“Scherven brengen geluk!” Dat is misschien waar, maar het betekent niet per se dat je je favoriete kapotte vaas meteen moet weggooien. Want dit kan weer heel gemaakt worden. Het kan er nog mooier uitzien dan voorheen. En hoe? Dankzij de oude Japanse reparatietechniek voor keramiek – Kintsugi. Vandaag zullen we je vertellen wat erachter zit en hoe je kapotte dingen zelf kunt repareren met behulp van deze traditionele kunst.

Kinstsugi – de fantastische reparatiemethode uit Japan

Keramische vaas repareren met kintsugi-techniek

Wat is Kintsugi . eigenlijk?

In het Japans betekent Kintsugi (Japans 金 継 ぎ) zoiets als “gouden patches” – goud (“kin”) en verbinding (“tsugi”). Volgens oude overleveringen is deze prachtige keramische reparatietechniek ontstaan ​​in de 15e eeuw in de tijd van de shogun Ashikaga Yoshimasa.

Nadat zijn favoriete kommen kapot gingen voor de traditionele theeceremonie, stuurde hij ze naar China om ze te restaureren. Het resultaat viel echter behoorlijk tegen en de heerser had zijn Japanse ambachtslieden de leiding over het maken van iets esthetisch moois uit de gebroken schelpen. De Kintsugi-methode was geboren.

De stukken worden weer in elkaar gezet als met gouden naden

kintsugi japanse techniek keramische verlijming

Wat de Kintsugi-reparatietechniek zo speciaal maakt??

Deze Japanse kunst gaat niet alleen over repareren. Omdat er eigenlijk een diepe levensfilosofie achter schuilgaat, Wabi Sabi genaamd. Het hangt samen met het besef dat schoonheid gezocht moet worden in het kortstondige en het eenvoudige. De Japanners vinden zelfs in gebreken een diepere betekenis en hebben een speciale waardering voor oude en kapotte dingen. Daarom probeert men bij een Kintsugi-reparatie van keramiek of porselein de breekpunten niet te verbergen, maar juist andersom, ze te accentueren. Dit gebeurt met de speciale Japanse vernis urushi. Voeg een goud- of zilverpoeder toe en lijm de keramische stukken weer aan elkaar. De zogenaamde landschappen keshiki, de eigenlijke reparatiesporen, geven het gerestaureerde object een unieke uitstraling en transformeren het tot een uniek exemplaar. Op deze manier heeft wat kapot is een veel hogere esthetische waarde.

Kintsugi heeft zijn wortels in het zenboeddhisme

porselein lijmen keramiek repareren met kintsugi

Hoe kun je zelf kintsugi maken??

De strikt traditionele methode is vrij complex en neemt daardoor veel tijd in beslag. Niet voor niets zijn er in Japan speciale scholen en werkplaatsen die hiermee te maken hebben. Maar als je zelf van Kintsugi wilt genieten en gebroken keramiek of porseleinen voorwerpen nieuw leven wilt inblazen, dan kun je het proberen. Er zijn veel goed gesorteerde handwerkwinkels en Kintsugi-reparatiesets die voor dit doel online zijn gemaakt. Ze zijn niet uitgerust met de traditionele materialen, maar zijn gewoon iets voor gepassioneerde hobbyisten. De duurdere varianten gebruiken een innovatieve Kintsugi-lak die veel sneller droogt dan de traditionele. De goedkopere sets worden meestal ontworpen met een speciale porseleinlijm of met de zogenaamde epoxylijm. Dit omvat ook het verplichte goudpigment of goudpoeder, dat aan de lijm wordt toegevoegd en ermee wordt gemengd.

Je kunt ook kiezen voor zilver of messing

maak zelf instructies voor kintsugi

Als je met zo’n reparatieset werkt, volg dan heel goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Vergeet niet om het werkoppervlak voldoende af te dekken met krantenpapier of nylon voordat u met het werkproces begint. Je kunt ook dunne handschoenen aantrekken om je huid tegen de lijm te beschermen. Overtollige lijmresten kunnen voor het drogen voorzichtig worden weggeveegd met wattenstaafjes of kleine stukjes doek die zijn bevochtigd met nagellakremover.

De vergulde lijm wordt met een fijn penseel of houten stokje op de afgebroken randen aangebracht

kintsugi japanse traditie keramische reparatie

Eenmaal volledig droog, wordt de porseleinlijm meestal als voedselveilig beschouwd. Zo drink je een heerlijke thee of koffie in de gelijmde mok. De gerestaureerde stukken horen echter niet in de vaatwasser of magnetron.

Een korte fotogids voor uw Kintsugi-reparatie

kintsugi kreamik lijm instructies

Geef je favoriete vazen, kopjes, borden of schalen een tweede kans. Zeg een duidelijk “nee” tegen de wegwerpmentaliteit van onze samenleving en dompel jezelf onder in de diepe waardering voor het leven die Kintsugi ons leert!

Soms zit schoonheid ook in gebreken

goudlak technologie keramische reparatie kinsugi

Echte unieke items gemaakt met gouden naden

keramiek reparatie goudlak kinsugi japanse techniek

Landschappen die verhalen vertellen

kintsugi repareert gebarsten keramiek

artistieke reparatietechniek keramiek kinsugi

Mooi keramiek is gewoon te mooi om weg te gooien

japanse traditie keramische reparatie kintsugi

Breekpunten zijn vaak echte goudkuilen

kinsugi Japanse reparatietechniek voor keramiek

  Een theeceremoniekom wordt nog waardevoller met Kintsugi     

matcha keramische kom reparatie kintsugi technik

Maar je kunt ook je hele theeservies kunstig upgraden

theeservies pot mokken kintsugi

This-Beautiful-Japanese-Art-of-Fixing-Aardewerk-Teaches-Us-Gospel-Truth-660x330

En wat dacht je van een uniek nageldesign met een Kintsugi-look?

f44d163cedbfdb04d9fc78cfafada022