In de jaren negentig kwamen mensen in West-Europa op het slimme idee om een ​​comfortabel en gezellig insectenhotel te bouwen voor de nuttige insecten in de tuin. Dit specifieke idee vond snel zijn weg van Duitsland en Nederland naar de Scandinavische landen en werd een populaire methode om de biologische diversiteit van de wereld te behouden en een ernstige ecologische crisis te voorkomen. Als gevolg van het ongecontroleerde gebruik van pesticiden en de vernietiging van de natuurlijke habitats van de vliegende insecten, is hun populatie aan het einde van de 20e eeuw drastisch gedaald – dit brengt het voortbestaan ​​van tal van dier- en plantensoorten in gevaar en kan op lange termijn schadelijke gevolgen hebben effecten op de natuur en het landschap. Daarom wordt de bescherming van insecten tegenwoordig steeds belangrijker – elk huishouden zou kunnen bijdragen aan hun welzijn en nuttige insecten in de tuin kunnen lokken via een uniek insectenhotel.

De hut moet echter goed geschikt zijn voor de meest voorkomende insectensoorten in het betreffende terrein. Het nuttige insectenhuis moet worden aangepast aan hun behoeften en volledig voldoen aan hun “hoge verwachtingen”! In de afgelopen jaren is het bouwen van insectenhotels een favoriete activiteit voor kinderen in Noorwegen geworden en een populair educatief materiaal over milieubescherming. De kleintjes leren op een speelse manier de functies binnen een ecosysteem en de primaire rol van insecten bij het handhaven van het evenwicht in de natuur.

De benodigde materialen en gereedschappen:

 • kleine dennenappels
 • holle stammen (ongeveer 10-12 cm. lang)
 • Riet of bamboestokken
 • Schorsmulch
 • gedroogde bloemhoofdjes
 • Metalen hangers
 • Draadloze schroevendraaier
 • Schroeven
 • Tafelzaag of vossenstaart
 • dril machine

vulmateriaal voor het hotel halen

Vuren- of cederhout voor de gehele constructie (lengte x breedte x dikte):

 • Dak (14 cm. X 14 cm. X ongeveer 2 cm.)
 • Onderste deel (14 cm. X 14 cm. X ca. 2 cm.)
 • Achterwand (30,5 cm. X 14 cm. X ca. 2 cm.)
 • 2 x zijwand (30,5 cm. X 12 cm. X 2 cm.)

Stap voor stap een insectenhotel bouwen:

 • Gebruik de tafelzaag of de vossenstaart om de planken te zagen volgens de bovenstaande afmetingen.

 • Monteer de hele constructie door met de boor voorzichtig door de planken te boren en ze vervolgens vast te schroeven met de accuschroevendraaier.

insectenhotel voor de helpers in de tuin

Bouw een insectenhotel en trek insecten aan

 • Vul het huis met de dennenappels, stammen, bamboestokken, bastmulch en bloemmanden door ze in rijen op elkaar te plaatsen, maar laat tegelijkertijd voldoende ruimte tussen de afzonderlijke vulmaterialen zodat de insecten naar binnen kunnen vliegen en “intrekken”.

Zelf insectenhotel bouwen voor de zaailingen

 • Spijker of schroef de hanger op en hang het insectenhotel uiteindelijk op een vooraf geselecteerde locatie in de tuin, bijvoorbeeld aan het tuinhek.

Spijker de hangers en hang het hotel op

De insecten zijn altijd welkom in het hotel

hang het insectenhotel aan de boom

Welke insecten? rekening graag naar het hotel? 

Meeste van de wilde bijen hebben hun nest in de grond, dus deze nuttige insecten hebben geen “hotelkamer” nodig. Als je aan het begin van de lente de grond opgraaft, kom je waarschijnlijk de overwinteringsplaats van de hommels tegen! honingbijen de winter overleven door met kracht te knuffelen en warm te rillen, zodat ze maandenlang hun wandelstok niet eens verlaten. De eenzame bijen, Degenen die niet in kolonies leven, geven er echter de voorkeur aan om in de koude maanden hun nesten in holle boomstammen te bouwen. Deze insecten trekken samen met andere eenzame bijen het hotel in, sluiten de opening van het bos af met modder en blijven maandenlang in deze gezellige sfeer. De nuttige insecten zullen u dan in het voorjaar hartelijk bedanken voor de accommodatie door de planten in uw tuin te bemesten door stuifmeel en stuifmeel over te brengen!

Marian dennen overwinteren in groepen tussen verschillende gedroogde planten en takken. Op warme lentedagen helpen deze insecten je bij het bestrijden van bladluizen en doen ze uitstekend werk tegen de ongenode gasten!

Kevers, spinnen, gaasvliegen en andere nuttige insecten verschillende levensomstandigheden nodig hebben, afhankelijk van hun levensbehoeften. Door het gevarieerde vulmateriaal trekt uw insectenhotel echter tal van nuttige insecten aan. Door ze een uniek “appartement” te bezorgen, krijgt u benijdenswaardige strijders tegen het ongedierte aan uw zijde. Zo profiteren natuur en mens van elkaar! Misschien komen er een paar schadelijke insecten in het nieuw gebouwde hotel, maar maak je geen zorgen en laat alles in de handen van Moeder Natuur, want alleen zijzelf kan zorgen voor het ecologische evenwicht in de omgeving!

Om zoveel mogelijk insecten naar het hotel te lokken, kun je verschillende strategieën gebruiken. Kies in ieder geval een rustige en zonnige plek in de tuin voor het “pension”, dat ook nog eens goed beschut is tegen wind, regen, knaagdieren en vogels. Er moeten verschillende bloeiende planten in de buurt zijn. Een kom met gezoet water kan als een andere lokstof dienen. U dient de hygiëne in de gaten te houden en het gedroogde gras, mos, stro en twijgen minimaal één keer per jaar te vervangen.

In de bijgevoegde video vindt u verdere gedetailleerde bouwinstructies voor een wat groter nuttig insectenhuis dat tegelijkertijd meerdere insectensoorten zou kunnen huisvesten!

Als je het insectenhotel in een felle kleur schildert, lok je nog meer nuttige insecten naar je binnenplaats

bouwinstructies insectenhotel voorbeelden en foto's

bouw een kleurrijk insectenhotel

Talloze insecten vinden onderdak in dit luxe exemplaar hotel

een uniek hotel voor insecten

vierkant gezellig hotel voor de insecten

bouw een klein insectenhotel

De vorm doet er niet toe – het vulmateriaal is het belangrijkste

insectenhotel voor in de tuin

Vul het insectengat met de juiste natuurlijke materialen

Hang het insectenhotel aan de boom en trek zijn bewoners aan

insectenhotel voor de nuttige insecten in de tuin

Als het insectenhotel stabiel genoeg is, kun je het direct op de grond in de buurt van bloeiende planten plaatsen

Zelf insectenhotel bouwen

In onze galerij vindt u nog een paar slimme ideeën voor het unieke ontwerp van uw insectenhotel! 

Alles in één oogopslag – van kleine nuttige insectenhuisjes tot zeer grote insectenhotels!

klein huis groot hart voor de insecten

interessant idee voor een insectenhotel

insectenhotel verschillende vormen

insectenhotel trekt zaailingen aan

bouwinstructies voor insectenhotels voor hobbytuiniers

bouwinstructies insectenhotel voor hobbytimmerlieden

voor de bijen in de winter

bouwinstructies voor grote insectenhotels