Krullen mannen met baarden

Zelfverzekerde mannen met baarden zetten trends in Leogang in Salzburg

Het was allemaal gewoon leuk toen in 2005 de eerste Bartolympiade plaatsvond in de vakantieregio Leogang in Salzburg. Toen 10 jaar geleden vermoedde niemand dat mannen met baarden zo’n interesse konden vertegenwoordigen en zelfs weer in de mode zouden kunnen komen.

Vijf jaar later wordt de Olympische Spelen al het Europees Kampioenschap genoemd en trekt het bezoekers uit alle steden, dorpen en gemeenschappen op het oude continent. In de afgelopen twee jaar is het evenement in het prachtige Alpendorp uitgegroeid tot een wereldkampioenschap.

Fantasierijk gezichtshaar wordt tentoongesteld in de Bart WM in Leogang

Mannen met een hoornen baard

Vrijwel alle baardtrends van die tijd zijn te bewonderen

Mannen met opgestoken baarden

Verzorgen en een baard zetten wordt een echte kunst

Mannen met rood gevormde baard

De baardtraditie is levendiger dan ooit

Mannen met baarden swingend rood

Het WK van dit jaar heeft in totaal 18 baardcategorieën, die worden beoordeeld na strikte observatie door de jury. 350 bebaarde deelnemers uit meer dan 20 verschillende landen van de wereld, waaronder Duitsland, Finland, de VS, Engeland, Frankrijk, Hongarije en natuurlijk het gastland Oostenrijk tonen met trots buitengewoon gezichtshaar voor ongeveer 2000 mensen.

In de drie hoofdcategorieën volle baard, kin en snorharen en trendy baard selecteert een jury de beste snorren, musketiers, jukbeenderen en volle baarden.

En als iemand dicht bij de overtuiging is dat krulspelden, haarlak, wax en lange uren voor de spiegel eerder het portret van een vrouw beschrijven, dan hebben ze het in dit geval absoluut mis.

Alles draait om de baarden tijdens het driedaagse evenement

Mannen met baarden kwartet

Er zijn geen beperkingen als het gaat om het stylen van je baard

Mannen met baard rode snor wax

Het Scandinavische noorden toont zijn oude traditie van baardverzorging

Mannen met baard rotahharig

 Een baardstyling wordt urenlang ingepakt, geföhnd en geplukt

Mannen met baard rode föhn

Om de titel van wereldkampioen te krijgen, moeten de deelnemers veel werk, geduld, inspanning, discipline en vooral enthousiasme in hun baard steken. Alleen al voor de prijsuitreiking van dit jaar waren er urenlang plukken, leggen en knippen. Het was voor de jury niet bepaald makkelijk om uit 318 baardartiesten de beste te kiezen. Veel deelnemers zijn al hard aan het werk en laten de meest creatieve ideeën en presentaties zien. De taak van de jury is echter om alleen de baard te beoordelen en niet het gehele uiterlijk van de baarddrager. Na een paar uur komt de jury tot een conclusie. Drie hoofdcategorieën, 18 subcategorieën, ca. 2000 blije toeschouwers en 18 trotse wereldkampioenen. Leogang is een schot in de roos en misschien ben jij wel op weg naar de komende World Beard World Cup en ervaar je iets anders?

Lange uren van inspanning en geduld kunnen je tot een wereldkampioen baard maken

Mannen met een extravagante baard

Het oordeel van de jury is streng, maar ook eerlijk

Mannen met een baard jury

De baard wordt beoordeeld, niet het algehele uiterlijk

Gekke mannen met baarden

Je moet een baard kunnen dragen

Mannen met baard rood Tiroler

Van de 318 kandidaten van over de hele wereld worden slechts 18 favorieten geselecteerd in 3 hoofdcategorieën

Mannen met baard rood vol

Foto’s: Boredpanda.com