De Michelingids – een droom voor velen die hen ook angst aanjaagt

“Het behalen van de meeste sterren betekent niet automatisch dat je de beste kok bent. Je moet gewoon veel restaurants hebben!” De woorden van Joël Robuchon, de met een Michelin-ster bekroonde chef-kok ter wereld (25 sterren in totaal), inspireren talloze chef-koks over de hele wereld en geven hen de drive om door te gaan voor de grootste erkenning en autoriteit in de wereld Strijd tegen de horeca. Er mag slechts aan één enkel criterium van Michelin worden voldaan, zodat de respectievelijke chef-kok en zijn restaurant worden geëerd met de toekenning van sterren (maximaal 3 sterren per restaurant) – afgezien van de stijl van koken, moet de keuken verschillende eersteklas en uitstekende bereide gerechten.

Uitstekend eten met een vleugje eigen interpretatie van de chef

Michelin ster gids dre star

De sterren staan ​​voor een verfijnde gastronomische keuken en excellent eten – de laatste jaren hebben de inspecteurs en hoofdtesters van de Michelingids zich uitsluitend gericht op het aangeboden voedsel, zonder rekening te houden met de kwaliteit van het interieur en de service. Het beste bewijs hiervan is de fastfoodwinkel Tim Ho Wan in Hong Kong – hoewel je hier eten kunt krijgen voor minder dan $ 2, verdiende de snackbar zijn eerste Michelin-ster in 2009!

Geef toe: we kijken allemaal met andere ogen naar Michelinsterrenrestaurants, daarom wordt deze hotel- en restaurantgids beschouwd als een van de belangrijkste gidsen uit de geschiedenis en van primordiaal belang op het gebied van fijne culinaire kunst. Over de hele wereld streven talloze chef-koks en fijnproevers ernaar om de sterke concurrentie te overtreffen, de verwachtingen van de chef-testers te overtreffen en uiteindelijk hun naam te schrijven in het kleine rode Michelin-boekje. Als je eenmaal bij de ster bent gekomen, moet je altijd aandacht besteden aan het niveau van de servicekwaliteit en deze continu verbeteren. De chef-koks die met de hoge Michelin-onderscheiding zijn geëerd, staan ​​constant onder druk, omdat een mogelijk verlies van sterren catastrofaal kan zijn voor hun bedrijf.

De Michelin-ster – het verhaal van de Michelin-broers

Michelin Stern Brothers uitvinder

Toen de broers André en Édouard Michelin hun eerste reisgids publiceerden tijdens de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1900, was hun doel om het autotoerisme populair te maken en snel onder het grote publiek te brengen. Op deze manier wilden ze reclame maken voor hun eigen producten en de loyaliteit van hun klanten winnen. De twee industriëlen reisden het hele land door om de toen nog weinige autobezitters persoonlijk te ontmoeten en hen te overtuigen van de uitstekende kwaliteit van Michelin-banden. Tijdens deze zakenreizen schreven ze hun ervaringen en percepties op in een notitieboekje en noteerden ze hun indrukken van de restaurants en hotels die ze tijdens de lange reis bezochten. De broers markeren met een klein sterretje waar het eten het gehemelte vleide en waar de wijn het beste smaakte.

De broers hebben een lange weg afgelegd om hun bedrijf en Michelin-producten populair te maken

Michelin banden reclame

Op dat moment waren er slechts ongeveer 3.000 auto’s in Frankrijk, aangezien autorijden een vrij hoog risico op ernstige ongevallen met zich meebracht – als gevolg van verschillende technische autoproblemen konden chauffeurs in de meeste gevallen hun eindbestemming niet bereiken. Daarom verzamelden de Michelins alle nuttige informatie die in zo’n situatie gebruikt kon worden en schreven ze een boekje over de geplaveide paden en snelwegen in het hele land. Daarnaast gaven ze in deze reisgids chauffeurs de adressen van tankstations en garages waar ze hun autobanden konden verwisselen. Bovendien gaf het boekje gedetailleerde informatie over de rustplaatsen en hotels waar je onderweg goed eten en onderdak kon vinden.

Aanvankelijk was de gids gratis beschikbaar, maar vanaf 1920 moest je ervoor betalen. In 1923 werd een apart hoofdstuk opgericht gewijd aan de beste restaurants. Drie jaar later werd de ster officieel geïntroduceerd om gastronomische restaurants te belonen met een voortreffelijke keuken. In 1930 werden de tweede en derde ster toegevoegd aan de classificatie als criterium om de kwaliteit van de aangeboden service te onderscheiden.

De beoordeling van de restaurants

Michelin ster eten eerste klas

Anonieme Michelin-inspecteurs bezoeken en beoordelen de restaurants op vijf verschillende criteria: kwaliteit en versheid van de ingrediënten, professionele bereiding, persoonlijke benadering van de respectievelijke chef-kok, harmonie van de smaakverbinding en constante kwaliteit. Een ster staat voor een keuken vol finesse – een stop waard! Twee sterren betekenen een topkeuken – een omweg waard! Drie sterren worden alleen toegekend voor echt unieke gerechten die de reis waard zijn!

Om de ster te krijgen, moet elke chef iets unieks, een vleugje eigen interpretatie en innerlijke intuïtie aan zijn gerechten toevoegen – de chef-testers zoeken in elk gerecht naar iets spectaculairs dat hun hoofd omdraait!

Om de Michelin-ster te verdienen, moet men originele en eersteklas gerechten bereiden

michelin ster adlon

Over het algemeen meten de Michelin-hoofdtesters het serviceniveau van restaurants in in totaal 23 landen over de hele wereld en publiceren ze elk jaar de huidige Michelin-gids – zowel nieuwkomers (restaurants die vorig jaar de ster verdienden) als restaurants die al toegekend die hun hoge serviceniveau in de loop van de tijd hebben behouden, worden hier vermeld. In Berlijn ontdek je 12 eensterrenrestaurants en 7 tweesterrenrestaurants, globaal genomen Er zijn landelijk 10 driesterrenrestaurants. De Schwarzwaldstube in Beiersbronn werd in 1993 voor het eerst met drie sterren bekroond, de kwaliteit van de diensten en producten van chef-kok Harald Wohlfahrt betovert hier nog steeds de gasten en is adembenemend – zijn restaurant is met in totaal de hoogste onderscheiding onderscheiden 25 keer! Frankrijk heeft het grootste aantal uitstekende restaurants – 596 plaatsen, waarvan 27 driesterren!

Michelin-ster – de toekenning van de ster erkent alleen de beste chef-koks en hun restaurants

Michelin ster duitsland drie sterren

Het verdienen van de Michelin-ster wordt beschouwd als de grootste erkenning in de horeca

michelin ster duitsland

Michelinster – alleen voor fijnproevers!

Michelin-ster eersteklas eten

De gerechten in de Michelin-sterrenrestaurants zijn heerlijk, gezond en fijn

Michelin ster zwarte woud

Michelinster – de culinaire kunst van de beste chef-koks wereldwijd

michelin ster berlijn

Hieronder vind je de twee Michelin sterren restaurants in Berlijn:

Michelinster – Facil met Michael Kempf als chef-kok

facil restaurant berlin michelin sterren

Fischers Fritz met chef-kok Christian Lohse

michelin ster fischers fritz berlin

Horváth en Sebastian Frank 

horvath berlijn michelin sterren

Lorenz Adlon eetkamer en Hedrik Otto als de meester van de keuken

adlon michelin ster

Michelin Stern – Reinstoff en Daniel Achilles

pure stof berlijn

Michelinsterrenrestaurant Tim Raue 

tim raue berlijn

Rutz en Marco Müller als chefs hier 

rutz berlijn

Michelinster – Zwarte Woud salon in Beiersbronn

michelin ster zwarte woud kamer

Harald Wohlfahrt heeft het record voor de meeste Michelin-sterren in Duitsland

Schwarzwalstube Michelin ster kok