Nadat we u hebben geïnformeerd over de sauna en de positieve effecten ervan op lichaam en geest, willen we het onderwerp vandaag een beetje uitbreiden. In de post van vandaag doen we verslag over de thuissauna en waar je deze in je eigen huis kunt opzetten. Daarnaast maken we u vertrouwd met de individuele saunatypes en met de belangrijke regels voor het nemen van een sauna aan huis. Ook kijken we terug in de geschiedenis van het stoombad om erachter te komen waar moderne sauna’s eigenlijk vandaan komen. Als je wilt ontsnappen aan de gebruikelijke stress van het dagelijks leven en iets goeds wilt doen voor lichaam, geest en ziel, lees dan verder! U vindt hier zeker veel interessante en nuttige informatie over de thuissauna.

De thuissauna is de perfecte wellness-oase voor het hele gezin.

Home sauna grijs hout grijze tegels perfect ontworpen wellness-oase voor het hele gezin

De thuissauna kijkt terug op eeuwenlange geschiedenis

De thuissauna of het stoombad thuis is geen Finse of Russische uitvinding. De oorsprong van gezonde sauna’s vinden we in de oudheid. We weten uit de geschiedenis van het oude Griekenland en het Romeinse rijk dat de badcultuur toen op zijn hoogtepunt was.

De oude Grieken bouwden bijvoorbeeld heteluchtbaden, waar ze graag vertoefden om daarna af te koelen met koud water. Openbaar zweetbaden werd aangemoedigd in het Romeinse rijk. Destijds werden in verschillende delen van Europa prachtige thermale baden gebouwd waar warme thermale bronnen waren. De ruïnes van deze gebouwen zijn vandaag de dag nog steeds te zien. Ook in Noord-Amerika zijn archeologische vondsten gedaan die getuigen van het bestaan ​​van zweetrituelen. Deze dateren uit de tijd voordat het continent werd ontdekt door Christoffel Columbus.

 Met een sauna in huis kijkt u terug op eeuwenlange geschiedenis.

Home sauna grijs hout grijze tegels perfect ontworpen wellness-oase voor het hele gezin

Pas in het begin van de Middeleeuwen werd in Europa de oude traditie van het nemen van een warm bad thuis nieuw leven ingeblazen. Hiervoor werden destijds speciale badkamers gebouwd. Dit waren kamers van hout die werden verwarmd met stenen kachels. In de Europese dorpen en steden hadden de badkamers de overhand en waren populaire plekken voor lichamelijke verzorging, maar ook plekken voor sociale ontmoetingen. Hoewel de badruimtes in Duitsland rond 1700 al verdwenen waren, is de badtraditie in Finland en Noord-Rusland tot op de dag van vandaag goed bewaard gebleven. Pas na het einde van de Tweede Wereldoorlog vierden de sauna’s hun grote comeback bij ons. Sindsdien zijn ze steeds belangrijker geworden en een thuissauna is nu een belangrijk onderdeel van het dynamische en stressvolle dagelijkse leven van talloze saunafans..

 Moderne thuissauna’s zien er tegenwoordig ongeveer zo uit!

Thuissauna modern design extra's aangename sfeer

Je kunt ook een chique ontwerp hebben.

Thuissauna, modern design, bijzondere vormen, ingebouwde verlichting achter een glazen wand

Waar kun je een thuissauna in je eigen vier muren opzetten en welke soorten sauna’s zijn er??

Als je thuis een grote badkamer hebt, kun je daar een thuissauna inrichten. Dat geldt eigenlijk voor de beste plek ervoor. Andere mogelijke locaties zijn de kelder of de zolder, als er voldoende ventilatie in de kamer is. Maar als dat niet haalbaar zou zijn volgens de omstandigheden in je huis, dan zou je kunnen kiezen voor een tuinsauna. Het maakt niet uit waar u uw huissauna precies wilt plaatsen, er zijn veel andere aspecten waarmee u rekening moet houden bij het plannen ervan. Zo moet je van tevoren bedenken hoe je daar wilt verwarmen. Juist op dit punt verschillen de afzonderlijke saunamodellen. Je kon kiezen tussen een houtkachel of een elektrische kachel. Beide hebben hun voor- en nadelen. De bekende Finse huissauna wordt bijvoorbeeld als klassiek beschouwd. Het wordt verwarmd met hout. Net als het Russische stoombad, dat men graag buiten in de open lucht opzet.

De verwarmingsmethode is hier het belangrijkst!

Thuissauna modern design glazen wand verwarmingsmethode elektriciteit hout

De infraroodcabines worden steeds populairder.

Thuissauna Infraroodcabine achter een glazen wand is erg populair voor een gezonde sauna thuis

Op dit moment zijn de infraroodcabines echter zeer modern, waar je je lichaam ontspant en je psyche verlost van stress. Deze moderne huissauna’s kunnen worden uitgerust met diverse extra’s zoals muziek, aroma- en kleurentherapie. Dit verandert ze in populaire oases van welzijn thuis.

Bepaalde extra’s maken van de thuissauna een echte wellness- en welzijnsoase thuis.

Thuissauna bepaalde extra's een echte wellness- en welzijnsoase in huis

Dan hebben we nog de stoomdouche als thuissauna. De vochtige warmte van de stoom zorgt hier voor het ontspannende effect, terwijl de hete lucht in de klassieke Finse sauna het wellness-effect creëert. De stoomsauna biedt u echter veel comfort bij het nemen van een sauna en zorgt voor een heerlijke ontspanning en ontgifting van het lichaam. Het kan ook worden uitgerust met enkele extra’s zoals rugmassagejets, kleurenlichttherapie, USB-aansluiting, enz. Kortom, moderne technologieën hebben hier het laatste woord!

 De moderne trend – sauna in de thuissauna!

Thuissauna's, moderne trend, sauna's thuis naast een douche achter een glazen wand

Of je de huissauna nu verwarmt met hout of elektriciteit, je hebt beslist een goede stroomaansluiting in de kamer nodig. Dit is ook essentieel voor de juiste verlichting in de sauna. Plan naast het stoombad een douche waar je kunt afkoelen na het zweten.

De juiste verlichting maakt van de thuissauna een uitnodigende plek om te ontspannen.

Thuissauna, modern design, bijpassende verlichting, uitnodigende plek om thuis te ontspannen

Welke regels moeten voor en tijdens elke Sauana-sessie in acht worden genomen??

Voor elk saunabezoek moet u zich goed voorbereiden, zodat u een goed gezondheidseffect kunt behalen tijdens het gebruik van de sauna. De belangrijkste saunaregels vatten we hieronder kort samen:

  • Drink genoeg – Je hebt voldoende vocht in je lichaam nodig, want als je zweet, verlies je er een deel van. Loop nooit het risico op uitdroging!
  • Eet iets lichts – U mag niet met honger of met een volle maag naar de sauna gaan. Het is het beste om iets lichts te hebben, maar minstens een half uur voordat je naar de sauna gaat.
  • Badschoenen en handdoek – dat is alles wat je nodig hebt in de thuissauna! Bijpassende badschoenen en een grote handdoek zijn essentieel!

Handdoeken zijn essentieel bij het nemen van een sauna!

Thuissauna witte houten doeken achter glazen wandraam mooi design kleine ruimte

  • Douchen voordat je naar de sauna gaat – reinig uw lichaam grondig voordat u naar de sauna gaat. Droog de huidoppervlakken grondig af. Zo zweet je beter in de thuissauna.
  • Maak het jezelf gemakkelijk – Als u een saunabed heeft, kunt u uw handdoek erop leggen. Dit is nu jouw plek om te ontspannen! Ga zonder kleren op je handdoek zitten of liggen!

Het is algemeen bekend dat een saunasessie meestal kort duurt – 8 tot 15 minuten. Meer dan 30 minuten in de sauna thuis blijven is riskant. Overweeg de bovenstaande informatie en vergeet niet dat uw gezondheid en welzijn het belangrijkst zijn!

 Chique thuissauna onder het schuine dak!

Home sauna grijs hout grijze tegels perfect ontworpen wellness-oase voor het hele gezin

 Wie een ruime badkamer heeft, vindt daar zeker ruimte voor een thuissauna.

Thuissauna ruime badkamer ruimte voor sauna thuis achter een glazen wand eersteklas design

Waar kun je de hand- en badhanddoeken bewaren 

Huissauna klassiek design gemaakt van hout achter glazen wand, mand om hand- en badhanddoeken op te bergen

Neem thuis een sauna en blijf fit en gezond!

Home sauna modern design betegeld achter glazen wand goede verlichting

Home sauna moderne designideeën betegeld achter glazen wand goede verlichting