Ben je een gepassioneerd vogelaar of wil je gewoon meer vogels in je eigen tuin laten zingen? In beide gevallen is een vogelbad de juiste oplossing voor u. Het gaat natuurlijk in de eerste plaats natuurlijk ook om het welzijn van de vogels zelf.Veel gevederde vrienden vertoeven graag in een gezellig vogelbad gevuld met koel, zoet water en voelen zich goed. Een of meerdere vogelbaden in de tuin of op het terras zijn daarom een ​​welkome dorstlesser en heerlijke zwemgelegenheid in één. Hieronder leest u waar u op moet letten. Daar vind je ook tal van inspirerende voorbeelden van doe-het-zelf vogelbaden die je gemakkelijk kunt namaken.

Met een vogelbad verrijk je je tuin op een bijzondere manier

keramisch stenen vogelbad in de tuin

Vermijd verborgen gevaren bij een vogelbad

Hoewel een vogelbad op het eerste gezicht eenvoudig en probleemloos lijkt, zijn er een paar faux pas om te overwegen. Omdat het vogelbad niet goed is opgesteld of onderhouden, kan het meer kwaad dan goed doen. In het ergste geval kan het voor sommige vogels zelfs dodelijk zijn.

Welke problemen komen vaak voor en hoe deze op te lossen??

  • De vogels kunnen ziek worden en omkomen

Als het water te lang blijft staan, zullen er zich vuildeeltjes zoals bladeren, uitwerpselen en dode insecten in verzamelen. Dit leidt tot een slechte en gevaarlijke waterkwaliteit, waardoor verschillende bacteriën en andere ziekteverwekkers zich graag verspreiden. Vogels die drinken en baden, kunnen snel ziek worden en elkaar besmetten. Om dit in de eerste plaats te voorkomen, moet u het vogelbad regelmatig schoonmaken en het water verversen. U kunt de waterbak ofwel langer met heet water spoelen of zelfs desinfecteren met een zwak bleekmiddel. Daarna goed uitspoelen, laten drogen en vullen met vers water. Zorg ook voor een goede hygiëne rondom het vogelbad.

Zorgvuldig opzetten en verzorgen van het vogelbad

vogelbad hangend aan keramische kom

  • Roofdieren kunnen op vogels jagen

Zwerfkatten en wilde marters zijn een reëel gevaar voor vogels in de tuin. Vooral de kleintjes zijn kwetsbaar bij het drinken of baden, omdat hun aandacht uitsluitend op het water is gericht. Om uw vogelbaden veel veiliger te maken en de vogels veilig te laten baden, is het erg belangrijk om ze wat hoger te plaatsen. Een vogelbadje op een stokje is bijvoorbeeld een hele goede beslissing. De hoogte moet minimaal 1,5 meter zijn, zodat er geen kat op kan springen. Zorg er ook voor dat er geen struiken of vaste planten in de buurt zijn. Roofdieren kunnen zich daar goed verstoppen.

Hoger gesneden boomstammen zijn een goede basis voor doe-het-zelf vogelbaden

vogelbad uit oude kommen

Hangende vogelbaden zijn ook een slimme keuze. Het is belangrijk dat u denkt aan voldoende afstand tot de takken. Daarnaast moet in dit geval de waterbak iets zwaarder zijn zodat deze niet te veel wiebelt, anders zullen de vogels schrikken en het vogelbad niet bezoeken.

Je kunt een paar stenen of glazen bollen in de kom doen om hem zwaarder te maken

hangende vogel bad wijnstokken mos keramiek

  • Vogels kunnen vergiftigd zijn

Zelfs het mooiste vogelbad kan per ongeluk een gifval voor de vogels worden. Vooral herbiciden en pesticiden die in het water terechtkomen, kunnen de kleine dieren vergiftigen. Wees daarom voorzichtig bij het sproeien of bemesten in de tuin. Dek het vogelbad altijd af of ververs het water daarna. Als je je vogelbadje definitief wilt schilderen, doe dat dan alleen aan de buitenkant en zorg altijd voor een goede lakafdichting. Als alternatief kunt u zoeken naar onschadelijke kleuren die geen bedreiging vormen voor vogels.

Wees voorzichtig bij het schilderen

terracotta diy vogelbad in de tuin

  • Verdrinking is ook een verborgen gevaar voor vogels

Zangvogels zijn geen goede zwemmers. Als het vogelbad diep is, kunnen ze zelfs verdrinken. Kies daarom altijd de waterbak die ondiep genoeg is en vul deze met een paar stenen. Vogels voelen zich op deze manier veel veiliger. Je kunt ook kleine stengels of takken over de drinkbak plaatsen om de vogels nog meer drinkmogelijkheden te geven.

Decoratieve figuren dienen ook als overgebleven ruimte voor kleine vogels

maak zelf vogelbad upcycling tuindecoratie

Bouw je eigen vogelbad

Nadat u de meest voorkomende gevaren van een vogelbad kent, kunt u zelfs uw eigen vogelbad bouwen. Gebruik indien mogelijk vogelvriendelijke materialen zoals hout, gips, porselein, dik glas of keramiek. Bevestig alle onderdelen optimaal en zorg voor de veiligheid van de kleine zingende vriendjes.

Extra tip: Vermijd metalen vaten voor het vogelbad. Deze warmen te snel op in de zon en kunnen de vogels verwonden. Metalen vogelbaden moeten zeker op een schaduwrijke of gedeeltelijk schaduwrijke plek worden geplaatst.

Hieronder vind je nog meer DIY-ideeën van verschillende, gebruikte objecten waarmee je je eigen vogelbad kunt bouwen. Veel plezier en succes met het maken van je gezellige vogeltuin!

De vintage slakom verandert in een heerlijk vogelbad

vogelbad gemaakt van oude porseleinen borden

doe-het-zelf vogelbak van porseleinen bord en glas

Net als de oude gootsteen

oude gootsteen diy vogelbad

Robuuste glazen deksels zijn hier ook perfect voor

hangend vogelbad glazen deksel

Je kunt zelfs zelf kommen maken van gips en beton

Betonnen kom hangend diy vogelbad

Maak je vogelbad veel zichtbaarder voor de vogels als een fontein

diy vogelbad koperen slang fontein

creatieve keramische vogelbak

idee voor upcycling van een vogelbad

Maak zelf een vogelbak van een bakplaat

eenvoudige keramische vogelbak

glazen schaal diy vogelbak met stenen     keramisch vogelbad op houten stokken  zelf een keramische plaat vogelbak maken

mooie diy vogelbak met stenen en knikkers  Maak je eigen vogelbad tuindecoraties      vogelbad in de winter