Wat helpt tegen zonnebrand? 

Hoe mooier het weer, hoe meer vrije tijd we buiten doorbrengen, en dat doen we graag. De komende zomer is langzaam voelbaar en de verwachting neemt toe met elke extra zonnige dag. Nu zijn we zo klaar om met al onze zintuigen van de zon te genieten dat we de bescherming tegen de zon volledig vergeten. Maar dat zou niet mogen! De zon kan een grote glimlach op ons gezicht toveren, maar is zeker niet ongevaarlijk. Helaas herinneren we ons dat veel te laat als de huid al rood aan het worden is.

Om zonnebrand te voorkomen, moet u het onderwerp “zonbescherming” serieus nemen en enkele basisregels in acht nemen. Zo geniet je van de zon en bescherm je tegelijkertijd je huid tegen vroegtijdige veroudering en zonnebrand…

Enkele belangrijke tips voor optimale bescherming tegen de zon

Wat helpt tegen zonnebrand UV-stralingsbescherming

Wil je altijd goed beschermd zijn tegen de zon, denk dan aan het volgende: De zon brandt! Of u nu uw ochtendkoffie op het balkon drinkt, op straat of in het park gaat wandelen, in de bergen kampeert of op het strand ligt – in al deze gevallen heeft u passende bescherming tegen de zon nodig.

Onderschat de UV-stralen dus niet en “rust” jezelf goed uit!

De volgende items zijn niet alleen zomeraccessoires, maar je wapens op zonnige dagen:

∴ zonnehoed

∴ zonnebril

∴ zonnebrandcrème

Pak je koffer in voor je zomervakantie, je mag je wapens niet vergeten. Geniet verstandig van de zon en vermijd de “brandende bal” tijdens de lunch, wanneer de UV-straling het sterkst is.

Zorg dat je zonnebrandcrème in je strandtas hebt

Wat helpt tegen zonnebrand Zomervakantie zonbescherming strand

In feite is de huid niet volledig weerloos tegen de zon. Je weet waarschijnlijk dat er 4 huidtypes zijn die verschillend vatbaar zijn voor zonnebrand. Afhankelijk van het huidtype duurt de zelfbeschermingstijd van de huid 10 tot 30 minuten. Kortom, hoe lichter uw huid, hoe minder tijd u heeft voor bescherming tegen de zon.

De duur van het zonnebaden is afhankelijk van je huidtype en de intensiteit van de zon

Wat helpt tegen zonnebrand Zonnebeschermingstest betekent tegen zonnebrand

Breng zonnebrandcrème aan op onbedekte delen van de huid

De juiste zonbeschermingsfactor (SPF) voor u is direct gerelateerd aan uw huidtype (Huidtypetest). Lichte huidtypes hebben een hogere zonbeschermingsfactor nodig (SPF 30 of 50). Een lage zonbeschermingsfactor (SPF 20 of 10) is voldoende voor donkere huidtypes. Deze numerieke waarden geven de respectieve bescherming aan tegen UV-B-straling, die verantwoordelijk is voor zonnebrand. UV-A straling veroorzaakt echter langdurige schade aan de huid zoals huidveroudering en huidkanker. Let daarom ook op het UV-A-logo, dat in de vorm van een cirkel op de zonbeschermingsproducten te vinden is. De UV-A-beschermingsfactor moet ongeveer een derde van de UV-B-beschermingsfactor zijn. 

Welke zonnebrandmiddelen zijn er??

Om optimale bescherming tegen de zon voor alle huidtypes mogelijk te maken, biedt de markt: een breed scala aan zonnebrandmiddelen. Afhankelijk van uw eigen voorkeuren kunt u een van de volgende producten kiezen:

∴ Zonnecrème – het hoge vetgehalte in de crème biedt een zeer effectieve bescherming tegen de zon

∴ Zonnelotion – verzorgt de huid bijzonder goed

∴ Gel – bevat weinig vet en is daarom zeer geschikt voor de vette huid

∴ Spray – kan gemakkelijk op de huid worden verspreid

Wees genereus bij het aanbrengen van de geselecteerde zonnebrandcrème en vergeet niet om het steeds opnieuw aan te brengen

Wat helpt tegen zonnebrand Zonnebeschermingsproducten Zonnebrandtest

Vergeet je zonnehoed niet!

Zonder zonnehoed kan het in de zomer en vooral op het strand gevaarlijk voor je zijn. Met een strohoed ben je al goed bewapend en nog beter beschermd tegen UV-straling.

Zorg er ook voor dat de UV-straling niet alleen schadelijk is voor de huid, maar ook voor het haar. Met een geschikte UV-spray bescherm je je haar tegen de zon en het zoute zeewater.

Met een strohoed op je hoofd ben je goed beschermd tegen de zon 

Wat helpt tegen zonnebrand Vergeet een zonnehoed niet

Zonnebrillen zijn niet alleen een chique modeaccessoire

Net als je huid en haar hebben ook je ogen speciale bescherming nodig. IJdelheid speelt hier geen rol. Naast het veroorzaken van rimpels, is UV-licht uiterst schadelijk voor de gezondheid van uw ogen.

Hoe groter en donkerder de lenzen, hoe beter uw ogen beschermd zijn

Wat helpt tegen zonnebrand Zonnebril UV-stralen beschermen de ogen

Zonbescherming voor het hele gezin

Bij kinderen zijn de beschermende mechanismen van de huid nog niet volledig ontwikkeld, daarom is de kinderhuid bijzonder gevoelig voor UV-straling. Toch brengen kinderen veel meer tijd in de zon door dan volwassenen en hebben ze daarom speciale bescherming tegen de zon nodig. Bedek de gevoelige kinderhuid met een dikke zonnebrandcrème met een hoge zonbeschermingsfactor (SPF 50), die ook beschermt tegen UV-A-straling. Speciale kindercrèmes zijn waterdicht, hydraterend en zonder parfum en conserveringsmiddelen.

Baby’s en kinderen van één jaar mogen nooit worden blootgesteld aan direct zonlicht. Bescherm je kleintje met speciale UV-beschermende kleding en laat hem slechts korte tijd in de zon liggen en niet tijdens de lunch!

Zonnebrand in de kindertijd verhoogt het risico op huidkanker later

Wat helpt tegen zonnebrand Zomervakantie zonbescherming kinderen