Een goed wandontwerp wordt vaak onderschat. De muur is de grootste oppervlakte van een ruimte en heeft een belangrijke invloed op de werking ervan. De ruimte maakt pas een harmonieuze indruk als deze ook echt past. Maar ook met kleuren, behang of een gestructureerd oppervlak zijn bijzondere accenten mogelijk. Ook creatieve wanddecoraties worden steeds vaker toegepast. Op deze manier kunnen de kamers visueel worden opgewaardeerd en alleen door het veranderen van de muur een volledig nieuwe indruk maken. Hier zijn een paar manieren om je eigen vier muren te verfraaien.

Vind het juiste wanddesign

Waar moet je op letten in kleuren

Kortom, als het om muurverf gaat, mogen donkere tinten alleen gedoseerd worden gebruikt. Maximaal één muur in de ruimte mag een intense kleur hebben. Als je alle muren zo schildert, ziet het er al snel somber en beperkend uit. Een muur in grijs of zelfs zwart is vooral effectief als er meubels van hout of witte afbeeldingen en foto’s voor staan. Wil je dat het lichte tinten zijn, dan hoef je niet altijd puur wit te gebruiken. Crème- of zandkleuren worden minder snel moe en je wilt tenslotte geen clean room inrichten. Daarnaast zijn witte muren extreem gevoelig voor vuil, wat dan duidelijk te zien is. Als je de muur kleurrijker wilt maken, moet je hem verven Kleuren die niet zo intens zijn en zich eenvoudig aanpassen aan het interieur. Een zacht blauw of een zacht rood vallen minder duidelijk op.

Vind het juiste wanddesign 2 Vind het juiste wanddesign 7

Wanddecoratie met behang: dit zijn de trends

Als je niet wilt schilderen en toch een creatief wandontwerp wilt maken, kan behangpapier handig zijn. Er kunnen verschillende looks mee gecreëerd worden, van elegant en duur tot een tropisch gevoel, alles is mogelijk. Motief- of designbehang is momenteel ook in zwang. Onder https://www.it-stone.de/ Verder vindt u hier een grote keuze aan zandsteenbehang, die de kamers een bijzonder verfijnd tintje geven en dankzij de bijzondere flair en de authentieke steenlook tot hun recht komen, bijna alsof ze op natuurlijke wijze zijn gegroeid. Door de speciale 3D-structuur ziet flexibele zandsteen er bedrieglijk echt uit en voelt het aan als volle steen. Vooral als je met opvallende wallpapers werkt, moet je er ook rekening mee houden dat je er snel genoeg van kunt krijgen. Daarom moeten ze niet noodzakelijk overal in huis worden gebruikt.

Vind het juiste wanddesign 3

Pas het behang aan de kamer aan

Decoratief behang moet aan de centrale muur in de kamer worden bevestigd en in het oog springen, maar tegelijkertijd ook de meubels naar voren halen. Zelfs een enkele strook behang kan een mooie blikvanger zijn in smalle of krappe ruimtes. Grote kamers moeten liever worden ingericht met monochroom of alleen klein patroonbehang. Patroonbehang moet altijd zorgvuldig worden gekozen en aangepast aan de functie van de kamer. In een brede woonkamer voegen bijvoorbeeld verticale strepen of ruiten een zekere elegantie toe. Bloemenbehang moet bij het interieur passen en wordt vooral gebruikt in slaapkamers of woonruimtes. Behang kan natuurlijk ook in de badkamer en keuken worden aangebracht, maar deze dienen wel vochtbestendig te zijn. Vooral weelderige behangpatronen verfraaien een ruimte niet visueel. Natuurlijke optica zoals het zandsteenbehang zorgen vooral voor goede contrasten en zijn zeer gevarieerd.

Vind het juiste wanddesign 5

Creatieve technieken

Als het muurontwerp zeer ongebruikelijk moet zijn, kunnen bepaalde schilder-, spatel- of pleistertechnieken worden gebruikt. Dit zorgt niet alleen voor een bijzondere uitstraling, maar ook voor een gevoel. Je kunt de muur ook bedekken met glazuren of was, maar hiervoor moet je professionals gebruiken, want deze technieken zijn niet zo eenvoudig. De marmeringstechniek is ook erg populair, dat wil zeggen het Venetiaanse vullen en gladmaken van de muren. Een dekkende kalkverf wordt verfijnd met marmerpleister. Fijne kalkpleister kan dan worden gebruikt om extra fluweelachtige, zanderige of matte structuren te creëren. Hoe je het ook doet, uiteindelijk kan het wandontwerp een bijzondere blikvanger zijn, maar het moet worden aangepast aan de grootte van de kamer en het interieur.

Vind het juiste wanddesign 4