Sinds afgelopen woensdag 10 april is de hele wereld gefascineerd door de nieuwste grote wetenschappelijke sensatie van onze tijd. Een enorm internationaal team brak door in de verkenning van de ruimte en presenteerde de eerste foto’s van het zwarte gat aan het grote publiek. Meer dan 200 wetenschappers hebben jarenlang aan het project “Event Horizon Telescope” gewerkt. Het is nu duidelijk dat we veel te danken hebben aan een jonge vrouw voor de opnames. Dankzij jullie geweldige prestaties is het project tot een succes gemaakt. Zonder de 29-jarige Katie Bouman zou de wetenschappelijke sensatie er echter waarschijnlijk nooit zijn geweest! Je komt er meteen achter wie er echt achter de eerste foto’s van het zwarte gat zit!

Katie Bouman is een jonge, aardige en zeer getalenteerde wetenschapper.

Katie Bouman jonge aardige getalenteerde wetenschapper

  • Wie is Katie Bouman??

Katie Bouman is tegenwoordig een ster op sociale media. De gepromoveerde computerwetenschapper blijft echter zeer bescheiden, al heeft ze veel bijgedragen aan het succes van het EHT-project. Je pad naar succes leidt door academische studies en jarenlange voorbereiding. De Amerikaanse komt uit West Lafayette, Indiana en studeerde eerst elektrotechniek aan de Universiteit van Michigan en voltooide daarna haar master aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Daar leidde ze een groot project, ondersteund door een team van het MIT Computer Science and Artifical Intelligence Laboratory, het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics en het MIT Haystack Observatory. Katie Bouman voltooide vervolgens haar doctoraat in elektrotechniek en informatica aan de Harvard University.

 Ze heeft veel gewerkt voor haar succes.

Katie Bouman jonge wetenschapper werkt veel voor succes

Tijdens haar studie werd ze onderdeel van het project “Event Horizon Telescope” en ontwikkelde ze het algoritme dat de gegevens van de telescopen kon samenstellen. Dit maakte de eerste opname van het zwarte gat in het sterrenstelsel Messier 87 mogelijk. Ze is nu een assistent-professor informatica en wiskunde aan het California Institute of Technology en is onlangs getrouwd.

Katie Bouman schreef over deze foto: “Ik kijk vol ongeloof naar de eerste foto die ik ooit heb gemaakt van een zwart gat terwijl het wordt gereconstrueerd”.

Katie Bouman's eerste foto Black Hole kan het bijna niet geloven

 De performance van Katie Bouman en haar werk aan het EHT-project

Kort nadat de eerste afbeelding van het zwarte gat in het sterrenstelsel Messier 87 werd gepubliceerd en snel over de hele wereld circuleerde, werd ook duidelijk dat Katie Bouman achter het historische beeld zat. Ze kreeg lof voor haar optreden op sociale media over de hele wereld. Ze bleef echter nederig en vertelde het tegenovergestelde CNN, dat dit alleen mogelijk was door teamwork. “Niemand van ons had het alleen kunnen doen. Het was alleen mogelijk dankzij veel verschillende wetenschappers uit veel verschillende disciplines”, aldus Katie Bouman. Ze plaatste een foto op Facebook waar ze voor haar laptop zit en kan nauwelijks geloven dat de foto van het zwarte gat al op haar scherm staat.

Deze foto ging snel de wereld rond.

Deze foto ging snel de wereld rond.

Dit is een fenomeen in de ruimte. Het bevindt zich in het centrum van het sterrenstelsel Messier op een afstand van 55 miljoen lichtjaar op 87. Dit zwarte gat heeft een enorme massa en is 6,5 miljard keer zwaarder dan onze zon. Een waarheidsgetrouw beeld krijgen van het zwarte gat is geen gemakkelijke taak, maar dat was de wens en het doel van het hele wetenschappelijke team.

Katie Bouman ontwikkelde het algoritme dat de meetgegevens van drie verschillende telescopen vermenigvuldigt en zo de nauwkeurigheid verhoogt. Elke nieuwe meting vulde de ontbrekende gegevens aan en hielp bij het reconstrueren van de beelden. De enorme afstand van 55 miljoen lichtjaar was een probleem, daarom zijn acht afzonderlijke observatoria op vier continenten samengevoegd tot een supertelescoop. De eerste foto van het zwarte gat was dus een teamprestatie, maar is vooral gebaseerd op het algoritme van Katie Bouman en enkele andere. Er is echter een compleet beeld gecreëerd!

Katie Bouman is enthousiast over haar wetenschappelijk werk en is optimistisch over de toekomst.

    Katie Bouman jonge aardige getalenteerde wetenschapper

Alle moeite was het waard!

Het werk van Katie Bouman en 200 andere wetenschappers heeft zijn vruchten afgeworpen. Hun algoritme werkt en de onderzoekers konden het beeld van het zwarte gat berekenen. De volgende vergelijking, die Bouman in 2016 maakte, laat zien hoe moeilijk het was: “Het zwarte gat in het centrum van de Melkweg weergeven is als proberen een grapefruit op de maan te spotten”. Dit is echter uitstekend gelukt. Nu wil de jonge wetenschapper zelfs video’s maken van zwarte gaten. Ze voelt zich gemotiveerd voor de volgende stap en dient als inspiratie voor miljoenen wetenschappers wereldwijd. “Zolang je enthousiast en gemotiveerd bent om te werken, zou niemand het gevoel moeten hebben dat ze het niet kunnen”, zegt Katie Bouman..

Katie Bouman jonge aardige getalenteerde wetenschapper