Als je je huis wilt omtoveren tot een buitengewone sfeer met een exclusieve flair, dan moet je zeker Murano-glas proberen. Het wordt beschouwd als het duurste en meest nobele glas van allemaal. De duizendjarige traditie, het streven naar perfectie van de glasblazer en het goed bewaard gebleven fabricagegeheim zijn enkele van de belangrijkste redenen hiervoor. Daarnaast is er natuurlijk de onvergelijkbare schittering en levendige kleuren en de vloeiende lichtheid die elk stuk uit dit glas uitstraalt.

authentiek murano glas

Wat is Murano-glas eigenlijk??

Het kostbare glas wordt sinds het einde van de 13e eeuw geproduceerd op het kleine eiland Murano in het noorden van Venetië. Het is een eeuwenoude kunst van het maken van glas, die al de oude zijn Egyptenaren en Romeinen wisten het. Dit werd herontdekt en verder ontwikkeld door de Venetiaanse glasblazers. Uit angst voor grote branden werd in 1291 bij officieel besluit van de Doge Pietro Gradenigo besloten dat de volledige glasproductie van Venetië naar het eiland Murano moest worden uitbesteed. Een extra reden hiervoor was de angst om het fabricagegeheim te verliezen door buitenlandse spionage. Daarom waren alle glasblazers op Murano verplicht om het eiland alleen met speciale toestemming te verlaten en alleen om de glastraditie van vader op zoon door te geven.

vervaardiging van muranoglas

Murano-glas wordt in principe gemaakt van kwartszand, soda en kalk, die een bepaalde verhouding tot elkaar hebben en vermengd zijn met andere mineralen en ingrediënten, waarvan sommige nog geheim zijn. Dit mengsel wordt vervolgens enkele uren in ovens op meer dan 1200 graden Celsius verwarmd, waardoor het in vloeiend glas verandert. Het daadwerkelijke vormen van het glaskunstwerk duurt dan slechts enkele seconden totdat de glasmassa weer hard wordt. Het wordt uitgevoerd met behulp van speciale metalen stokken en ander gereedschap. Er zijn meerdere van dergelijke verwarmings- en koelcycli nodig voordat een glascreatie volledig is voltooid.

murano glazen vaas

Hoe herken je echt Murano-glas?

De handtekening van de glasmaker of een echtheidscertificaat van de eigenlijke glasfabricage behoren tot de belangrijkste symbolen die staan ​​voor echtheid. Laat u niet verwarren door labels als “Murano Style”, “Made in Italy” of “Made in Venice”. Omdat origineel Murano-glas alleen mag "Gemaakt in Murano" stellage.

Er zijn ook enkele optische kenmerken waarmee u echt glas kunt herkennen. Eerst en vooral zijn er de karakteristieke kleine luchtbelletjes die in het glas te zien zijn. Bovendien is er een zekere asymmetrie van elke creatie van Murano-glas en de onmiskenbare kleur van het glas. In de meeste gevallen gebruiken de ervaren glasblazers de zogenaamde infusietechniek, waarbij ze echt goud en zilver in het glas impregneren. Dit komt omdat het nauwelijks kan worden nagebootst door andere glasmakers of vervalsers. Last but not least moet u letten op de Pontil-markering. Dit ziet eruit als een klein litteken dat achterblijft op het afgewerkte geblazen glasobject wanneer de glasmaker de zogenaamde Pontil-staaf breekt.

ideeën voor decoratie van muranoglas

Hoe integreer je Murano-glas in je eigen huis??

Afhankelijk van de woonstijl en persoonlijke voorkeuren kun je kiezen voor verschillende glascreaties. Enkele van de meest waardevolle en populaire zijn: Designlampen van Murano-glas. Als je van de Venetiaanse of de Florentijnse stijl houdt, zal de aanblik van een kroonluchter van Murano je sprakeloos maken. De filigrane, kleurrijke elementen lijken bijna een sprookje en de vloeiende vormen zorgen voor een speelse lichtheid in de ruimte.

fantastische kroonluchter van muranoglas

Zelfs retrofans komen zeker aan hun trekken met Murano-glas. Omdat je al veel hang- of vloerlampen kunt vinden, evenals plafond-, wand- en tafellampen van het kostbare glas, die een cult-retrodesign hebben.

moderne hanglamp van muranoglas

Naast Murano lampen kun je natuurlijk ook kiezen voor andere woonaccessoires zoals vazen, glazen, karaffen, schalen, spiegels, fotolijsten of verschillende beeldjes. Deze zullen je huis zeker een onmiskenbare charme geven.

murano glas moderne inrichting ideeën vazen

Zorg er bij het maken van uw keuze voor dat deze echt is en van de hoogste kwaliteit. Vertrouw daarom zeker op een betrouwbare dealer. Neem de tijd en vind uw zeer speciale kunstwerken gemaakt van Murano-glas!

echt kunstwerk van muranoglas

woonaccessoires van muranoglas verkleind

inrichting met kroonluchters van muranoglas