Zoutdeeg is een prachtige boetseerklei die zowel volwassenen als kinderen kunnen gebruiken om te knutselen. Het is erg leuk om ornamenten te maken van zoutdeeg en je kunt ze gebruiken als unieke decoratie-ideeën. Er zijn eigenlijk verschillende knutselideeën voor kinderen van alle leeftijden. Je kunt bijvoorbeeld herfstbladeren of kerstversieringen maken met je kinderen en ze gebruiken om decoratieve slingers te maken, het huis te versieren of een boom of je kerstboom ermee te versieren. Maar hoe maak je zoutdeeg? Hieronder vind je een eenvoudig zoutdeegrecept en enkele handige tips en creatieve ideeën voor herfstdecoraties met zoutdeegornamenten.

Maak zoutdeeg en maak er thema-decoraties van

Zoutdeeg maak ideeën voor zoutdeeg voor Kerstmis

Zoutdeeg is een materiaal waar gemakkelijk aan gesleuteld kan worden, de bereiding ervan is goedkoop en vrij eenvoudig. Je hebt maar een paar alledaagse ingrediënten nodig om zoutdeeg te maken. Bekijk dan ons eenvoudige recept voor zoutdeeg en de praktische tips en knutselideeën hieronder…

Herfstdecoratie-ideeën van zoutdeeg

Zoutdeeg maken, ornamenten, ideeën voor zoutdeeg maken

Zoutdeeg maken – een snel en eenvoudig recept

Benodigde ingrediënten:

  • 1 kopje zout
  • 1 kopje water
  • 2 kopjes meel

Kneed het zoutdeeg

Zoutdeeg maken recept ideeën voor zoutdeeg

Zo maak je een zoutdeeg:

Meng het zout en de bloem en voeg dan langzaam het water toe tot het mengsel stevig maar niet plakkerig is. Raak niet in paniek als het plakkerig wordt! Strooi er gewoon nog wat bloem over tot het een mooie, stevige en droge consistentie heeft. Kneed het mengsel tot een deeg.

Zoutdeeg maken is vrij eenvoudig en snel

Zoutdeeg maken recept Kneed zoutdeeg en bak ideeën

Dat is alles wat u hoeft te doen! Je kunt niet fout gaan met dit eenvoudige recept voor zoutdeeg. Als het mengsel te plakkerig is, voeg dan meer bloem toe, als het te droog is, voeg dan wat meer water toe.

Je zoutdeeg is al klaar!

Zoutdeeg maken Recepttips Zoutdeegideeën

Bak ambachtelijke ornamenten van zoutdeeg

Rol vervolgens het deeg uit. Deze moet ongeveer 50-60 mm dik zijn. Gebruik de koekjesvormer van je keuze en maak een aantal geweldige vormen. Vergeet niet een klein gaatje te maken als je je kunstwerk van zoutdeeg wilt ophangen!

Cookie uitstekers gebruiken

Zoutdeeg maken Recept kneden zoutdeeg, uitsnijden en bakken

Maak sterren en allerlei ornamenten van zoutdeeg

Zout Deeg Recept Asterisk Cookie Cutter Zout Deeg Ideeën

mannelijk

Zoutdeeg maken Mannen maken ideeën voor zoutdeeg voor Kerstmis

Vergeet de gaten niet! Zo kun je je afgewerkte ornamenten achteraf ophangen

Zoutdeeg sterretjes maken ketelgat stro zoutdeeg ideeënZoutdeeg sterretjes maken voor Kerstmis zoutdeeg ideeën uitstekers makenZoutdeeg maken, sterretjes slinger maken, deeg maken, ideeën voor zoutdeeg maken

Leg je zoutdeeg ornamenten op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in de oven. De oven moet op de laagste stand staan ​​(100-140 graden Celsius). Het duurt ongeveer 3 uur.

Nu kun je je zoutdeeg ornamenten bakken of laten drogen

Zoutdeeg maken recept Zoutdeeg kneden en bakken

Hoe zoutdeeg te kleuren

U kunt het zoutdeeg kleuren voordat u uw zoutdeeg-ornamenten vormt, voedselkleuring of natuurlijke kruiden aan uw zoutdeegmengsel toevoegen. Voeg de kleurstof gewoon toe aan het water voordat je het mengt met de bloem en het zout.

Je kunt ook wachten tot je zoutdeegversieringen droog zijn en ze vervolgens inkleuren met acrylverf.

Je kunt het zoutdeeg natuurlijk kleuren met verschillende kruiden zoals kaneel

Zoutdeeg maken Zoutdeegkleuring Voedselkleuring Zoutdeegideeën

Of daarna schilderen

Zoutdeeg maak verschillende ornamenten, maak ideeën voor zoutdeeg

Een zoutdeeg drogen of bakken?

De beste manier om het zoutdeeg uit te drogen, is door het op een lage temperatuur (ongeveer 100 graden Celsius) in de oven te zetten. Afhankelijk van de dikte van het zoutdeeg duurt het enkele uren voordat het droog is. Het kan langer duren voor dikkere zoutdeegornamenten. Door deze van tijd tot tijd om te draaien, kan het droogproces worden versneld.

DIY-kerstversieringen 

Zoutdeeg maak decoratie-ornamenten voor kerstdeegideeën

Als je geen tijd hebt om te wachten om je zoutdeegcreaties in de oven te drogen, kun je ze in de magnetron drogen. Plaats uw zoutdeeg op een magnetronbestendige plaat en bak vervolgens 10 seconden per keer. Het duurt echt niet lang meer!

Als alternatief kan het zoutdeeg worden gedroogd door het in een warme kamer te laten liggen, maar dit duurt enkele dagen. Dit zou goed werken als je veel zoutdeeg knutselt met een grote groep kinderen.

Tinker zoutdeegideeën met kinderen

Zoutdeegsterren maken zoutdeegideeën voor Kerstmis

Glanzende effecten trekken de aandacht

Zoutdeegharten maken recept Zoutdeeg kneden en bakkenZoutdeeg maken Tinker met zoutdeeg ideeën met kinderen

Hoe zoutdeeg te sealen

U moet het zoutdeeg (aan de voor- en achterkant) afsluiten als u wilt dat uw zoutdeeg-ambacht lang meegaat. Zoutdeeg afdichten lijkt misschien een extra onnodige stap, maar zonder afdichten kan er vocht in je zoutdeegversieringen komen en ze verpesten!

We gebruiken Mod Podge alles in één sealer lijm en afwerking, om ons zoutdeeg te schilderen en te conserveren. U kunt ook een spraysealer gebruiken. Eenmaal verzegeld, gaan je zoutdeegcreaties jaren mee.

Leg de laatste hand aan de zoutdeeg ornamenten!

Zoutdeeg maken, kleuren en sealen Zoutdeegideeën

Hoe zoutdeeg te bewaren?

Uw zoutdeegambacht moet in een warme, droge ruimte worden bewaard. Als er vocht in het zoutdeeg komt, wordt het drassig en bederft het. Heb je ornamenten gemaakt van zoutdeeg die je alleen in de herfst of voor de kerst ophangt, bewaar ze dan in een luchtdichte doos zodat er geen vocht in kan komen. Door je creaties in wit keukenpapier of tissuepapier te wikkelen, worden ze ook beter beschermd.

Maak mooie herinneringen van zoutdeeg

Zoutdeeg knutselen met kinderen zoutdeegideeën

Laat je verder inspireren en maak je eigen herfstdecoraties van zoutdeeg…

Zoutdeeg sterretjes maken ambachtelijke zoutdeegideeën

Zoutdeeg sterretjes slinger maken van zoutdeeg ideeën voor Kerstmis

Zoutdeeg DIY-kerstversieringen Zoutdeegideeën maken Maak harten van zoutdeeg en verf ideeën voor zoutdeeg Zoutdeeg harten slinger maken voor Valentijnsdag zoutdeegideeën Zoutdeeg maak harten zoutdeegideeën

Zoutdeeg kinderhanden maken ideeën voor zoutdeeg Zoutdeeganker maritieme zoutdeegideeën Zoutdeeg maken Zeesterren maken ideeën voor zoutdeeg Zoutdeeg maken Paasdecoraties, paaseieren maken, zoutdeegideeën Zoutdeeg paaseieren maken ornamenten Pasen decoratie zoutdeeg ideeën

Zoutdeeg maak kleurrijke paaseieren zoutdeegideeën

Zoutdeeg maak decoratie-elementen voor kerstdeegideeën

Zoutdeeg maken recept zoutdeeg ornamenten maken Zoutdeeg maken recept Zoutdeeg kerstboom versieren Zoutdeeg maken recept Zelf zoutdeeg kerstversiering maken

Zoutdeeg maken asterisk hanger knutselen met ideeën voor zoutdeeg

Zoutdeeg maken Hirch maakt ideeën voor zoutdeeg voor Kerstmis

Zoutdeeg kerstbomen maken, zoutdeegideeën maken voor Kerstmis Zoutdeeg maken kerstdecoratie zoutdeegideeën Zoutdeeg maken Kerstdecoratie ideeën voor zoutdeeg

Zoutdeeg Kerstmannen maken recept Kneed en bak zoutdeeg