Kunstmatige intelligentie OpenAI Five, waarvan de ontwikkeling werd gefinancierd door Elon Musk, wint twee opeenvolgende games tegen professionele Dota 2 Wereldkampioen team van E-Sport OG. Het best-of-three toernooi vond dit weekend plaats in San Francisco onder de naam OpenAI Five Finals. Team OG won vorig jaar ‘s werelds meest begeerde esports-prijs toen het was De internationale, behaalde de eerste plaats in het jaarlijkse Dota 2-toernooi met een prijzenpot van meer dan $ 25 miljoen. Maar nu lijken de wereldkampioenen een waardige tegenstander te hebben gevonden. Hoewel we al hebben gezien dat een door Google ontwikkelde AI AlphaGo Shogi-, Chess and Go-spelers versloeg, is Dota 2 “enorm complexer dan traditionele bordspellen zoals Chess and Go”, tweette Musk..

OpenAI-bot tegen professionele Dota 2-spelers

OpenAI Five verslaat Dota 2 Weltmeister Team OG weltmeister-team tegen open ai

Strategiespellen zijn een geweldige manier om de wereld te laten zien wat AI al kan

Dota 2 is een MOBA (Multiplayer Online Battle Arena). Het is dus een strategiespel waarbij spelers met elkaar moeten coördineren om strategische doelen te bereiken. Dota 2 is een complex spel met computergestuurde agressieve en neutrale eenheden, meer dan 100 potentiële “helden” om uit te kiezen, een in-game economie en een grote kaart waarop spelers vechten om de vijandelijke basis en die van hen tegelijkertijd te vernietigen tijd om te beschermen tegen aanvallen.

Elke MOBA-fan kent dit wereldberoemde team

OpenAI Five verslaat Dota 2 Wereldkampioen Team OG, het professionele team van eports

In de finale had elk team slechts 17 helden om uit te kiezen. OpenAI koos voor de zogenaamde “Captain’s Draft”-modus, waarin elk team bepaalde helden strategisch kon uitsluiten. OpenAI heeft ook extra oproep- en illusiefuncties uitgeschakeld (het oproepen van unieke wezens en heldenkopieën) waarvoor het systeem nog niet is getraind. Binnen de vereenvoudigde grenzen van de game was OpenAI Five een geweldige triomf.

De 5v5-modus was enigszins beperkt, volgens de mogelijkheden van de bot

OpenAI Five verslaat Dota 2 Wereldkampioen Team OG het team vecht tegen de bot

In de eerste game verraste OpenAI OG en won door een reeks agressieve tactieken. Het programma koos ervoor om in-game valuta uit te geven om helden onmiddellijk na de dood te doen herleven. In de tweede game presteerde OpenAI nog beter. De bot kreeg in de eerste paar minuten een enorme voorsprong en pakte de overwinning in slechts 25 minuten. Zelfs spel duurt meestal 45 minuten.

OpenAI toonde ook een diep strategisch inzicht. Toen commentatoren beweerden dat het spel er gelijk uitzag, verklaarde OpenAI dat het een kans van 95 procent op de overwinning zag.

Op 13 april trokken de OpenAI Five Finals 100.000 livestream-kijkers

OpenAI Five versloeg Dota 2 Wereldkampioen Team OG het internationale wereldkampioenschap

OpenAI Five versloeg Dota 2 Wereldkampioen Team OG Ervaar het wereldkampioenschap van dichtbij

OpenAI absorbeert nieuwe vaardigheden in een verbazingwekkend tempo

De nieuwe OpenAI-bot heeft Dota 2 45.000 jaar gespeeld in de 10 maanden dat hij actief was om zijn huidige prestatieniveau te bereiken. Volgens Greg Brockman, de Chief Technology Officer van OpenAI, de bot “alleen getraind in self-play”. Het programma speelde non-stop tegen een kopie van zichzelf, dus altijd een even tegenstander.

Het OpenAI-team heeft hard gewerkt aan een bot die professionele topspelers 1v1 kan verslaan. Uiteindelijk begon de bot Danylo “Dendi” Ishutin op en versloeg de Oekraïense profspeler tweemaal voordat Ishutin werd uitgeschakeld. “De bot is een erg leuke en uitdagende tegenstander. Ik ben er zeker van dat het mogelijk is om hem te verslaan. Het laat geen enkele marge toe voor zelfs kleine fouten’, tweette Ishutin na de wedstrijd. “Ik denk dat de eerste paar levels het belangrijkst zijn om de leiding te behouden. Toch was het erg leuk om op het podium te spelen! ”Ishutin voegde eraan toe dat het “fantastisch was wat er in de toekomst met al deze technologieën kan worden verwacht”.

Dendi wordt beschouwd als een van de meest creatieve Dota-solospelers ooit

OpenAI Five versloeg Dota 2 Wereldkampioen Team OG dendi tegen bot openai

Teamwork tussen een bot en menselijke spelers is binnenkort mogelijk

OpenAI nodigde ook andere professionals uit om de bot uit te proberen. “Veel profs wilden de bot blijven spelen en spraken erover om het te gebruiken als onderdeel van hun trainingsroutine”, zei Brockman, hoewel “amateurspelers er ook van genoten om ertegen te spelen”.

De triomf van OpenAI tegen een professioneel Dota 2-team is niet eens de eerste dergelijke gebeurtenis dit jaar. In januari toonde DeepMind hun bot, die concurreerde met de profs bij MOBA Starcraft. Hij won zijn partijen 10 tegen 1!

Op Twitter bedankte Musk Microsoft “voor het gebruik van het Azure cloud computing-platform”. In de toekomst wil OpenAI “AI en mensen in een team verenigen en een prestatieniveau bereiken dat geen van beiden alleen zou kunnen bereiken”, zegt Brockman. “AI kan zeer gunstig zijn voor de mensheid. Er is echter fundamentele vooruitgang nodig om te zien waartoe het werkelijk in staat is”. OpenAI wordt binnenkort openbaar “Arena”-modus gratis, die vanaf 18 april drie dagen open is.

The International vindt dit jaar plaats in Shanghai

OpenAI Five versloeg dit jaar Dota 2 Wereldkampioen Team OG in Shanghai

OpenAI Five verslaat Dota 2 Wereldkampioen Team OG de internationale trekt elk jaar duizenden fans