbare en grappige items eigenlijk weggegeven.

Je kunt junk-kabouters spelen met vrienden en collega’s 

Scrap Pixies Kerstfeest organiseren cadeau-uitwisseling

De traditionele regels van de kabouter of de rommelkabouter zijn in wezen vrij eenvoudig. Niemand weet wie wie een cadeau geeft. Het organiseren van een cadeau-uitwisseling met vrienden, familie of collega’s kan nog wat ingewikkelder zijn. Hier zijn enkele tips die u hierbij kunnen helpen.

Kies een feestthema en stel een prijslimiet in voor de cadeaus die worden uitgewisseld. Stuur alle uitnodigingen voor een feest en schrijf dat elke gast een niet-ondertekend en ingepakt cadeau mee moet nemen.

Verpakkingstip: Hoe interessanter de cadeauverpakking, hoe spannender het spel wordt. Daarom is het een goed idee om de geschenken in meerdere lagen papier of dozen van verschillende groottes te verpakken.

 Schroot-pixiegeschenken moeten zorgvuldig worden verpakt

Schroot elfjes geschenken Kerstfeest cadeau uitwisseling grappige schroot geschenken

Het is het beste als je geen idee hebt wat er in de geschenkdoos zit

Junk elven zorgen voor kerstfeestcadeaus grappige rommelcadeaus

Laat je creativiteit je geest en lichaam overnemen!

Kerst inpakken

Als alle gasten zijn gearriveerd, kunnen de schrootkabouters beginnen. Begin met het plaatsen van alle cadeaus op één centrale plek (bijvoorbeeld op een tafel of onder de kerstboom). Het belangrijkste is dat alle spelers gemakkelijk toegang hebben tot de geschenken.

Extra tip: Zorg ervoor dat uw persoonlijke geschenken ver van deze specifieke locatie zijn. Je wilt toch niet dat een van je gasten naar huis gaat met de mixer voor tante Suzy??

Stapel alle junk Pixie-cadeaus op één plek

Junkkabouters heersen Kerstfeest Organiseer geschenkuitwisseling Stapel geschenken

Vervolgens bepaal jij wie het spel start. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Gewoonlijk trekt iedereen een nummer uit een hoed of doos en elke gast speelt dan in volgorde volgens het nummer dat ze hebben getrokken.

Dus het cadeau ruilen kan heel leuk zijn

Junkkabouters regeren ideeën, cadeau-uitwisseling, grappige junk-cadeaus

Speler 1 kiest een cadeautje van de centrale stapel, maakt het open en laat het aan iedereen zien. Het plezier hier zit hem in het cadeau zelf en in de reactie van de ontvanger.

Speler 2 heeft de keuze om ofwel een ongeopend cadeau van de stapel te kiezen of het geopende cadeau van speler 1 te stelen. Als het cadeau van speler 1 wordt gestolen, moet hij of zij een ander ongeopend cadeau kiezen.

Het is het beste om geen traditionele kerstcadeaus te geven

Ongewenste kabouters regeren cadeau-ideeën Kerstfeest cadeau-uitwisseling

Een geschenk kan meer dan één keer worden gestolen, maar meestal niet meer dan 3 keer en slechts één keer per ronde. Als je cadeau wordt gestolen, kun je het niet meteen stelen. Je moet nog een cadeau stelen of van de stapel kiezen.

Elke volgende speler heeft een keuze. Je kunt een ongeopend geschenk uit de stapel kiezen of een reeds geopend geschenk van een van de vorige spelers accepteren. In het geval dat je geschenk wordt gestolen, kan de vorige speler een ander ongeopend geschenk uit de stapel kiezen of een van de geopende geschenken van de andere spelers (u kunt de geschenken echter niet terugnemen van de persoon die ze net heeft genomen).

Het spel eindigt wanneer het laatste ongeopende cadeau is geselecteerd.

Junk kabouters met dobbelstenen

Junk-kabouters regelen de uitwisseling van grappige junk-cadeaus

Een andere variant van junk-kabouters kan met dobbelstenen worden gespeeld. De dobbelsteen bepaalt wie welk schroot elfje cadeau krijgt.

In een vooraf bepaalde tijd worden de dobbelstenen om de beurt gegooid. Elk resultaat van de dobbelsteen vertegenwoordigt een specifieke regel:

  • 6e Gooide de dobbelstenen: Je kunt een cadeau van de stapel pakken als je er nog geen voor je hebt liggen. Anders zit je buiten.
  • 5 gerold: je kunt het geschenk ruilen met een andere speler.
  • 4e gerold: de speler rechts van je zal het geschenk met je ruilen.
  • 3 gerold: de speler links van je ontvangt je geschenk. In ruil daarvoor gaat het cadeau van de ander naar jou.
  • 2 gerold: je kunt bepalen welke twee spelers hun cadeautjes uitwisselen.
  • 1 in blokjes gesneden: je mag het cadeau voor je uitpakken.

Regel junkkabouters duidelijk

Ongewenste kabouters regelen de uitwisseling van geschenken voor grappige troepkobolden

Veel plezier ermee!

Junkkabouters zorgen voor het kerstfeest Wissel cadeaus grappige rommelcadeaus uit

Schroot elfjes – een leuk kerstspel

Junk kabouters heersen kerstfeest cadeau uitwisseling vrouwen