Verticale tuin is een van de langstlopende trends in stadstuinieren van de afgelopen jaren. Binnen- en buitenmuren zijn ontworpen met groene planten, zowel decoratief als eetbaar. Een verticale tuin heeft veel voordelen, maar ook veel nadelen. Op beide zullen we in het volgende artikel uw aandacht vestigen. We zullen ook enkele ontwerptips delen.

In sommige gevallen is een verticale tuin als een kunstwerk

veel voorkomende tuinvariëteiten die verticaal planten

Verticale tuin: de verschillende strategieën

Er zijn verschillende strategieën om een ​​verticale tuin te creëren. Sommige planten kunnen direct in de muurvoegen worden gestoken. Dit is de ideale plek voor vetplanten. Ook andere grotere plantensoorten zijn uitstekend geschikt. Anderen kunnen worden bevestigd aan stalen roosters of houten kistsystemen.

Bij het aanleggen van de verticale tuin kun je zowel uitgaan van de ondergrond als van het type beplanting. Instructies voor verticaal tuinieren met pallets vind je hier. Bij het bepalen van het type ondergrond en de beplanting moet u natuurlijk ook rekening houden met het materiaal van uw muren en andere bijzonderheden van het gebouw. U vindt er veel handige tips over stadstuinieren en de “groene tapijten”, zoals verticale tuinen ook worden genoemd in dit artikel.

In dit geval heb je de herfstpracht in huis gehaald

verticale tuin herfstdecoratie diy

De voordelen

Een verticale tuin kan veel voordelen hebben. Dit is onder andere een extra en natuurlijke isolatie. De planten die daar worden gebruikt verfrissen de sfeer en verspreiden mooie aroma’s. Daarnaast hebben ze natuurlijk een prachtig decoratief effect waardoor je huis een oase wordt.

De verticale tuin is ook psychologisch voor veel mensen erg handig. Het geeft je het gevoel heel dicht bij de natuur te zijn, zelfs als je midden in de stad woont.

Een verticale tuin leert je veel over de planten en de natuur, ook als je in een stad woont. Ten slotte kan een verticale tuin ook veel nuttige kruiden bevatten. Deze kun je gebruiken in je eigen keuken.

De ruimte tussen de huizen kan ook worden gescheiden door een scheidingswand

groene loper scheidingswand tussen huizen

De nadelen

Het onderhoud van de verticale tuin is niet minder arbeidsintensief dan gebruikelijk. Dus je moet de tijd en kosten nemen die ermee gemoeid zijn. Zelfs het aanleggen van de tuin zelf is een zeer veeleisend proces. De nabijheid van de natuur is niet voor iedereen weggelegd: de groene planten trekken ook veel insecten aan, wat voor sommige gezinnen een probleem kan zijn. Speciale aandacht is vereist wanneer er mensen met allergieën in het huishouden zijn.

Er zijn ook enkele planten die giftig zijn – dit kan erg gevaarlijk zijn voor kinderen en dieren. U moet dus rekening houden met alle veiligheidsregels voor de gebruikelijke tuin, inclusief de verticale.

Ten slotte moet u zich ervan bewust zijn dat sommige planten de stabiliteit van oude gebouwen kunnen aantasten. Dit kan vooral gebeuren als de verticale tuin direct in de muurvoegen wordt geïnstalleerd en de bouwconstructie kan beschadigen.

Zo’n verticale tuin zou ideaal zijn voor een minimalistisch ontwerp

minimalistische groene tuin

Praktische tips

Het type aanleg en onderhoud verschilt per verticale tuin, afhankelijk van wat voor soort kader en welke planten gekozen worden. Er zijn echter enkele algemene tips. Ten eerste moet je de geselecteerde planten aanpassen aan de locatie van de verticale tuin. De meeste hebben een zonnige of gedeeltelijk schaduwrijke plek nodig. Er zijn echter ook geschikte planten voor schaduwplekken.

Deze en andere algemene regels voor tuinieren moeten ook in deze voorzieningen worden nageleefd.

verticale tuin diy balkondecoratie

Ontwerp ideeën

Een verticale tuin schrijft zich eenvoudig in in verschillende ontwerpconcepten. Dit is bijvoorbeeld een mooi alternatief voor het gebruikelijke groene gevelontwerp met klimplanten. Een verticale tuin kunt u ook toepassen op balustrades en terrasleuningen. Dit dient enerzijds als mooie decoratie, maar ook als een geweldige privé- en windbescherming. Je kunt het gebruiken om geweldige accentmuren in het interieur te creëren.

thuis groene oase wandontwerp

groene verticale tuin op de binnenplaats

verticale tuin accent muur balkon

verticale-tuin-voor-van-een-grote-glazen-gevel