De contemplatieve adventstijd begint over ongeveer drie dagen weer. Het moet ons stilte en vreugde brengen en ons in de stemming brengen voor kerstavond. Maar we vergeten vaak de oorspronkelijke betekenis van dit prachtige festival en in plaats van contemplatie zijn we vooral de laatste vier weken voor Kerstmis in de hectische pre-kerststress. Alle boodschappen wachten op ons. Belangrijke data moeten nog worden afgesproken. Bijpassende kerstcadeaus moeten worden gevonden. Wenskaarten aan vrienden en familieleden zijn nog niet verzonden. En wil je knutselen of in alle rust iets bakken met de kinderen?… Geen wonder dat je vaak grijpt naar conventionele adventskalenders vol lekkers. Maar wat dacht je van iets buitengewoons dit jaar? Bijvoorbeeld met een DIY adventsspiraal. Deze kan zowel de adventskalender als de adventskrans vervangen of op een originele manier aanvullen.

Creëer een adventsspiraal met kaarsen

christus kind kerstversiering adventsspiraal

De symboliek van de adventsspiraal

De spiraal heeft over het algemeen een universele symbolische kracht en wordt al duizenden jaren vereerd in vele culturen, religies en leringen. Het is een symbool van spirituele ontwikkeling en meditatie, in- en uitademen, dood en opstanding, eeuwig leven, nieuw begin en nieuwe geboorte. De archaïsche vorm van de spiraal is ook overal in de natuur en in het hele universum te vinden – van schelpen en slakken tot tornado’s en tornado’s tot sternevels en sterrenstelsels.

De adventsspiraal, ook wel lichtspiraal genoemd, komt hoogstwaarschijnlijk voort uit het Keltische gebruik waarmee destijds de winterzonnewende werd gevierd. Een speciaal ritueel werd gebruikt om het licht te aanbidden dat opnieuw geboren wordt en weer begint te groeien na de langste nacht van het jaar. Aangepast voor Advent, symboliseert het centrum van de spiraal de geboorte van Christus en het licht dat hij in de wereld brengt.

Maak een creatieve adventsspiraal van vilt

originele adventsspiraal van hout met kerststal

Niet voor niets is een licht- of adventsspiraal al jaren een populair spelritueel in tal van Waldorf-kleuterscholen en gezinnen. Want de focus ligt niet op dingen, maar op tijd samen, op leren en dankbaarheid. U kunt vanaf de eerste advent tot aan Kerstmis elke dag een van de 25 kaarsen van de adventsspiraal aansteken of u kunt een mooi object in een van de holtes plaatsen en slechts één kaars in het midden laten branden. Hiervoor zijn decoratieve sterren, knikkers, edelstenen, eikels etc. geschikt. Iedereen heeft plezier en brengt een heel rustige tijd samen door.

Maak zelf een adventsspiraal van zoutdeeg

Tinker met zoutdeeg adventsspiraal met waxinelichtjes

De benodigde materialen:

  • zoutdeeg
  • Theelichtjes of taps toelopende kaarsen
  • Dienblad of bord
  • Gebladerte of dennengroen (echt of nep)
  • Kleur, optioneel

En zo is het gedaan:

1e stap: Eerst moet je het zoutdeeg bereiden. hier vind het recept.

2e stap: Zodra je de ingrediënten hebt gemengd en je zoutdeeg de juiste consistentie heeft, rol je het in een lange, dikke lijn.

3e stap: Je moet ervoor zorgen dat je lijn lang genoeg is! Onthoud waar u uw spiraaltje op gaat zetten. Misschien heb je een leuk dienblad of gewoon een simpel bord dat je daarvoor wilt gebruiken. Gebruik in ieder geval een mat die groot genoeg is. Druk een theelichtje 25 keer voorzichtig in de zoutdeeglijn om de 25 insnijdingen een beetje uit elkaar te halen. Je kunt je spoel een beetje plat maken om lengte toe te voegen.

Lange taps toelopende kaarsen zien er ook goed uit op de adventsspiraal

knutselen adventsspiraal uit zoutdeeg

4e stap: Zodra je spiraal de gewenste lengte en vlakheid heeft, plaats je hem voorzichtig in een pizzapan (of op een geschikte bakplaat) en bak je hem volgens het recept. Als het zoutdeeg vrij dik is, kan het iets langer duren om te bakken, maar houd het zoutdeeg in de gaten zodat het niet aanbrandt!

5e stap: Laat de spoel volledig afkoelen. Zodra het is afgekoeld, kun je het afborstelen of gewoon laten zoals het is.

6e stap: Plaats de adventsspiraal op je dienblad of bord en voeg kaarsen toe aan elke ingesprongen ruimte. Versier je dienblad met echte of kunstmatige bladeren of dennengroen zoals je wilt. compleet!

7e stap: Steek vanaf 1 december één kaars per dag aan. Dit is het perfecte moment om adventslezingen te houden of liedjes te zingen, alleen of met je gezin. Hoe je het ook wilt!

Christelijke kerstfiguren zijn ook een heel geschikt idee

diy adventsspiraal met theelichtjes

Een sfeervolle adventsspiraal maak je niet alleen van zoutdeeg. Ook Fimo, koud porselein, creatief beton, hout en vilt zijn hiervoor bij uitstek geschikt. Laat je inspireren door de andere DIY-ideeën hieronder en creëer je heel speciale spiraal die je pre-kersttijd nog meer contemplatief maakt.

We wensen je een vredige en vreugdevolle adventstijd!

knutselen adventsspiraal uit zoutdeeg adventskrans versieren houten adventsspiraal

Meer mindfulness met de adventsspiraal van Saskia een mooie reis

Maak je eigen adventsspiraal van zoutdeeg

zelf adventskalender maken adventsspiraal

maak zelf adventsspiraal van hout

adventsspiraal van vilt met sterren