“Niet de onmiddellijke glans van de zon, maar de gebroken maan van de maan is mooi”

Net zoals het zenboeddhisme onbekend is bij miljoenen Europeanen, klinkt Wabi-Sabi op zijn minst vreemd voor de meeste mensen in dit land. Maar veel mensen weten zeker dat dit een oud, weinig bekend Japans esthetisch concept is dat ons leert de schoonheid om ons heen op een andere manier waar te nemen. Wabi Sabi wordt heel kort de esthetiek in Japanse stijl genoemd en wordt gezocht in duidelijke, eenvoudige dingen die onvolmaakt of zelfs gebrekkig kunnen zijn. Als je een speciale interesse hebt in creatieve woonideeën, in nieuwe, onvoldoende onderzochte gebieden, dan zal het artikel van vandaag je verder motiveren en aanmoedigen om het onbekende op een andere manier waar te nemen en het speciale in het onvolmaakte te ontdekken. We nodigen je uit voor een korte trip naar nieuwe sferen om samen het Japanse schoonheidsideaal van organische vormen en individuele oplossingen te vinden. Zou je het leuk vinden om met ons mee te doen?

  Wabi Sabi-esthetiek is een voorbeeld van het Japanse schoonheidsideaal

creatieve woonideeën wabi sabi houtlook en wanddecoratie met een mooie uitstraling

Wat betekent Wabi Sabi??

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden omdat het niet eenvoudig is om de twee woorden Wabi en Sabi in het Duits te vertalen. Ze vertegenwoordigen eerder een niet-vertaalbare conceptuele eenheid, waarvan de feitelijke inhoud moeilijk te verklaren is, zelfs voor de Japanners. Toch proberen we dit geheim hier te onthullen.

Oorspronkelijk betekende Wabi zoiets als “eenzaam in de natuur” of “ver weg van de samenleving leven”. Sabi betekent zoiets als “verdorren”, “oud zijn, patina tonen, volwassen zijn”. Deze oorspronkelijke betekenis veranderde in de 14e eeuw en de zeer bijzondere woordsamenstelling kreeg meer positieve connotaties. Wabi betekent nu rustieke eenvoud, frisheid en rust, zelfs eenvoudige elegantie. Sabi staat voor schoonheid en sereniteit, die met de jaren naar voren komen, doen ons vaker aan vergankelijkheid denken, ondanks rimpels in het menselijk gezicht en gebruikssporen op de objecten.

In het hedendaagse Japans kan Wabi Sabi worden samengevat als “esthetiek in natuurlijke eenvoud”. Het kan worden gedefinieerd als “imperfecte schoonheid”. Als je verder wilt onderzoeken, zul je zeker veel andere interpretaties vinden, bijvoorbeeld in het werk van bekende experts op dit gebied zoals Leonard Koren, Andrew Juniper of Richard R. Powell.

  Wabi Sabi is moeilijk in het Duits te vertalen

creatieve woonideeën wabi sabi ideeën voor het inrichten van je eetkamer

Geschiedenis van het Japanse Wabi Sabi-concept

De geschiedenis van het esthetische concept van Wabi-Sabi is nauw verwant aan het zenboeddhisme. Het eerste begin van deze levensfilosofie is al vrij vroeg in de Japanse oudheid (7e tot 11e eeuw) te vinden. De term Wabi-Sabi verscheen officieel in de 16e eeuw en sloeg snel aan in Japan. Het werd in deze vorm geïntroduceerd door de Japanse theemeester en zenmonnik Sen no Rikyū. Maar al in de hele Japanse middeleeuwen, vanaf ongeveer de 12e eeuw, verspreidde deze opvatting zich over heel Japan, zelfs in andere landen in het Verre Oosten.

Het Japanse esthetische concept van Wabi Sabi wordt ook in Europa steeds populairder

creatieve woonideeën wabi sabi en minimalisme in modern interieur

Esthetische waarden van Wabi Sabi

Wabi Sabi wordt vaak Japanse esthetiek of de schoonheid van het imperfecte genoemd. Iedereen, professional of leek, zal de individuele manier ontdekken om persoonlijk de schoonheid om ons heen te ontdekken. Elke persoon kijkt naar het mooie door zijn ogen en neemt het individueel waar. Daarom leert Wabi Sabi ons dat schoonheid individueel is en dat kleine gebreken je waarneming niet kunnen verstoren, integendeel, ze maken schoonheid nog perfecter. Daarom zul je bij Wabi Sabi een duidelijke neiging tot perfectie opmerken en deze leer kan op de Japanse manier perfectionisme worden genoemd.

  Perfectionisme in Japanse stijl

creatieve woonideeën wabi sabi stijl voor de woonkamer

Het gevoel voor Japanse esthetiek stelt ons in staat om ons te concentreren op eenvoudige dingen en het mooie in het eenvoudige te ontdekken. Pretentieloze en eenvoudige dingen zijn veel mooier dan die met glitter en glamour. Hoewel het in het Westen moeilijk is om deze positie te begrijpen, laat staan ​​te communiceren, kan men echter het Japanse esthetische concept vergelijken met het minimalisme dat zo modern is in ons land en op zoek gaan naar bepaalde aanknopingspunten met de Shabby Chic-stijl.

Minimalisme in het Japans

creatieve woonideeën wabi sabi eenvoud en imperfectie

Wabi Sabi in het interieur

Wat we uit de Wabi-Sabi-filosofie van het leven kunnen meenemen en gemakkelijk kunnen toepassen op het interieurontwerp van onze eigen vier muren, zou in de eerste plaats de schoonheid van imperfectie zijn. Streef niet per se naar perfectie en symmetrie in uw kamerontwerp, want het kan asymmetrisch worden gemaakt en er ook nog eens prachtig uitzien. Vertrouw liever op natuurlijkheid, organische vormen en hun onsterfelijkheid. Een simpele vaas met prachtige bloemen is een eyecatcher zonder opdringerig te zijn. Kleine gebreken, eigenaardigheden of kleine fouten benadrukken de individuele look. Je moet leren de dingen om je heen waar te nemen zoals ze zijn.

Ikebana – de Japanse kunst van het bloemen schikken

creatieve woonideeën wabi sabi brengt eenvoud en natuurlijkheid in de keuken

Wat de meest populaire materialen in design betreft, kan men, afhankelijk van de Wabi Sabi-leer, wijzen op steen, hout en metaal. Deze stoffen raken verouderd en vertonen patina en tekenen van veroudering, wat zeer gewaardeerd wordt in de Japanse esthetiek. Barsten in het hout, een verroeste theeketel en de rimpels in ons gezicht komen overeen met het Japanse schoonheidsideaal. Omdat dit allemaal symbolen van volwassenheid zijn en een rijke levenservaring onthullen. En dat is precies wat telt bij Wabi Sabi en wordt van oudsher tot op de dag van vandaag steeds weer gewaardeerd!

Creatieve woonideeën die glamour en pracht ontkennen

creatieve woonideeën wabi sabi ongebruikelijke inrichtingsideeën voor de keuken

Creatieve woonideeën op de Japanse manier

creatieve woonideeën wabi sabi decoratie-ideeën voor het moderne huis

creatieve woonideeën wabi sabi decoratie creëert een zeker gevoel van ruimte

creatieve woonideeën wabi sabi in moderne appartementen

creatieve woonideeën wabi sabi inrichtingsideeën voor een individueel interieur

creatieve woonideeën wabi sabi in de slaapkamer

creatieve woonideeën wabi sabi lifestyle licht en eenvoudig interieur

creatieve ideeën voor interieurontwerp wabi sabi

creatieve woonideeën in wabi sabi-stijl eenvoudige decoratie-ideeën met bloemenvazen

creatieve woonideeën wabi sabi eenvoud in de slaapkamer

creatieve woonideeën wabi sabi design woonkamer