Notities, ansichtkaarten, foto’s en waardevolle aandenkens … op een magnetisch prikbord kan veel worden geordend. Het geheel ziet er dus niet alleen stijlvol uit, maar zorgt ook voor een optimaal overzicht. Er is een grote verscheidenheid aan modellen en ontwerpen van magnetische prikborden op de markt. U kunt kiezen voor een eenvoudig magneetbord van aluminium in wit of een van roestvrij staal en gecoat met krijtverf. Er zijn er zelfs die worden aangeboden in een zeer elegante leisteenlook. Glasmagneten in mat of hoogglans, die ook geschikt zijn voor etikettering, zijn erg populair. Je kunt deze zelfs bestellen met een afbeelding erop of gewoon in een kleur die bij je interieur past.

magnetisch prikbord industriële stijl

Maar als je graag handwerkt en creatief wilt zijn, kun je je eigen doe-het-zelf magnetisch prikbord maken. Ook hier zijn er vele mogelijke varianten voor u beschikbaar. Hieronder vindt u een eenvoudige handleiding om magneetborden onder de knie te krijgen met behulp van magneetverf op canvas. We geven je ook enkele belangrijke tips waar je op moet letten bij het ontwerpen en welke magneten waarvoor geschikt zijn.

Maak je eigen magnetische prikbord op canvas

Dit doe-het-zelf-idee maakt gebruik van magneetverf, die nu in veel Bauhaus-gebouwen verkrijgbaar is. U kunt zelfs kiezen voor een verf die ook dienst doet als schoolbordverf. Dit blijkt later bijzonder praktisch te zijn voor het dagelijkse gebruik van uw magneetbord. U kunt het gebruiken om uw dierbaren bijvoorbeeld nieuwe, vrolijke spreuken of berichten achter te laten.

Maak diy magnetisch prikbord op canvas met krijtverf

Materialen en gereedschappen:

  • Canvas op spanraam (elke maat)
  • Magneetkleur naar keuze
  • Verfroller
  • Kwast (best voor 30 mm krijtverf)
  • Heet lijmpistool
  • Washi tape, siersteentjes of iets dergelijks voor de rand (optioneel)
  • Magneten (bij voorkeur neodymium magneten)

Extra tip: Met ferriet of staal gecoate magneten werken nauwelijks op magneetverf. Het is daarom aan te raden om naar krachtige neodymiummagneten zetten.

En zo eenvoudig is het:

Plaats je canvas op een vlakke ondergrond die is bekleed met krantenpapier of beschermende folie. Neem de magneetverf en roer deze goed door in het bakje met een roerstokje. Breng vervolgens met behulp van het penseel de eerste laag gelijkmatig aan op het canvas. Laat ongeveer 2 uur drogen. Vervolgens wordt de tweede laag magneetverf aangebracht. Laat het weer drogen en breng de derde laag aan. Doe dit beter met een verfroller.

Maak je eigen magneettafel van canvas met magneetverf

In principe is uw magneetbord nu klaar nadat het volledig is opgedroogd. Je kunt ze minimalistisch aan de muur hangen of er tegenaan leunen. Of je kunt ze naar eigen smaak mooi versieren met stenen, parels, schelpen etc..

canvas brancard frame magnetisch prikbord

Je kunt ook op andere manieren een creatief magneetbord maken, bijvoorbeeld van een oude foto met een mooie lijst of van plaatwerk, dat je vervolgens beplakt met een willekeurige metaalkleur of beplakt met stof. Zelfs oude bakplaten zijn geschikt voor wat kleinere magneetborden, waar to-do of boodschappenlijstjes perfect op passen.

en hier het gaat naar de instructies voor magnetische prikborden gemaakt van plaatstaal en stukjes stof.

Maak een bakplaat als een diy magnetisch prikbord

Welke magneten zijn geschikt voor een magnetisch prikbord??

Zoals hierboven al vermeld, gebruik je neodymiummagneten alleen voor een doe-het-zelf magneetbord met magneetverf. Als je een ferromagnetisch oppervlak hebt dan zijn alle soorten magneten geschikt. Het enige dat nog moet worden gekozen, is een comfortabele vorm en de juiste houdkracht van de magneet. Dit is afhankelijk van de grootte en het gewicht van de voorwerpen die aan het bord moeten blijven plakken. Bij glazen magneetborden is het ook erg belangrijk dat de magneten beter hechten. Zo zijn bijvoorbeeld kantoormagneten met een stalen mantel niet de beste keuze. In ieder geval worden hier weer de supermagneten van neodymium gebruikt. U kunt kiezen tussen neodymium schijf-, kubus- of staafmagneten. Voor het bevestigen van notities en grotere vellen papier heeft u een magneetsterkte van ca. 6-8 mm nodig. Als de voorwerpen wat zwaarder zijn, zoals brieven en ansichtkaarten, is een dikte van ca. 12 mm voldoende.

Deze informatie is alleen bedoeld als algemene richtlijn en kan van fabrikant tot fabrikant verschillen. Vraag daarom altijd advies aan ervaren dealers voordat u uw magneten koopt. Veel plezier met handwerk en design en veel succes!

  diy magnetisch prikbord voor make-up

maak een elegant magnetisch prikbord

Maak een magnetisch prikbord van plaatstaal

Verf het magneetbord met magneetverf