Het ontbreekt ons allemaal aan zilveren sieraden, want dit is een edele en tegelijkertijd relatief goedkope variant om accenten te leggen in je eigen uitstraling. Het past universeel bij bijna alle outfits en persoonlijke looks. Zilveren sieraden hebben echter één groot nadeel en dat is dat ze na verloop van tijd verkleuren. Het probleem is echter niet zo groot als je zou denken. Slechts in zeldzame gevallen is het nodig om uw eigen zilveren sieraden te laten reinigen door een professionele juwelier. Zeker voor dure items van zilver raden wij dit aan. U kunt de eenvoudigere sieraden echter gemakkelijk thuis schoonmaken met een paar eenvoudige methoden en huismiddeltjes. Hier zijn enkele praktische tips om dit te doen!

Maak je zilveren sieraden regelmatig schoon!

twee geweldige oorbellen zilveren sieraden schoon

Hoe zilveren sieraden schoon te maken – water en huismiddeltjes

Meteen aan het begin beschrijven we een methode die drie verschillende varianten heeft. Hiermee kun je je zilveren sieraden thuis heerlijk schoonmaken. U kunt zelf bepalen welke van de getoonde opties u kiest. Bij deze procedure heeft u de volgende producten nodig om uw zilveren sieraden schoon te maken:

  • Heet water;
  • Een vat voor warm water dat groot genoeg is voor de sieraden die je wilt schoonmaken;
  • Aluminiumfolie;
  • Zout / bakpoeder / bakpoeder;
  • Schoonmaakhandschoenen;
  • Doek om af te vegen.

Edele en dure stukken worden liever schoongemaakt door de juwelier

Mooie juwelen schone zilveren sieraden

Zoals je misschien al zelf kunt zien, zit het belangrijkste verschil in het huismiddeltje dat wordt gebruikt. Je kunt je zilveren sieraden schoonmaken met zout, maar ook met soda of zuiveringszout. Misschien kunt u voor het een of het ander kiezen, afhankelijk van de mate van vervuiling. Zuiveringszout en bakpoeder zijn iets effectiever dan zout en moeten worden gebruikt voor zwaarder vervuilde sieraden. Zout daarentegen is iets zachter en kan ook worden gebruikt voor profylaxe.

Het eerste dat u moet doen, is de zilveren sieraden schoonmaken met een poetsdoek

Zilveren sieraden schoonmaken - geweldige kleine ringen

Zo maak je schoon met huismiddeltjes

Bedek het vat met voldoende aluminiumfolie en verdeel de te reinigen sieraden erop. Ze mogen elkaar niet overlappen, zodat ze allemaal mooi kunnen worden gedaan. Voeg een tot drie lepels van het betreffende huishoudmiddel toe (afhankelijk van de sterkte en mate van vervuiling) en giet er heet water op. Vijf tot tien minuten zou genoeg moeten zijn om de zilveren sieraden schoon te maken. Afwassen met kraanwater! Droog vervolgens af met een doek.

Piercings moeten regelmatig worden schoongemaakt om ze te desinfecteren

Geweldige piercing schone zilveren sieraden

Professionele middelen

De tweede groep middelen waarmee u uw zilveren sieraden kunt reinigen, kan als professioneler worden omschreven. Ze kunnen worden gekocht in juwelierszaken. Sommige hiervan kunnen ook één voor één worden gebruikt voor betere resultaten.

Ketting met een hart – zulke stukken zijn een plezier om te dragen en ze worden snel vies

Hart en andere ideeën - schone zilveren sieraden

Polijstdoek

Je zou de eerste kunnen zijn voor een poetsdoek beslissen. Dit kan absoluut voldoende zijn, vooral voor zilverstukken die niet erg vuil zijn. Je zou het kunnen gebruiken om je zilver regelmatig te poetsen, zodat het over het algemeen niet erger wordt.

Het is echter moeilijk om met dit product grote hoeveelheden vuil en lastige hoeken schoon te maken.

Scheid zilver van andere sieraden!

Zilveren sieraden schoonmaken - verschillende soorten sieraden

Zilver reinigingsbad

In dergelijke gevallen kunt u het zilverreinigingsbad gebruiken. Dit is een mengsel dat speciaal is ontwikkeld voor het reinigen van zilver. Na het polijsten met de doek kunt u een zilverreinigingsbad doen. Net als bij de methoden met huismiddeltjes, heb je een geschikte container en aluminiumfolie nodig. Volg de instructies op de verpakking, los een beetje van het middel op in het hete water en laat het sieraad 5 tot 10 minuten staan. Droog je vervolgens af zoals je deed met de andere methode.

Regelmatige reiniging maakt het gebruik van te agressieve middelen overbodig

Zilveren sieraden schoonmaken - verschillende geweldige stukken

Welke methode moet je kiezen??

De begroting is minder agressief en zou daarom naar voren moeten worden gehaald. Hierdoor kunt u uw zilveren sieraden vaker schoonmaken zonder deze op enigerlei wijze te beschadigen. Als je het vooraf met de poetsdoek afveegt, heb je meer kans van slagen. Het zilverbadmiddel daarentegen is behoorlijk agressief en moet daarom als de laatst mogelijke variant worden gezien.

Zilveren sieraden die niet te duur zijn, kunnen thuis regelmatig worden schoongemaakt 

Zilveren sieraden reinigt verschillende items

De risico’s

Er zijn altijd bepaalde risico’s verbonden aan het thuis schoonmaken van zilveren sieraden. Ten eerste kan het zijn dat je niet met puur zilver te maken hebt, of dat je elementen uit andere materialen over het hoofd hebt gezien. Laatstgenoemde mag in de regel niet in aanraking komen met de reinigingsmiddelen voor zilver. Ze kunnen bijvoorbeeld worden afgedekt of omwikkeld met folie. Anders zouden ze breken met de beschreven methoden. Voor alle sieraden adviseren wij liever professionele reiniging bij de juwelier. Je kunt met iedereen een zeker risico nemen, vind je niet? Als je onze tips opvolgt, gaat het meestal goed.

Wij wensen u veel plezier met het dragen van uw goed schoongemaakte zilveren sieraden!