Het is koud buiten, de handen zijn gevoelloos en de voeten zijn niet meer te voelen. Wat dan sneller kan opwarmen en voor een gezellige warmte kan zorgen, zoals een open haard. Zittend bij de open kachel, kijken naar de kleine vlammen die opbranden en kijken naar de gloeiende houtblokken en de behaaglijke warmte over je hele lichaam voelen. Haardwarmte is en blijft een van de meest populaire manieren om te genieten van een warmtebron. Je kunt niet alleen elke kamer, hoe groot ook, opwarmen met zijn warme bron, maar er ook visueel een favoriete plek van maken.

haarden ethanol milieuvriendelijk woonkamer rond tapijt

Een hoogtepunt, niet alleen op vakantie – de hoek van de open haard

Wintervakantiegangers kennen deze aanblik en het gevoel: Zittend in een besneeuwde houten hut in de hoek van de open haard, een hete grog drinken en het hout knettert in de open haard en geeft een ongelooflijk mooie warmte direct de kamer in.

Waarom zou u dit heerlijke gevoel ook niet gewoon thuis beleven? Een eigen haard installeren is immers niet zo moeilijk, zeker niet als u eigenaar bent van het appartement of huis. Er worden talloze haardvarianten met verschillende uitrustingen en voor verschillende toepassingen aangeboden. Van een kleine kachel met vijf kilowatt verwarmingsvermogen, bijvoorbeeld voor de keuken, of zelfs feodale open haarden die hele huizen kunnen verwarmen en gedeeltelijk kunnen worden gevoed met pellets. In de omgeving van vind de perfecte haardkachel om dit te kunnen, moet u even de tijd nemen en de selectie zorgvuldig inspecteren. Het plaatsen van een haard in huis en appartement doe je immers niet zomaar en is meestal een blijvende, eenmalige en solide aankoop voor zo lang mogelijk.

open haarden buiten gezinswoning modern design

Bij de open haard kunnen zitten is een must!

Staat de haard in de woonkamer of in de keuken, dan moet je eigenlijk overwegen of je de haard niet zo moet opstellen en aansluiten dat je er direct naast kunt zitten. Als je de schoorstenen in berggebieden als Zwitserland, Oostenrijk of Beieren als model neemt, zou je de warmte zeker selectief en gericht kunnen gebruiken. Het idee van de open haard in de woonkamer direct voor de zithoek of het bankstel is ook erg leuk, maar als je bijvoorbeeld vooral in de grote woonkeuken zit en het hele gezin daar zit samen een haard bouwen met zitgelegenheid er omheen is geen optie verkeerd. De warmte van een kachel kan niet alleen voor ontspanning zorgen, maar kan het ook gemakkelijker maken om ermee om te gaan acute ziekten draagt ​​bij en is daarmee een waardevolle bijdrage aan een gezonde levensstijl, zeker in het koude seizoen.

open haarden brandhout ronde salontafel sofa schoorsteenmantel woonkamer

Een kleine open haard ook

Als je niet zulke grote kamers hebt of als de ruimte het niet toelaat om een ​​grote haard in te bouwen, dan kun je deze vervangen door een kleinere variant. Er zijn haarden van bijna elke maat, prestatie en eigenschap die geschikt zijn voor elke ruimte. Het is belangrijk om vooraf te weten waar een aansluiting voor de betreffende buitenste schoorsteenpijp precies toelaatbaar en mogelijk is. Schoorsteenvegers zijn de beste mensen om mee te praten. Zij kennen de voorwaarden waaronder bijvoorbeeld een schoorsteen kan worden aangesloten en geïnstalleerd.

open haarden brandhout woonkamer eetkamer

De keuze aan haarden is gigantisch en alles is mogelijk van spekstenen haarden, tegelkachels tot gashaarden en elektrische haarden. Zelfs de kleinste nis in het appartement kan uiteindelijk worden gebruikt voor een open haard als aan de juiste basisvereisten wordt voldaan.

haarden bio ethanol gas modern design woonkamer