keramische decoratie zelf bouwkeramiek maken

  Maak eenvoudig zelf keramische decoratie

Bouwkeramiek werd al gebruikt in het oude Egypte en de meeste mensen zijn ze zeker ooit tegengekomen. Maar heel weinig mensen weten dat, in tegenstelling tot hun uiterlijk, dit soort decoratie ongelooflijk eenvoudig en eenvoudig te vervaardigen is. Met een verstandige afleiding en de juiste accessoires creëer je in een handomdraai individuele en adembenemend mooie wanddecoraties.

Als normale muurkleuren of behang voor u te saai en te weinig inspirerend zijn, kunt u met behulp van bouwkeramiek verschillende kunstwerken aan de muur toveren, die dan nog beter kunnen worden uitgewerkt met individuele bewerkingseffecten. Hieronder dient daarom enige essentiële informatie over het werken met bouwkeramiek te worden gegeven. Specifieke tips en trucs en ontwerpsuggesties vindt u ook onder dit artikel http://www.keramikbedarf.net/blog/do-it-yourself-baukeramik/ Lees.

Zelf keramische decoratie maken – wat is keramiek bouwen??

Onder bouwkeramiek wordt in het algemeen verstaan ​​het ontwerp van de wand met behulp van platen of tegels van keramiek. Dit betekent zowel gewone tegels als tegels in normaal formaat, zoals ze bijvoorbeeld bekend zijn uit de badkamer, maar ook kleinere en aanzienlijk meer individuele tegelelementen, zoals die in specifieke winkels te koop zijn. Kleinere fragmenten van oude tegels kunnen ook worden gebruikt in de bouwkeramiek – een combinatie van verschillende materialen zoals glas of metaal is ook mogelijk.

Zelf keramische decoratie maken – borden of tegels van keramiek

keramische decoratie maak zelf doe-ideeën

De tegels worden stuk voor stuk op een dragermassa bevestigd en vervolgens gefixeerd. Hiervoor wordt meestal de ondergrond zelf met de dragermassa gecoat, waarna de tegels erin worden geperst. Afhankelijk van hoe groot en zwaar de afzonderlijke tegels of de keramische elementen zijn, moeten er verschillende eisen worden gesteld aan de lijmondergrond. Een te hoog gewicht zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat het keramiek niet aan de muur blijft kleven, wat op zijn beurt bijzonder vervelend is na het complexe productieproces.

Verschillen tussen binnen en buiten

Het bevestigen van keramische elementen aan muren, bijvoorbeeld als mozaïek, is niet alleen aan te raden voor het interieur van het appartement maar kan ook buiten je eigen vier muren. Hier worden echter andere eisen gesteld aan zowel het bewerkte element als aan de lijmsubstraat zelf. Beide moeten bijvoorbeeld vorstbestendig zijn, zodat de materialen niet broos worden en afbladderen bij temperaturen onder nul graden Celsius. Er moet ook een zekere weerstand tegen vocht zijn, omdat anders de lijm zacht zou kunnen worden of de kleuren van het keramiek zouden oplossen.

Maak zelf keramische decoratie – je bent handig met je handen?

keramische decoratie maak zelf aardewerk

Zelf keramische decoratie maken – welke materialen zijn geschikt?

Als u een individueel wandmozaïek wilt maken, moet u ofwel rondkijken naar bijzonder ongebruikelijke keramische elementen of de buitengewone compositie gebruiken om ervoor te zorgen dat het resultaat zal verbluffend zijn. Zo kunnen kleine, kleurrijke glasscherven een echte blikvanger worden, waarbij u tijdens het werk handschoenen moet dragen om een ​​mogelijk risico op letsel te voorkomen zoveel mogelijk te minimaliseren. Houten kralen of kleine memorabilia zoals knopen kunnen ook in het mozaïek worden ingebouwd. Het wordt bijzonder ongebruikelijk wanneer bijvoorbeeld kleine spelfiguren of iets dergelijks worden gebruikt.

Bijzondere keramische borden met bijzondere glazuren en geweldige kleureffecten worden bijvoorbeeld vaker verkocht in oosterse winkels. Als je van schilderen houdt, kun je je keramische platen ook zelf beschilderen, maar let daarbij zeker op de specifieke instructies met betrekking tot kleurechtheid. Anders bestaat het risico dat de kleuren na verloop van tijd vervagen of in de regen gaan lopen. Aan de andere kant kunnen zowel de rest van het mozaïek als het cement, dat meestal als lijm wordt gebruikt, verkleuren.

Over het algemeen is het ook raadzaam om met sjablonen en stencils te werken, vooral met kunstig gerangschikte mozaïeken. Alleen zo kunnen bijvoorbeeld de afstanden tussen de afzonderlijke modules goed worden aangehouden en komt het resultaat dan ook echt overeen met het beeld dat voor het ontstaan ​​in je hoofd zat.