Wat weet je precies over de sushi?

Sushi is een Japanse specialiteit gemaakt van rijst, groenten en rauwe vis of andere zeevruchten. Het heerlijke gerecht wordt meestal bereid met tonijn, zalm, inktvis, octopus, garnalen, krab en kaviaar. Het geheim van dit unieke gerecht ligt in feite gecodeerd in zijn eeuwenlange geschiedenis en in de balans tussen de rijst en de azijn die als marinade wordt gebruikt. Aangezien de essentie van de Japanse keuken de gezonde verwerking van de afzonderlijke ingrediënten is, blijkt dit voedsel best lekker, voedzaam en tegelijkertijd caloriearm.

De oorsprong van sushi en de verspreiding ervan over de hele wereld

De uitstekende smaak van sushi is voornamelijk te danken aan een Aziatische filosofische leer – in de Japanse keuken geloven mensen dat de natuur niet kan worden veranderd of geperfectioneerd. De natuurlijke smaak moet daarom niet worden veranderd, maar juist benadrukt! Gedreven door deze sterke innerlijke overtuiging eten de Japanners graag verse, rauwe vis. Hoewel de thermische verwerking niet volledig is uitgesloten, wordt het meer gezien als een compromis.

Sushi werd voor het eerst genoemd in een Chinees woordenboek uit de 2e eeuw. Om deze reden wordt aangenomen dat het gerecht zijn oorsprong heeft in China en Zuidoost-Azië en pas in de 7e-8e eeuw begon. Werd in de 19e eeuw beroemd in Japan. Oorspronkelijk verwees sushi niet naar het eten zelf, maar naar een eeuwenoud proces om gezouten vis te fermenteren en te bewaren door rijst toe te voegen..

In de 15e-16e In de 19e eeuw werden er bepaalde veranderingen aangebracht in de sushitechniek. Hoewel de Japanners aanvankelijk de rijst die erbij zat weggooiden en alleen de zuur smakende vis aten, raakten ze er na verloop van tijd gaandeweg van overtuigd dat de rijstsmaak in combinatie met de vis voor nieuwe sensuele sensaties zorgt. Oorspronkelijk moest de vis ongeveer een jaar in de marinade blijven totdat hij uiteindelijk klaar was om te worden geconsumeerd. Later kwam het slimme idee om rijstazijn aan de rijst toe te voegen, waardoor de bereidings- en fermentatietijd werd teruggebracht tot enkele dagen.

Vis snijden en sushi bereiden

Sindsdien worden de vis- en rijsthapjes verkocht en geserveerd in mooie houten kisten. Bij het bereiden van de perfect gevormde broodjes werd met twee hoofdzaken rekening gehouden: Enerzijds werd veel belang gehecht aan de onderscheidende smaak, omdat het een echte traktatie voor het gehemelte moest zijn. Aan de andere kant lag de focus op de buitenkant, omdat de kleurencombinaties die het resultaat zijn van de kleuren van de afzonderlijke ingrediënten de ogen moeten strelen.

Tijdens de industriële vooruitgang en de uitbreiding van de steden aan het begin van de 19e eeuw speelden de eetkraampjes een belangrijke rol omdat ze de arbeiders altijd van lekker en voedzaam voedsel voorzagen. Om alles snel en zonder problemen te laten verlopen, moet men afzien van de dagen van vissen. In plaats daarvan werd ter plaatse azijn aan de rijst toegevoegd om het gerecht zijn specifieke zure smaak te geven. Het was rond deze tijd dat ook dat tot stand kwam Nigiri-sushi in Edo (het huidige Tokio). Het duurde echter meer dan 100 jaar voordat zijn roem eindelijk de Oude Wereld bereikte in de tweede helft van de 20e eeuw en vanuit Europa naam maakte over de hele wereld.

Tegenwoordig wordt deze Japanse specialiteit beschouwd als een delicatessenzaak waarvan de smaak populair is bij jong en oud over de hele wereld. In de wereld van vandaag zijn veel verschillende varianten bekend en de koks blijven experimenteren met de ingrediënten en bereidingswijzen. Wat zeg jij? Vraag dat Sushi eten daag je uit met eetstokjes?

Loopt het water je in de mond??

sushi eten met stokjes

Sushi oorsprong – nigiri sushi

Deze met de hand gevormde sushi wordt beschouwd als de meest voorkomende sushisoort. Hier hebben we een vis op rijst gezet.

Bereid nigiri-sushi en eet meteen

Maki-Sushi betekent letterlijk opgerolde sushi

Dit type sushi wordt gevormd met behulp van een bamboemat.

Maki-sushi-dienen-en-consumeren

Sushi oorsprong – Gunkanmaki

Handovale rijst verpakt in nori met verschillende vullingen

gunkan-maki-sushi

Sushi origin – Futo-Maki is een dikke rol met vis en groenten

De typische futo maki heeft een diameter van 3-4 cm. De vulling bestaat uit drie verschillende ingrediënten waarvan de smaak en kleuren perfect bij elkaar passen.

futo maki heerlijke sushi

futo maki met mango

Sushi-oorsprong – chirashi-sushi (verspreide sushi)

Een kom rijst met verschillende soorten vis en groenten door elkaar gemixt

chirashi sushi op het bord

Eet chirashi-sushi

Ura-Maki (van binnenuit gerold)

 Rijst omhult de sushi terwijl het norivel erin blijft

uramaki sushi oorsprong en geschiedenis

Te-Maki: de nori wordt in een zakje gerold en gevuld met verschillende ingrediënten 

temaki sushi type heerlijk?

temaki sushi ingrediënten

Hoso-Maki met komkommer wordt gebruikt om de mond te reinigen bij het eten van rauwe vis, zodat de verschillende smaakstijlen niet met elkaar vermengd worden

Een andere variant is Hoso-Maki met tonijn.

hosomaki sushi-snacks

Oshi sushi staat nog steeds bekend als perssushi en kenmerkt zich door zijn lange vorm

oshi sushi soorten rijst en rauwe vis

Koken en eten van oshi sushi

Sashimi – visstukjes zonder rijst en alle ingrediënten

Sashimi eten zonder rijst of andere ingrediënten

Sashimi met tonijn is heerlijk

Eet sashimisushi met stokjes

 suschi schotel verschillende soorten op bord

sushi eten

Eet sushi en leef een gezond leven

sushi oorsprong en bereidingswijzeeet sushi en drink sake