Hoe kun je precies op water schilderen??

Altijd al de specifieke techniek van waterkunst willen leren? Eigenlijk is dit een eenvoudig en plezierig proces! Eerst moet je de behangplaksel oplossen in een ondiepe bak met water en daarna meteen waterverf op het oppervlak aanbrengen. Met behulp van een penseel meng je de verschillende kleuren met elkaar en gebruik je verschillende technieken om interessante en gevarieerde ornamentpatronen te creëren. Uiteindelijk leg je een stevig vel papier op het lijmbad, wacht een paar minuten en til het er dan weer af. De kleurrijke voorstelling plakt gewoon op het papier! Behendigheid en rijke verbeeldingskracht vormen de basis van elk uniek meesterwerk, elke foto wordt gekenmerkt door unieke en niet-herhaalbare vormen en kleurmengsels!

De waterkunst van het begin tot vandaag

bloemen tulpen

De mix van felle kleuren zorgt voor een echte magie

de magie van kleuren

Tegenwoordig geniet waterkunst veel belangstelling, vooral in Turkije, maar vindt zijn oorsprong in Turkestan in de 9e eeuw. De naam Eb-ru is afkomstig uit het Centraal-Aziatische Turks-islamitische dialect en betekent letterlijk wateroppervlak. De oudste Ebru die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven, dateert uit 1554; In het Ottomaanse rijk werd waterschilderen beschouwd als een vrij fijne en voortreffelijke kunst die alleen door bepaalde zeer gewaardeerde makers kon worden beheerst. In die tijd werd het water samengeperst met hars van de agarhoutboom die groeide in Turkije, Iran en andere Aziatische landen. Het houten handvat van de borstel was gemaakt van een uitgedroogde rozenstruik, terwijl het plukje aan de bovenkant van paardenhaar was. Ook werd er een kam gebruikt om tijdens het schilderen het gewenste effect te creëren en de kleuren in het water te laten dansen!

Onder de naam Turks papier of marmerpapier verspreidde deze adembenemende kunst zich geleidelijk over Europa tot ze uiteindelijk de Nieuwe Wereld bereikte. In het begin hielden de zeer getalenteerde schilders de tradities diep geworteld in oosterse gebruiken en creëerden daarom alleen florale elementen in het water – ze combineerden vooral tulpen en rozen met elkaar als symbool van hun liefde voor de omringende wereld en toewijding aan religie.

Waterkunst – slechts een paar geselecteerde kunstenaars beheersen deze kunst

een roos op het water

waterkunst

Later kon men stoutmoedig experimenteren en de grenzen van het gewone overschrijden – de abstracte patronen versmolten geleidelijk tot verbluffend realistische voorstellingen van dieren, mensen en objecten; de afbeeldingen van planten, tot in het kleinste detail gereproduceerd, sierden de pagina’s van de heilige boeken van de islam. Bovendien werd deze spectaculaire techniek gebruikt om de vellen papier te versieren die nodig waren voor de officiële correspondentie van de sultan. In de loop van de tijd werd het papier vervangen door andere interessante materialen, waaronder voornamelijk zijde, maar soms ook klei!

De filosofie van waterkunst

ebru ruimte

Als je bij zonsopgang of zonsondergang even naar de horizon kijkt, zul je zeker de verschillende heldere nuances van rood, geel en blauw opmerken die voor je ogen een unieke Ebru in de lucht creëren. U hebt ongetwijfeld meerdere keren ‘s avonds laat naar de hemelboog met zijn talrijke fonkelende sterren en zachte wolken gestaard. Hier heeft de maan, glimlachend naar je, met zijn eersteklas borstel overal witte, lichte en donkere structuren verspreid en met elkaar verweven. De meesters van Ebrume zijn erin geslaagd deze onmiddellijke natuurlijke schoonheid vast te leggen, te reproduceren en te vereeuwigen op een vel papier!

Waterkunst – de verbluffend realistische weergave van de verschillende soorten planten

boeket bloemen op water

En ineens… wordt kunst gemaakt van water!

bloem op water

En zo wordt het moment bestendigd!

de ebru kunst

Tegenwoordig is waterkunst populair bij jong en oud

een man schildert

Een leuk spel van vormen en kleuren

de turkse waterkunst

Kleurrijke bloemen bloeien uit de indrukwekkende dans van kleurnuances

hoe maak je een sjaal?

Verspreid eenvoudig de kleuren op het wateroppervlak en creëer nieuwe vormen

hoe te schilderen op water

Je moet heel voorzichtig zijn om fijne en gedetailleerde vormen te maken

hoe te schilderen

Klaar om op te stijgen?

ebru kunst

De meesterwerken van Ebru trekken de kijker mee in een ware draaikolk van nieuwe emoties en percepties

schilderen op waterkunst

Het moment waarop de borstel het wateroppervlak raakt

hoe kunst wordt gemaakt op water

Verschillende abstracte vormen betoveren de kijker

het verweven van kleuren

een unieke waterfoto

geel grijs meesterwerk water

oogverblindende kleuren

waterverf kunst

verf water

waterkunst schilderen op water

En plotseling krijgt het water vorm en vorm

fantastische foto's

fantastische Kunst

meesterlijke werken

zeer mooie foto's

van gogh ebru

waterkunst is indrukwekkend

verf water

een geweldige waterkunst

Ebru als textielpatroon voor kostbare en stijlvolle sjaals en jurken

ebru op zijde

ebru verfschaal

ebru rpck

De waterkunst is ook te zien op moderne damestassen

ebru tassen

Of zelfs op schoenen

sneakers

Dankzij de waterkunsttechniek kunnen zelfs de paaseieren op een creatieve en originele manier worden beschilderd

eieren schilderen

eieren

eieren ebru kunst