PlayStation vierde zijn dinsdag 3 december 2019 25e verjaardag en werd door Guinness World Records gecertificeerd als de best verkochte videogameconsole aller tijden. PS tweette het nieuws samen met een foto van Jim Ryan, CEO van Sony Interactive Entertainment, en voormalig CEO Ken Kutaragi met het Guinness-certificaat. Ze worden geflankeerd door de PlayStation-mascottes Toro Inoue en Piposaru uit de videogame Ape Escape.

Jim Ryan en Ken Kutaragi met het Guiness-certificaat

PlayStation viert het Guinness-wereldrecord als bestverkochte CEO van videogameconsoles met een Guinness-certificaat

De eerste PS kwam uit in 1994

PlayStation viert Guinness-wereldrecord als bestverkochte videogameconsole 25-jarig jubileum van ps

Geweldige verkoop voor de PlayStation

De totale verkoop van PlayStation-hardware tussen 3 december 1994 en 7 november 2019 bereikte maar liefst 450.190.000 eenheden. De eerste versie van PlayStation verkocht meer dan 100 miljoen exemplaren, PS2 verkocht meer dan 150 miljoen exemplaren, PS3 verkocht meer dan 80 miljoen exemplaren en PS4 verkocht meer dan 100 miljoen exemplaren.

Ex-CEO Ken Kutaragi, ook wel bekend als “de vader van de PlayStation”, zei tijdens een evenement in Tokio ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van PlayStation- en Guinness-certificering: “We hebben het PlayStation-platform met als doel het naar leven geroepen om het gezicht van entertainment te veranderen … Ik voel de steun van de gamers die door de jaren heen van onze consoles hebben genoten, en als de vader van de PlayStation zie ik dat het een mooie toekomst heeft. “

Tijdens het evenement herinnerde Jim Ryan, CEO van Sony Interactive Entertainment, zich hoe de originele PS1 op de eerste dag meer dan 100.000 exemplaren in Japan had verkocht. Kort daarna had het bedrijf wereldwijd meer dan 100 miljoen stuks verkocht. “PlayStation heeft een spannende toekomst voor de boeg en we zullen ons best blijven doen.”

De PS2 blijft tot op de dag van vandaag de best verkochte videogameconsole

PlayStation viert Guinness-wereldrecord als bestverkochte videogameconsole ps1 tot ps4 evolutie

De enige focus op videogames loont uiteindelijk

Voor de PlayStation heeft Sony een sterke first-party studiodirectory gecreëerd en heeft het samengewerkt met externe ontwikkelaars over de hele wereld. Het resultaat is enorm succesvolle games zoals Metal Gear Solid, Resident Evil 2, Final Fantasy VII, Kingdom Hearts, Tomb Raider, Crash Bandicoot, Gran Turismo en Grand Theft Auto die generaties gebruikers hebben getrokken. De enige focus op videogames heeft zijn vruchten afgeworpen, aangezien de concurrentie extra middelen heeft gestoken in onderzoek naar televisie en andere vormen van entertainment.

Gran Turismo was de bestverkochte game voor de originele PS, met 10 miljoen verkochte exemplaren

PlayStation viert Guinness-wereldrecord als bestverkochte videogameconsole gran turismo bestverkochte game

PlayStation bereikte echter niet hetzelfde bewustzijn op het gebied van gaming voor handheld-apparaten. De PS Vita crashte ondanks games als Uncharted: Golden Abyss en Killzone: Mercenary.

De verkoop van PS4 zal zeker blijven groeien. Tot slot plant Sony verschillende exclusieve games zoals The Last Of Us Part 2 en Ghost of Tsushima. Sony lanceert eind 2020 PS5 met functies zoals 8K-resolutie en raytracing-technologie.

PS5 komt eraan

PlayStation viert Guinness-wereldrecord omdat de bestverkochte videogameconsole ps5 binnenkort beschikbaar komt