Al jaren en decennia hangt klimaatverandering als het zwaard van Damocles boven de moderne beschaving. De uitstoot van broeikasgassen moet dringend worden teruggedrongen om een ​​dreigende klimaatcatastrofe tijdig af te wenden. Ook bij het bouwen of verbouwen van huizen vragen veel mensen zich af hoe ze duurzamere oplossingen kunnen vinden. “Duurzaam” betekent vooral energiebesparing. Mensen die bang zijn voor extra, moeilijk te berekenen sommen geld te krijgen, kunnen op dit moment echter gerustgesteld worden: op de lange termijn kunnen energiezuinige alternatieven zelfs geld besparen. Duurzaamheid in bouwen hoeft niet duur of al te ingewikkeld te zijn. In plaats daarvan kan veel worden bereikt met een beheersbare hoeveelheid inspanning. De volgende punten kunnen worden gebruikt bij het plannen van een huis:.

duurzaam bouwen en renoveren van stadsgebouwen

Ecologische verwarming

Het grootste energieverbruik van een woning wordt veroorzaakt door verwarming. Veel verwarmingssystemen zijn echter gebaseerd op fossiele brandstoffen. Aangezien deze beperkt zijn, is het geen duurzaam alternatief. Groenere alternatieven zijn bijvoorbeeld lucht/water warmtepompen. Deze gebruiken de thermische energie van de omgevingslucht voor verwarming. Om de warmte te onttrekken, hebben ze energie nodig in de vorm van elektriciteit. Als u de CO2-balans nog verder wilt verbeteren, kunt u de warmtepomp combineren met een fotovoltaïsch systeem. Op deze manier kan de elektriciteitsvraag van het net verder worden verminderd door gebruik te maken van zonnepanelen op het dak.

Duurzaam bouwen en renoveren van fotovoltaïsche installaties

Gebruik biologisch afbreekbare isolatiematerialen

Ook een goede thermische isolatie is belangrijk zodat er bij verwarming geen onnodige warmte verloren gaat. Om het milieu een plezier te doen, doe je het zonder minerale of steenwol en gebruik je natuurlijke materialen. Deze kunnen niet alleen beter worden gerecycled, ze zijn ook uit gezondheidsoogpunt tijdens het gebruik onschadelijk. Omdat ze ook meer vocht opnemen dan conventionele isolatiematerialen, helpen ze ook schimmel te voorkomen en het binnenklimaat te verbeteren. Om de efficiëntie van een specifiek materiaal te bepalen, speelt in het bijzonder de U-waarde, ook wel de warmteoverdrachtscoëfficiënt genoemd, speelt een rol. Het is een meeteenheid die aangeeft hoeveel warmte er verloren gaat van een bepaald onderdeel. De meeste natuurlijke isolatiematerialen hebben goede isolatiewaarden. Duurzame isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld hout, hennepvezel, cellulose, riet of jute vezels. Jute is iets duurder dan andere duurzame isolatiematerialen, maar heeft uitstekende isolatiewaarden en is ook bestand tegen ongedierte. Het materiaal wordt vaak gemengd met hennepvezel, waardoor het een kosteneffectieve oplossing is.

Duurzaam bouwen en renoveren van de gevel

Traditionele bouwmaterialen uit de regio

Als we voedsel kopen, weten we precies welke voedingsmiddelen duurzaam zijn: namelijk die geproduceerd zijn onder ecologische omstandigheden, seizoensgebonden en regionaal. In principe geldt hetzelfde voor bouwmaterialen. Dus waarom vertrouwen op materialen die van ver komen en eindeloze transportroutes achter zich hebben? Tot de eerste helft van de vorige eeuw was het nog gebruikelijk om te bouwen met de materialen die in de omgeving werden gevonden. Bijvoorbeeld stenen uit de nabijgelegen steengroeve of hout uit het dichtstbijzijnde bos. Op deze manier ontstond een typisch optisch karakter van veel regio’s. Zo help je niet alleen het CO2-verbruik terug te dringen door lange transportkosten, maar steun je ook de regionale ambachtelijke bedrijven. Ecologische bouwmaterialen bevatten ook minder vervuilende stoffen, zijn daarom gezonder en kunnen meestal worden gerecycled. Belangrijke ecologische bouwmaterialen zijn klei, graniet, hout, riet of leisteen.

duurzaam bouwen en renoveren van moderne architectuur

Groene buitengebieden

Wie ooit door de betonnen jungle van veel grote steden en industriegebieden heeft gelopen, zal nauwelijks verbaasd zijn over de wereldwijde dood van insecten. Bijen hebben bloemen en een intact ecosysteem nodig om ongestoord hun werk te kunnen doen. Zelfs eentonige groene gazons bieden weinig voedsel en beschutting voor insecten. Groene buitenruimtes en gevels daarentegen vertegenwoordigen biotopen waarin insecten zich kunnen nestelen. Platte daken of balkons begroeid met wilde planten zijn ook esthetisch en gaan het uitsterven van soorten tegen. Bovendien kunnen ze ook de thermische isolatie van het huis verbeteren.

duurzaam bouwen en renoveren van groene daken

Zuinige elektrische apparaten

Dit laatste punt gaat over het interieurontwerp van het afgewerkte huis – er zijn ook duurzame oplossingen voor wonen en inrichten. Grote elektrische apparaten zoals wasmachines, vaatwassers en drogers verbruiken veel elektriciteit. Een koelkast van twintig jaar oud heeft doorgaans bijna twee keer zoveel energie nodig als een nieuw apparaat. Let bij de aanschaf van nieuwe elektrische apparaten op een goede energieklasse. Elektrische kachels verbranden veel CO2 als ze in gebruik zijn en blijven daarna nog lang opwarmen. Zuiniger gas- of inductiekookplaten zijn daarom aan te raden. Als je een apparaat niet gebruikt, schakel het dan uit – de stand-bymodus verbruikt ook elektriciteit!

Duurzaam bouwen en verbouwen van de keuken