De trendy cairns op stranden en bergkliffen ken je vast al, toch? Misschien heb je er zelf wel eens wat gestapeld tijdens je vakantie op de Canarische Eilanden of Mallorca? Dit is niet alleen een populaire Instagram-trend, maar ook een populair tijdverdrijf voor veel toeristen over de hele wereld. Wie had gedacht dat deze activiteit, die sommigen als meditatie of kunst beschouwen, zo vervelend kan zijn voor de lokale bevolking en natuurbeschermers. En in feite! Sinds enige tijd groeit echter de onvrede en uit zich in verschillende acties van vrijwilligers en milieuorganisaties. Ze worden luidruchtig en vragen vakantiegangers om te stoppen met de zinloze daad om dieren en de natuur niet meer te schaden. In juli van dit jaar vond een grotere vrijwillige actie plaats die eindelijk een einde maakte aan de stapel stenen op Tenerife naast Playa Jardin in Puerto de la Cruz en achter het Castillo San Felipe.

Bekijk ze in de onderstaande video en leer meer over de oorspronkelijke betekenis van stenen stapelen, evenals de schade die de modetrend aanricht.

Hoe cairns het natuurlijke landschap vernietigen

steenhoop op tenerife pest

Wat betekenen cairns eigenlijk??

In het verleden werden steenstapels in veel berggebieden gebruikt als vitale wegwijzers. Zelfs vandaag de dag, op veel afgelegen plaatsen over de hele wereld, dienen deze precies dit doel. Zo kunnen mensen zich oriënteren en de juiste weg vinden tijdens het wandelen. In sommige culturen, zoals de Noord-Amerikaanse Indianen, werden de cairns voornamelijk gebruikt als gebedsplaatsen.

Voor de Zuid-Amerikaanse inboorlingen waren dit nogal mystieke beschermende symbolen die je zouden moeten beschermen tegen boze geesten en je kracht zouden moeten geven. Ook de Scandinaviërs hebben steenmannetjes in de bergen en in het bos gebouwd om de gewone trollen van ver te verjagen.

Tegenwoordig zijn cairns volledig uit hun verband

steenhoop stenen stapel strand

De huidige betekenis van stenen stapelen, die moderne toeristen erin zien, is heel anders. Sterker nog, door steenhopen te bouwen op een favoriete plek in de natuur, willen ze laten zien hoe goed ze zich voelen en willen terugkeren. In principe geen slechte poging. Maar waarom is dit de laatste tijd zo zwaar bekritiseerd??

Stenen mannen worden op sommige plaatsen hinderlijk

stenen stapelen tenerife schaadt de natuur

Hoe schaadt het stapelen van stenen de natuur??

Zoals eerder vermeld, zijn de kunstmatige stenen palen op Tenerife en in het algemeen op de Canarische Eilanden een doorn in het oog van veel bewoners en milieuactivisten. De cairns zijn ook op tal van andere plaatsen een bron van zorg, zoals het eiland Skye in Schotland of in het noordoosten van Australië. Dierenbeschermingsactivisten en biologen ondernemen actie en waarschuwen herhaaldelijk voor de schadelijke gevolgen van deze trendy steencreaties.

Ondertussen zijn oude en hedendaagse cairns nauwelijks te onderscheiden

Stenen stapelen is schadelijk voor de natuur

Afgezien van het feit dat willekeurig gestapelde stenen stapels sommige wandelaars misleiden en zelfs mensen kunnen schaden, zijn ze bijzonder schadelijk voor dieren en de natuur. Omdat ze gevoelige ecosystemen permanent kunnen veranderen en zelfs vernietigen. Vaak worden zeevogels gestoord tijdens het broeden of worden kleine reptielen en insecten hun veilige haven ontnomen. Veel planten verliezen ook hun wortels en raken gewond wanneer stenen worden gestapeld. Nog een bijkomende schade aan het milieu: erosie wordt bevorderd door zand of grond sneller te verwijderen als er geen stenen zijn. In sommige gevallen hebben toeristen zelfs archeologische monumenten en andere culturele erfgoedobjecten, zoals historische stenen muren, beschadigd door er stenen uit te trekken. Stenen mannen lijken zoiets als de nieuwe graffiti en in veel gevallen worden deze in de natuur al als een soort vandalisme beschouwd.

Instagram-volgers zijn niet belangrijker dan het milieu

steenhoop schade natuur tenerife

Dus zeg alsjeblieft “Nee!” Tegen het stapelen van stenen en onthoud je van zulke trendy onzinnige acties die dieren en de natuur schaden. Vergeet niet dat de ongerepte natuur ook na uw bezoek zo kan blijven. Alle opzettelijke tekens door mensenhanden zijn hier volledig overbodig en kunnen hun originaliteit enorm aantasten.

Cairn, tot ziens!

De natuur is de beste artiest!

wild strand zonder steenmannetjes