Een gezonde en rustgevende slaap is een bijzonder belangrijk punt voor moderne mensen. In de technologisch geavanceerde landen van de wereld lijden miljoenen mensen aan slapeloosheid. Ook hier in Duitsland heeft elke vijfde Duitse burger regelmatig last van slaapproblemen. De stress op de werkplek is een van de grootste verstorende factoren die ons in de ware zin van het woord van onze gezonde nachtrust beroven. Om te voorkomen dat medicijnen voor slapeloosheid worden gebruikt, werken medische onderzoekers en kamerontwerpers vaak samen. Het doel is om ideeën en tips aan te dragen voor een evenwichtige slaapkamer. Ook hier in Europa is het Japanse Zen-concept erg populair geworden. Op dit moment spreekt men van de Zen-slaapkamer als een plek voor een goede nachtrust, waar harmonie in kamerinrichting en hoogwaardige ontspanning elkaar ontmoeten. Wat is Zen en hoe je je slaapkamer kunt inrichten en inrichten volgens het Japanse kamerconcept, willen we hieronder uitleggen. Ik weet zeker dat je geïnteresseerd bent in het onderwerp, toch??

Innerlijke balans en minimalistisch kamerdesign ontmoeten elkaar in de Zen-slaapkamer.

Zen slaapkamer evenwichtige kamer sfeer rustig minimalistisch kamerontwerp verduisterd raam een ​​hanglamp

Waar de Zen-filosofie het kamerontwerp bepaalt.

Zen-slaapkamer Zen-filosofie bepaalt de inrichting van de ruimte, gewoon leven

Een gezonde nachtrust is het allerbelangrijkste van ons welzijn

“Hoe je naar bed gaat, zo ontspan je” is voor velen van ons een leidraad geworden in het dagelijks leven. Dit is cruciaal als het gaat om het inrichten en ontwerpen van elke slaapkamer. Want goed en gezond slapen is vooral belangrijk voor moderne mensen die dagelijks met veel problemen en stressvolle situaties worden geconfronteerd. Ook de gevolgen van alledaagse stress zijn bekend. Als u niet goed heeft uitgeslapen, bent u overdag in een slecht humeur en voelt u zich niet wakker tijdens normale activiteiten. Bovendien komen concentratieproblemen, verhoogde prikkelbaarheid en vatbaarheid voor ziekten vaak voor. Om dit alles te voorkomen, zoeken we slimme manieren om onze gezonde nachtrust te bevorderen. Naast lichaamsbeweging en een gezonde voeding zijn er nog andere factoren die een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn. Een daarvan is het zen-gevoel in de slaapkamer.

Het Zen-gevoel omvat de beste orde en perfecte netheid in de slaapkamer.

Zen slaapkamer heldere sfeer wit beddengoed beste bestelling perfecte netheid

 Wat natuur is meer dan welkom in de Zen-slaapkamer.

Zen slaapkamer groot slaap bed licht linnen veel hout groot verduisterd raam een ​​kleine boom groene opmerking

Wat is zen?

De term Zen is afgeleid van het Sanskriet en betekent “onderdompeling”. Daarom is meditatie de focus van de dagelijkse beoefening in deze Aziatische levensfilosofie. Zen is een richting in het boeddhisme waar innerlijke harmonie en ontspanning voorop staan. De wortels gaan terug tot de 13e eeuw. Zen wordt nu echter begrepen als de Japanse kunst van het eenvoudige leven. Volgens de grote zenmeester van de 20e-eeuwse Shunryu Suzuki is zen “niets spannends, maar concentratie op alledaagse taken”. Maar juist de eenvoudige manier van leven van de Japanners, hun concentratie op het alledaagse, op het hier en nu, hun manier van mediteren en ontspannen, zijn wereldwijd een buitengewoon grote uitdaging gebleken voor moderne mensen. We hebben in dit opzicht veel te leren van Aziaten om meer geduld te ontwikkelen en moeilijkheden in het dagelijks leven gemakkelijker te overwinnen. Haar uiterst harmonieuze en eerder minimalistische slaapatmosfeer is ook gebaseerd op het zen-denken.

 Het interieurontwerp in de Zen-slaapkamer draagt ​​aanzienlijk bij aan een verbetering van de nachtrust.

Zen slaapkamer rustige evenwichtige sfeer genieten van een goede nachtrust

Moderne kamerontwerpers nemen bewust hun toevlucht tot elementen van traditioneel Japans slaapkamerontwerp.

Zen slaapkamerelementen van traditioneel Japans interieurontwerp, eenvoudig meubilair tot een minimum beperkt

Welke regels moet je volgen bij het inrichten van je Zen-slaapkamer??

We moeten zeker veel heroverwegen als we onze slaapproblemen willen overwinnen. Er zijn bepaalde regels en gedragingen die gebaseerd zijn op het zenboeddhisme en die moeten worden nageleefd bij het inrichten en ontwerpen van de slaapkamer. Want volgens modern slaaponderzoek heeft de evenwichtige kameratmosfeer in de Zen-slaapkamer een aantoonbaar positief effect op de slaapkwaliteit van mensen. De belangrijkste dingen over de Zen-slaapkamer vatten we hieronder voor je samen:

 Een verandering in uw eigen slaapgewoonten kan leiden tot een aanzienlijk meer rustgevende slaap.

Zen slaapkamerinrichting teruggebracht tot het minimum bed krukmand geniet van een goede nachtrust

De Zen-slaapkamer hoeft alleen te worden gebruikt om te slapen

Regel #1 is dat de slaapkamer alleen gebruikt mag worden om te slapen. Daarom is de Zen-slaapkamer goed gescheiden van de rest van de kamers in het huis. Als je deze kamer binnenkomt, hoef je alleen maar aan slapen te denken, niet aan werk of wat dan ook. Dit doelgerichte gedrag en denken leidt na korte tijd tot een rustgevende slaap in je eigen bed. Psychologen adviseren ook iets belangrijks: tv’s, pc’s, mobiele telefoons, iPads en andere moderne apparaten hebben geen plaats in elke slaapkamer, maar vooral in de Zen-slaapkamer. Ze moeten volledig uit deze kamer worden geweerd. Deze apparaten kunnen alleen leiden tot een gebrek aan slaap, maar niet om onze slaapproblemen op te lossen.

 Een strikte, maar zeer effectieve regel: de Zen-slaapkamer wordt alleen gebruikt om te slapen.

Zen-slaapkamers alleen om te slapen gebruik lichte, serene kameratmosfeer, niet overbodig

 Voorzichtigheid! Moderne apparaten zoals televisies, iPads en mobiele telefoons hebben geen plaats in de Zen-slaapkamer!

Zen slaapkamer wees voorzichtig geen apparaten in de slaapkamer geen tv aan de muur verbannen uit de kamer

Minimalisme in het Japans heerst in de Zen-slaapkamer

De invloed van kamermeubilair op de nachtrust is niet nieuw in slaaponderzoek en psychologie. Maar in de zen-slaapkamer is dat regel #2! Er is zo weinig mogelijk meubilair. Deze meubels, die deel uitmaken van het algehele slaapritme, zijn een must. Niets meer, niets overbodigs! Hieruit is een nieuwe inrichtingsstijl in modern ruimtedesign ontstaan, namelijk de zogenaamde Japandi. Het is een mengelmoes van Japanse en Scandinavische inrichtingsstijlen, waarbij het aantal meubelen en de afmetingen tot een minimum worden beperkt. Daarom wordt deze stijl in het Japans vaak minimalisme genoemd. Het centrale meubel in de Zen-slaapkamer is gemakkelijk het bed. Maar het is laag, in de meeste gevallen een futon of een slaapmatras. Tatami-matten bedekken de vloer en nodigen je uit om te mediteren voordat je naar bed gaat.

Minimalisme in het Japans!

Zen slaapkamer minimalisme in Japans comfortabel bed groot raam veel hout beige orde en netheid

 

In de Zen-slaapkamer zijn alleen kleine accessoires toegestaan, zoals kaarsen, kleine beeldjes en bloemen. Deze versterken het Zen-gevoel in de ruimte. De gebruikelijke spullen moeten in de ingebouwde kasten worden opgeborgen, zodat het oppervlak van de kamer vrij en breed lijkt. Volgens Zen moeten de vrije ruimte en de orde in de kamer mensen bevrijden van negatieve gedachten. Zo geniet je van een goede nachtrust in de Zen-slaapkamer.

Een bed, een comfortabele fauteuil en veel vrije ruimte – het perfecte voorbeeld van een Zen-slaapkamer.

Zen slaapkamer grote open ruimte groot raam comfortabel slaapbed zwarte fauteuil

 Een subtiel licht is hier een must.

Zen slaapkamer mooi kamerontwerp, lichtblauw laken subtiel licht achter het bed bedlampje bloeiende takken

Kleuren, licht en temperatuur in de Zen-slaapkamer

Regel #3 bij het inrichten van een kamer in de Zen-slaapkamer betreft bijpassende kleuren, licht en warmte in de kamer. Men gaat ervan uit dat daar visuele harmonie moet zijn. De kleuren moeten deze uitgebalanceerde sfeer gewoon aanvullen. Daarom domineren hier subtiele kleuren, vooral wit, grijs en zwart. Beige, taupe en verschillende pasteltinten dragen ook bij aan de beste ontspanning in de kamer. Dit alles maakt de zen-slaapkamer nog uitnodigender en geschikt voor ontspanning en een goede nachtrust. Visuele accenten in bijvoorbeeld karmijnrood sta je zelden toe om een ​​beetje passie toe te voegen aan de zen-sfeer. Voorkeursmaterialen zijn stenen platen en verschillende houtsoorten, die de typische Zen-look compleet maken.

Lichte kleuren maken de zen-slaapkamer uitnodigender en gezelliger.

Zen slaapkamer lichte kleuren beige grijs wit houten tafel uitnodigend gezellige kamer sfeer

Grijs, wit, beige en een beetje zwart hebben hier prioriteit.

Zen slaapkamer grijs wit zwart beige domineren subtiele kleurtinten

Kleuraccenten in karmijnrood of donkerblauw zorgen voor meer passie in de Japanse Zen-slaapkamer.

Zen slaapkamer brede comfortabele bedkussens visuele accenten gedessineerd plafond in donkerblauwe en grijze hoge vaas in karmozijnrood naast het bed

Ook de lichtomstandigheden in de Zen-slaapkamer zijn anders dan in de rest van de kamers in huis. De slaapkamer is meestal goed verduisterd, wat ook cruciaal is om snel in slaap te vallen en een perfecte nachtrust te krijgen. Niets mag mensen ervan afleiden, dus je hebt hier geen fel licht nodig. Bovendien is het in de Zen-slaapkamer aangenaam warm. Experts op het gebied van Zen meubelen adviseren een kamertemperatuur tussen 14 en 18 graden C. Dit heeft ook een positief effect op de slaapkwaliteit.

We hebben de belangrijkste dingen over Zen-slaapkamers voor je op een rijtje gezet. Wil je nu je eigen slaapkamer omtoveren tot een oase van rust en ontspanning volgens het Japanse patroon?

Zen – de Japanse kunst van het eenvoudige leven.

Zen slaapkamer zen japanse kunst van eenvoudig leven typisch japans kamerontwerp

Zen slaapkamer eenvoud in design slaapbed wit linnen

Prachtig bloeiende kersentakken sieren de kamer.

Zen slaapkamer blauw interieur veel natuurlijk licht bloeiende kersentakken kamerdecoraties

 In zen slaapkamers breng je ook een frisse toets met groene planten en bloemen.

Zen slaapkamer geeft een fris groen tintje aan de groene binnenplant

Zen slaapkamer geeft een fris groen tintje aan het interieur groene plant ronde spiegel

Zen-slaapkamers brengen een fris groen tintje aan het interieur, twijgen eenvoudig ontwerp