Openbare moderne zithoek gemaakt van bandendesign

Designer installatie van banden in Nieuw-Zeeland

Na de sterke aardbeving in Nieuw-Zeeland in 2011 en de daaropvolgende wederopbouw, bleven veel openbare ruimtes in Christchurch leeg en levenloos. Om dit gebrek aan openbare ruimte te verhelpen, ontwikkelde de lokale ontwerper Carl Menary het gebruik van afvalproducten en legde een stevig, eigentijds fundament.

Menary ontwierp ReTyre, een constructie gemaakt van metalen clips die van een oude band een comfortabele stoel maken. De stevige clips zorgen voor druk in de banden en vormen zo een duurzame basis waarop je kunt zitten. De banden kunnen dienen als zitbank of als individuele stoelen voor speciale evenementen of sociale bijeenkomsten.

Openbare moderne zithoek gemaakt van banden

Openbare moderne zithoek gemaakt van metalen bandenclips

De aardbeving in Christchurch kostte het leven aan 185 mensen, veroorzaakte de grootste ramp in het stadscentrum en in de oostelijke buitenwijken en wordt beschouwd als de duurste ramp in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland. Voor de lokale industrieel ontwerper Carl Menary werd het stadscentrum een ​​woestenij zonder openbare voorzieningen voor de bewoners. Hij besloot iets te doen en tegelijkertijd het probleem aan te pakken.

Originele manier om de oude banden opnieuw te gebruiken

Openbare moderne zithoek van bandenretyre nieuw-zeeland

Het eenvoudige ReTyre-systeem is het gebruik van vier metalen clips die de hele wand van de band plat maken, waardoor je stabiel en comfortabel zit als je gaat zitten.Het duurt slechts ongeveer 90 seconden om het te installeren, maar het is erg moeilijk om te verwijderen. Dit ontwerp vangt een eenvoudige pin tussen de ReTyre-stoelen, die het samenvoegt. Ze kunnen in rijen of cirkels worden gerangschikt. Ze worden gebruikt in parken als bankjes of bij bushaltes.

Een aantal stoelen

Openbare moderne zithoek gemaakt van banden buiten banden

Zoals Menary ons vertelde, was zijn doel “bruikbare, robuuste openbare ruimtes gemakkelijk en goedkoop te maken”. Menary werkt ook samen met de populaire groep Gap Filler, enthousiastelingen die zich inzetten voor creatieve projecten op de braakliggende terreinen in Christchurch onder constante wederopbouw.

Praktisch toepasbaar

Openbare moderne zithoek gemaakt van banden om te zitten

Slim ontwerper idee

Reconstructie openbare moderne zithoek van banden

Metalen clips Openbare moderne zithoek gemaakt van bandendesign

ReTyre-ontwerp  Openbare moderne zithoek gemaakt van banden

Niet alleen duurzaam en functioneel, maar ook ergonomisch

ReTyre Carl Menary ontwerp stoel idee aardbeving NZ

Fleur de lege openbare ruimtes een beetje op

ReTyre Carl Menary ontwerp stoel idee aardbeving NZ nieuw-zeeland