HPL-panelen worden steeds meer toegepast in zowel de bouw als de interieurinrichting. En met veel goede redenen. Het goedkope en duurzame bouwmateriaal blijkt een prima alternatief te zijn voor dure en gevoeligere materialen als keramiek, steen en hout. Het is zelfs geschikt voor de productie van veel woonaccessoires en andere artikelen, maar ook voor hobbywerk. Wat betekent HPL en de voor- en nadelen van het materiaal vind je in de volgende regels:.

Wat is HPL eigenlijk??

HPL staat voor High Pressure Laminate (Ger. Hogedruklaminaatpanelen) en wordt kortweg hogedruklaminaat genoemd. Bij de vervaardiging van het materiaal worden vele lagen papier en houtvezel gebruikt. Deze worden gedrenkt in melamine of fenolhars en onder extreem hoge druk en bij hoge temperatuur samengeperst. Zo ontstaat de eigenlijke kern van elk HPL-paneel, dat is omhuld met robuuste deklagen. Precies dit type persproces is de reden voor de hoge weerstand en optimale levensduur van hoogwaardige HPL-panelen.

beige hpl panelen

De belangrijkste voordelen van de HPL-panelen

Dankzij het hierboven toegelichte productieproces heeft HPL veel voordelen waarvan u in veel gevallen kunt profiteren. Want HPL-platen zijn niet alleen een perfecte keuze voor gevel- en wandbekleding binnen en buiten, maar ook voor moderne keuken- en badkamerinrichtingen en voor de uitvoering van talrijke interieurprojecten in het algemeen. Hieronder vindt u een kort overzicht van alle voordelen van het materiaal die u zullen helpen bij het maken van een aankoopbeslissing:

  • weerbestendig

Niet voor niets worden HPL-platen zo vaak gebruikt als gevelbekleding, wind- of gevelplaten. Met hun harde buitenlagen en veerkrachtige kern trotseren ze zon en regen probleemloos en lang. Ook uv-stralen hebben er geen last van en de kleurglans blijft behouden.

hpl panelen gevel

  • extreem slagvast en onderhoudsvriendelijk

Stoten en krassen zijn bij HPL platen absoluut geen probleem. Daarom worden ze vaak gebruikt als tafelblad of in openbare gebouwen en voorzieningen. Het harde en gladde oppervlak is zelfs goed beschermd tegen graffiti en kan indien nodig zeer eenvoudig worden gereinigd met het juiste reinigingsmiddel. Vuildeeltjes kunnen normaal gesproken niet in het materiaal doordringen, maar worden weggeveegd met conventionele reinigingsmiddelen of met zeepsop.

  • gemakkelijk te bewerken

HPL kan op een vergelijkbare manier worden verwerkt als hardhout. Hetzelfde gereedschap kan worden gebruikt om het materiaal te boren, snijden of frezen. U kunt de HPL-panelen ook zelf decoreren met speciale lakken of kleuren.

hpl panelen schilderen

  • digitaal afdrukbaar

HPL-panelen zijn niet alleen heel gemakkelijk te schilderen en in verschillende kleuren te produceren, ze kunnen ook digitaal worden bedrukt. Ze maken indruk met een veelzijdig optisch design en begeerlijke haptiek, die aan elke smaak voldoet en niets te wensen overlaat. Bovendien kunt u altijd beschikken over hoge kwaliteit Bestel HPL-platen op maat online.

  • milieuvriendelijk

Allereerst bevat HPL geen schadelijke toevoegingen zoals kwik, zware metalen, organische halogeenverbindingen of zwavel. Bovendien zijn er geen fungiciden, pesticiden of asbest in te vinden. De eco-balans van het vervaardigen van het materiaal is ook redelijk goed. Er wordt namelijk geen gebleekt papier gebruikt, wat het water- en energieverbruik vermindert. Bovendien zijn HPL-panelen absoluut recyclebaar en kunnen ze gemakkelijk worden weggegooid en gegeven voor verdere recycling of verbranding.

blauwe hpl platen

Nadelen van slechte kwaliteit of slecht onderhoud

Hoewel HPL een aantal waardevolle voordelen heeft, zijn er toch enkele nadelen te noemen. Bij slechte kwaliteit of onoordeelkundig onderhoud kunnen er scheuren in het oppervlak ontstaan. Hierdoor kunnen de geperste papierlagen opzwellen en ontstaan ​​er lelijke golven.

Ook moet u voorzichtig zijn met het directe gebruik van zonnebrandcrème en andere oliën en vetten. Omdat er in combinatie met de zonnestralen lelijke vlekken op het HPL-oppervlak kunnen ontstaan, die nauwelijks te verwijderen zijn.

Verder zijn HPL-platen in één een uitstekend bouwmateriaal dat scoort met een optimale weerstand en duurzaamheid, maar ook met een eigentijdse, trendy uitstraling en extreem onderhoudsgemak. Vraag voordat u koopt uitgebreid advies aan een specialist en profiteer hiervan, zowel bij de inrichting van uw buitenruimte als bij uw interieurinrichting. 

hpl panelen waardevol