Om een ​​fijne woonsfeer te creëren in je eigen vier muren, spelen de juiste afbeeldingen een essentiële rol. De kunst die in de eigen woning te vinden is, is immers een uiting van de persoonlijkheid van de bewoners en wekt emoties op.

Of je nu de voorkeur geeft aan Picasso’s meesterwerken, abstracte schilderijen of Andy Warhols Marylin Monroe pop-art prints, de kunst die aan de muren van je huis hangt is krachtig expressief. Tegenwoordig is er een grote keuze aan kunstwerken, vooral op internet, met voor elk wat wils, maar ook bijvoorbeeld op De kunstmakers.

Maar hoe kunnen de kunstwerken het beste worden geënsceneerd en zo de woning een heel bijzondere sfeer geven? Het volgende bericht geeft antwoorden.

wanddecoratie met canvas

Selecteer kunstwerken die passen bij uw individuele persoonlijkheid

Of het nu gaat om tekeningen, schilderijen op canvas of kunstafdrukken – als het gaat om het kiezen van de juiste afbeeldingen, moet je zeker luisteren naar je persoonlijke onderbuikgevoel. De foto’s weerspiegelen immers de eigen persoonlijkheid en het karakter van de bewoners.

Dappere mensen neigen vaak naar avant-garde schilderen, avontuurlijke karakters genieten van een oude kaart in een mooie houten lijst. Alvorens te kopen, moet daarom worden overwogen welke boodschap moet worden uitgedrukt door de foto’s die aan de muren hangen.

Vind de beste plek voor de foto’s

De kunstwerken moeten worden geplaatst op de plaats die moet worden opgewaardeerd en vooral geënsceneerd – de muren hoeven niet altijd zuiver wit te schijnen. Vooral foto’s of afdrukken in zwart-wit zien er zeer esthetisch en sterk uit op gekleurde muren.

Bovendien hoeven de foto’s niet alleen in de slaapkamer of woonkamer te worden geplaatst. Ook in de keuken of badkamer bieden ze een grote meerwaarde. Als je een plek vindt die zowel zon- als regendicht is, kun je zelfs de sfeer op het terras voor een groot deel bepalen. Het is daarom raadzaam uit te kijken naar atypische plekken waar de kunstwerken kunnen worden opgehangen.

ideeën voor fotowand in de badkamer

Het juiste aantal foto’s

Als een enkel, zeer specifiek exemplaar moet worden geënsceneerd, moet dit afzonderlijk worden opgehangen. Dit geeft het een heel bijzonder podium om impact te hebben. Er zijn echter ook kunstwerken die qua onderwerp heel goed bij elkaar passen of door hun kleurkeuze een harmonieus totaalbeeld opleveren. Complementaire kleuren zoals blauw en oranje versterken elkaar tot op zekere hoogte onderling. Het is ook mogelijk om foto’s in zwart-wit te combineren met andere kunstwerken in zeer sterke en heldere kleuren.

Het is zinvol om het effect dat de verschillende afbeeldingen op elkaar hebben een beetje te testen door ze op de grond te leggen voordat ze uiteindelijk aan de muur worden opgehangen.

Laat de foto’s op de muren schijnen

Een van de belangrijkste dingen als het gaat om het optimaal ensceneren van kunstwerken is om ze optimaal uit te lichten. Daarom moet rekening worden gehouden met de respectieve lichtomstandigheden om de ideale plek voor de foto’s te vinden.

Niet alleen foto’s op canvas zien er het mooist uit bij natuurlijk daglicht – als foto’s of foto’s zijn ingebed in een frame van glas, kunnen ze worden gespiegeld door de werking van kunstmatige lichtbronnen. Degenen die hun foto’s met een lamp willen verlichten, moeten er daarom voor zorgen dat het licht niet te sterk is en dat de lichtbron direct boven de betreffende foto wordt geplaatst.

hang sierlijke wanddecoraties op

De juiste hoogte voor de foto’s

Het zou een vergissing zijn om de foto’s te hoog op te hangen. Het is beter om ze altijd op ooghoogte te bevestigen – op deze manier kunnen ze hun effecten ideaal ontwikkelen voor de kijker in een optimale positie.

Het is erg handig om iemand anders te laten helpen met de installatie. Terwijl de afbeelding wordt opgehangen, kunt u vanuit uw bed, tafel of bank het effect van de afbeelding bekijken. Het is overigens niet altijd nodig om de foto’s helemaal aan de muur te bevestigen. Ze kunnen ook een grote impact hebben als ze op een ladekast, een plank of op de vloer worden geplaatst.

Fotowand woonkamer Scandinavisch wonen

Moed om nieuwe wegen in te slaan

Zelfs als het betreffende appartement wordt gekenmerkt door klassieke meubels, moeten de kamers worden gekruid met de juiste kunstwerken. U hoeft niet bang te zijn voor te sterke contrasten of te abstracte en moderne beelden.

Ook al is het appartement verder in een zeer moderne en rechtlijnige stijl ingericht, met name de stukken van Vermeer of Ruben kunnen een geweldige pauze in stijl bieden. Een creatief briesje kan in de badkamer worden gebracht door deze kamer te verfraaien met geweldige foto’s in zwart-wit in zwarte fotolijsten.

foto muur ideeën woonkamer

Vind het juiste ophangarrangement

Als u meerdere afbeeldingen aan een muur wilt bevestigen, zijn er verschillende gebruikelijke manieren om ze te rangschikken. Het hangt natuurlijk vooral af van persoonlijke smaak. Desalniettemin wordt het effect van de foto’s ook beïnvloed door de bijbehorende opstelling.

Zo ziet de zogenaamde “Petersburg-hanging” of “salon-hanging” er op het eerste gezicht wat chaotisch uit, maar is gebaseerd op bepaalde regels. Er wordt afgezien van een vaste zichtlijn en de kunstwerken zijn losjes naast, onder en boven elkaar opgesteld. Zo ontstaan ​​verbindende elementen die een harmonieus totaalbeeld creëren – in ieder geval bij het leggen van verbindingen. Er kunnen bijvoorbeeld vergelijkbare motieven of kleuren worden gekozen en dezelfde passe-partouts of lijsten moeten worden gebruikt. De afstanden tussen de afzonderlijke afbeeldingen moeten altijd hetzelfde zijn.

wanddecoratie foto's foto's petersburg opknoping

Het is ook mogelijk om te kiezen voor de “Inside the Lines” ophanging. Ook deze is over het algemeen vrij losjes vormgegeven, maar oogt toch uiterst harmonieus. Hun basis is een denkbeeldige geometrische vorm. De afbeeldingen worden opgehangen in de respectievelijke lijst van dit formulier, ongeacht of het een diagonaal, een rechthoek of een cirkel is. Strak gespannen koorden kunnen helpen om de vorm te behouden die je wilt als je fantasie niet genoeg is.

In tegenstelling tot de beschreven “Petersburg Hanging” is het niet absoluut noodzakelijk om verbindingselementen te creëren. Zo kunnen verschillende lijsten, motieven, kleuren en stijlen met elkaar worden gemengd zonder dat het totaalbeeld wordt verstoord. Een goede tip is om te beginnen met de grootste van de afbeeldingen en de kleinere versies eromheen te groeperen.

Fine Art Copy Pr Foto's