Als mensen over NASA praten, denken de meeste mensen aan ruimteverkenning. In feite is de National Aeronautical and Space Agency ook nauw betrokken bij tal van terrestrische onderzoeksgebieden. Hieronder vallen ook de onderwaterwereld en de koraalriffen. Het doel? Deze bedreigde ecosystemen nauwkeurig in kaart brengen om ze beter te begrijpen en te beschermen. Onderzoekers van NASA’s Ames Research Center in Silicon Valley in Californië hebben nu nieuwe instrumenten ontwikkeld. Deze waren oorspronkelijk bedoeld om sterren te kijken. Nu kunnen de onderzoekers het gebruiken om onder de oppervlakte van de zee te kijken.

Gemonteerd op drones of vliegtuigen, zijn deze hi-tech camera’s gebruikt op expedities naar Puerto Rico, Guam, Amerikaans Samoa en elders. Het doel was om 3D-beelden van de zeebodem te verzamelen. Er zijn onder andere koralen, algen en zeewier op te zien. Deze gegevens alleen laten echter niet alles zien wat er met de koralen onder de golven gebeurt. Daarom is NASA nu op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in het leven in de oceanen om hun nieuwste programma NeMO-Net . uit te proberen.

NASA-drones hebben de koraalriffen gescand

NASA rekruteert spelers om koralen te identificeren en in kaart te brengen. Drones scannen de koraalriffen

Wat is NeMO-Net en hoe helpt het de riffen?

Kortom, NeMO-Net is een gratis te spelen videogame ontwikkeld door NASA. In dit unieke videospel identificeren en classificeren spelers koralen op basis van de 3D-beelden die door de camera’s zijn vastgelegd.

Spelers bekijken en bewerken de afbeeldingen terwijl ze virtueel over de oceaan reizen op hun eigen onderzoeksschip, de Nautilus. Uiteindelijk zal de input van elke speler helpen om een ​​wereldwijde koraalkaart te voltooien.

“NeMO-Net gebruikt de krachtigste kracht ter wereld: geen fancy camera of een supercomputer, maar mensen”, zegt Ved Chirayath, hoofdonderzoeker van het project. “Iedereen, zelfs een eersteklasser, kan dit spel spelen en deze gegevens sorteren om een ​​van de mooiste vormen van leven te vertegenwoordigen die we kennen.”

Zo ziet de gameplay eruit op de tablet

NASA rekruteert spelers om de gameplay van koralen op tablet te identificeren en in kaart te brengen

Hoe je gameplay bijdraagt ​​aan NASA-onderzoek

Tijdens elke virtuele “duik” werken spelers met echte NASA-gegevens en leren ze over de verschillende soorten koralen. Tegelijkertijd markeren ze de respectieve soorten die op de foto’s verschijnen. Spelers kunnen dan hun voortgang volgen aan boord van hun virtuele onderzoeksschip. Daarnaast verdienen ze badges, lezen ze de spelinstructies en bladeren ze door de soortencatalogus. Ze hebben toegang tot instructievideo’s over het leven op de zeebodem.

Je eigen onderzoeksschip

NASA rekruteert spelers om koralen te identificeren en in kaart te brengen

NASA rekruteert spelers om koralen te identificeren en kaartverkenners verzenden gidscatalogi

Spelers helpen ook de Pleiades supercomputer NASA te trainen. Door de gameplay leert het systeem de verschillende koralen te herkennen in elk beeld van de zeebodem, ook die genomen met minder krachtige instrumenten. Hoe meer mensen NeMO-Net spelen, hoe beter de kaartmogelijkheden van de supercomputer worden. Zodra Pleiades leert om koraalsoorten nauwkeurig te classificeren op basis van de gegevens in het spel, kan de supercomputer de riffen van de wereld in kaart brengen met een ongekende resolutie.

Ontdek alle soorten koraal en zeeleven

NASA rekruteert spelers om koralen te identificeren en catalogi van anemoonvisbeestjes in kaart te brengen

Waarom het zo belangrijk is om de koraalriffen in kaart te brengen

Koraalriffen behoren tot de meest complexe en diverse ecosystemen op aarde. Wetenschappers schatten dat riffen net zoveel soorten herbergen als tropische regenwouden. Ze spelen ook een belangrijke rol bij de bestrijding van veel ziekten. Talloze mariene organismen hebben al bijgedragen aan de ontwikkeling van geneesmiddelen voor de behandeling van hiv, kanker, enz. Stijgende zeetemperaturen, vervuiling en verzuring van de oceanen vormen echter een steeds grotere bedreiging voor riffen.Wetenschappers zijn op zoek naar meer gegevens om te begrijpen hoe koralen zich aanpassen aan deze bedreigingen. Maar dat kan alleen als je een exacte kaart van alle riffen voor je hebt liggen.

Wil je helpen en tegelijkertijd een leuk videospel uitproberen? NeMO-Net is gratis in Apple App Store beschikbaar. De game is momenteel alleen speelbaar op iOS-apparaten en Mac-computers. Een versie voor Android-systemen moet zo snel mogelijk beschikbaar zijn.

Fantastisch minimalistisch ontwerp

NASA rekruteert spelers om koralen te identificeren en magische minimalistische landschappen in kaart te brengen

NASA rekruteert spelers om koralen te identificeren en het leven van zeeschildpadden in de riffen in kaart te brengen