Bent u op zoek naar een gezond alternatief voor koemelk? Ben je lactose-intolerant of ben je gewoon veganist en eet je geen voedsel van dierlijke oorsprong? Dan zit je hier helemaal goed, want vandaag laten we je zien hoe je eenvoudig zelf gezonde amandelmelk maakt. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is water en amandelen. Het is het beste om amandelen van biologische kwaliteit en gefilterd tafelwater te gebruiken. Je kunt ook het eenvoudige recept hieronder gebruiken om plantaardige melk te maken van andere noten – walnoten, cashewnoten, paranoten, hazelnoten of zelfs soja.

Zelf gezonde, verse amandelmelk maken

maak zelf amandelmelk fles

Waarom is zelfgemaakte amandelmelk zo gezond??

Ten eerste bevat zelfgemaakte amandelmelk geen emulgatoren of andere toevoegingen, zoals veel vergelijkbare producten uit de supermarkt. Er zit ook geen suiker in. Bovendien is zo’n zelfgemaakte vegan melk veel romiger en geuriger dan de conventionele. Hier bepaalt alleen jij welke ingrediënten gebruikt worden en kun je een hoge biologische kwaliteit garanderen.

Natuurlijk spelen ook de waardevolle eigenschappen van de amandelen een rol. Deze noten zijn rijk aan magnesium, calcium, koper en ook vitamine B en E. Ze bevatten ook veel hoogwaardige, plantaardige eiwitten. Talloze onderzoeken hebben al bewezen dat amandelen beschermen tegen diabetes en een lager cholesterolgehalte en een lagere bloeddruk. Daarnaast zijn deze noten een prachtige aanvulling op het alkalische dieet en hebben ze een sterke prebiotische werking doordat ze vezelrijk zijn en zorgen voor voldoende voedingsstoffen voor de goede bacteriën in de darm. De regelmatige consumptie van amandelen helpt ook om het gewenste lichaamsgewicht te behouden en duurzaam gewichtsverlies te bereiken.

Amandelmelk smaakt heerlijk, zelfs met kaneel

Zelf amandelmelk maken met kaneel

Zelf amandelmelk maken: het recept

Het heerlijke, gezonde drankje is gemakkelijk te bereiden met weinig tijd en geld. Bekijk hieronder hoe je dit doet.

De ingrediënten:

  • 1 liter water (gefilterd of bronwater)
  • 200 g biologische amandelen
  • Snufje zeezout
  • 1 el agavesiroop, ahornsiroop of honing (naar wens)
  • alternatief 4-5 data
  • Snufje kaneel, nootmuskaat of vanille

Je kunt ook experimenteren met andere noten en ingrediënten

Zelf walnoten amandelmelk maken

En zo gaat het verder:

Week de amandelen een nacht in een kom gevuld met water. Giet de volgende dag het water af, was de amandelen kort, schil ze naar wens en doe ze in de blender of keukenmachine. Giet er warm of heet water over en pureer ca. 2-3 minuten tot een uniforme, witachtige vloeistof ontstaat. Leg vervolgens een keukenzeef neer en dek af met een kaasdoek. Laat de amandelmelk in een glazen fles of een ander geschikt bakje stromen. Knijp daarna de volle kaasdoek nog wat verder uit zodat de amandelmelk optimaal kan weglopen. Zoet naar wens en rond af met de kruiden. compleet!

Je kunt zelfs een DM-washanddoek als kaasdoek gebruiken

Zelf amandelmelk gezond maken

Extra tip: Als je dadels of vanille uit een vanillestokje haalt, voeg dan deze ingrediënten toe aan de vloeistof voordat je gaat mixen, zodat alles lekker romig is.

Geweekte amandelen zijn gemakkelijk te pellen

Zelf dadel amandelmelk maken

Verspil de waardevolle componenten van de amandelen niet en gooi de pitten niet weg bij het maken van je amandelmelk. De amandelmassa kan gemakkelijk in de zon of in de oven ongeveer 1 uur op 100 graden worden gedroogd. Dit resulteert in een geweldig amandelmeel dat je kunt blijven gebruiken bij het veganistisch bakken.

Bovendien is deze amandelspijs een geweldige exfoliator voor lichaam en gezicht

Zelf amandelmeel maken

Probeer zelf uit hoe je zelf amandelmelk kunt maken. Het geheel is echt vrij snel, super makkelijk en vooral heel, heel gezond. In een glazen fles of een glazen pot is de vegan melk zonder problemen 2-3 dagen houdbaar in de koelkast. De amandelmelk is zeer geschikt voor zowel je zelfgemaakte gouden melk als voor het trendy slaapmutsje Blue Moon Milk.

Veel plezier met bereiden en drinken en blijf gezond!

Koel met zeezout of warm met ahornsiroop – zelfgemaakte amandelmelk smaakt altijd heerlijk

Zelf amandelmelk maken recept

Gebruik het om een ​​heerlijke chiapudding te bereiden!

Zelf chia pudding amandelmelk maken

of een gezonde muesli met noten en bessen…

maak zelf een gezond ontbijt amandelmelk

Experimenteer met kleuren en smaken

Zelf amandelmelk aardbeien maken

Of geniet gewoon van je amandelmelk – puur!

maak zelf gezonde amandelmelk       Maak zelf amandelmelk gezond drankje

En wat dacht je van zelfgemaakte sojamelk?

Zelf soja-amandelmelk maken