Hoewel porselein extreem hittebestendig is en er solide uitziet, is het als materiaal helaas erg kwetsbaar. Het gebeurt ook vrij snel dat je favoriete stuk in stukken wordt gebroken met de verkeerde handbeweging op de vloer. Kunstig beschilderde vazen, delicate beelden, edele fruitschalen of gewoon je geluksmok – gemaakt van porselein, ze zijn onvergelijkbaar mooi. Maar ook erg gevoelig. En hoewel de geheime formule voor het maken van porselein allang geen geheim meer is en het materiaal niet meer te vergelijken is met zijn goudwaarde, is het altijd de moeite waard om kapotte voorwerpen weer in elkaar te zetten. Zeker als de gebroken stukjes een hoge emotionele waarde hebben. Daarom laten we je vandaag zien hoe je porselein kunt lijmen en waar je op moet letten.

Porselein lijmen gemakkelijk gemaakt

Omdat het tijd kost om gebroken stukken precies in elkaar te zetten, zou het repareren van delicate onderdelen geen eenvoudige, snelle lijm moeten gebruiken. Het is beter om heldere epoxylijm te kopen, die in twee delen wordt verkocht: hars en verharder. Dit wordt ook wel een 2-componenten lijm genoemd. Meng alleen zoveel lijm als je nodig hebt. Epoxy droogt volledig waterdicht op. Nog beter zou zijn om te werken met een hoogwaardige speciale lijm voor porselein, omdat deze wit uitdroogt. Afhankelijk van het onderwerp en het project kun je altijd kies de juiste lijm.

Porseleinlijm correct kiezen

 Materialen en gereedschappen:

 •     kleine mengkom en eetstokjes
 •     Schilderstape / tape
 •     platte bak gevuld met zand
 •     Wasknijpers
 •     boetseerklei
 •     Elastische banden
 •     duidelijker Epoxylijm/ Speciale lijm voor porselein
 •     Tandenstokers / houten stokken
 •     kwast
 •     wattenstaafje
 •     Aceton (nagellakremover)

En zo is het gedaan:

1e stap:

Om het kapotte item te repareren, reinigt u de onderdelen grondig en laat u ze volledig drogen. Voordat u de lijm mengt of aanbrengt, moet u de gebroken stukken zorgvuldig bij elkaar passen, zodat u ze goed kunt herschikken. Leg de stukjes een voor een op je werkblad.

porselein lijmtips

2e stap:

Meng in een kleine mengkom slechts zoveel lijm als je nodig hebt om het object in elkaar te zetten. Meng gelijke delen hars en verharder volgens de instructies van de fabrikant. Gebruik een tandenstoker om een ​​zeer dunne laag lijm aan te brengen op de randen van een gebroken stuk. Verbind het voorzichtig met het hoofdstuk. Druk de onderdelen voorzichtig maar stevig tegen elkaar. Verwijder overtollige lijm met een wattenstaafje bevochtigd met aceton (nagellakremover).

3e stap:

Herhaal dit proces om alle fragmenten aan het hoofddeel te lijmen door lijm aan te brengen en het overtollige stukje bij beetje te verwijderen. Als het object in veel stukken is gebroken, werk dan binnenstebuiten om het object weer in elkaar te zetten. Zorg dat je bekend bent met de montage voordat je gaat lijmen.

porselein lijm instructies

4e stap:

Klem tot slot het gerepareerde object stevig vast en ondersteun het. U kunt de juiste methode en materialen gebruiken, afhankelijk van het item.

Om een ​​gelijmd handvat van een kopje of steel van een glas vast te houden, wikkelt u voorzichtig stroken tape om het kopje of het glas. Gebruik minimaal twee verticale stroken. Houd druk op de strips om te voorkomen dat de verbinding wegglijdt.

Vul een ondiepe bak met zand om een ​​gebarsten of samengestelde plaat of iets dergelijks op te bergen. Veranker het ongescheurde deel van de plaat in het zand met de rechte randen naar boven, zodat de gelijmde delen door de zwaartekracht op hun plaats worden gehouden. Gebruik indien nodig wasknijpers om grote onderdelen op hun plaats te klemmen.

5e stap:

Laat de lijm uitharden volgens de instructies van de fabrikant. Het duurt meestal ongeveer 1 week om te genezen voor maximale sterkte. Maak het object niet los voordat de volledige uithardingstijd is verstreken.

tips voor het lijmen van porselein

Extra tip:

Als een schotel of schaal bijvoorbeeld erg kapot is en je hebt een soortgelijke, gebruik dan het ongebroken object om een ​​vorm te maken. Verwarm de paraffine voorzichtig in een waterbad totdat deze zacht is. Vet de onderkant van het ongebroken voorwerp licht in en giet de zachte paraffine erover. Laat de paraffine volledig uitharden en verwijder het ongebroken voorwerp. Dit geeft je een geweldige ondersteuningsvorm als hulpmiddel bij het lijmen.

Om het kapotte item weer in elkaar te zetten, breng je de lijm aan zoals hierboven beschreven en plaats je de kapotte stukken weer in de mal. Werk indien mogelijk vanuit het midden van het object omhoog. De wasvorm houdt de onderdelen bij montage in de juiste hoek. Zet het object desgewenst in meerdere stappen weer in elkaar. Laat de lijm volledig uitharden voordat u het gerepareerde object verwijdert.

We hopen dat deze basisinstructies en de praktische tips u van pas zullen komen bij het verlijmen van porselein. We duimen voor je en wensen je veel succes!

porseleinen lijm vaas mok