Er zijn klokken en er zijn klokken: ze geven allemaal de tijd aan, maar sommige hebben ook een uitstraling, vertellen verhalen en zijn felbegeerde cultobjecten. Nadat we al zeven aanbevolen instapmodellen voor nog geen 500 euro hebben gepresenteerd, willen we deze keer een kijkje nemen in de hogere prijsklassen.

Omega Seamaster: dit duikhorloge ging de geschiedenis in

In de jaren 1940 tot 1960 was er een echte hausse in duikhorloges: de fabrikanten in “vooral Rolex en Omega” overtroffen elkaar met steeds drukvastere modellen. De Seamaster van Omega zorgde voor tal van innovaties: in 1948 “vóór de eerste Rolex Submariner” presenteerde Omega het eerste model in de serie en boekte meteen een economisch succes. Het werd gekenmerkt door zijn bijzondere robuustheid zonder aan elegantie in te boeten. Het Seamaster 300-model uit 1957 hield toen stand dankzij een nieuw type dubbele kroonafdichtingen en een bijzonder dik glas zelfs veel meer dan 20 bar. Zelfs vandaag de dag wordt de Seamaster van Omega nog steeds beschouwd als een van de meest gewilde duikhorloges en geniet hij een absolute cultstatus onder verzamelaars.

tutima militaire chronograaf herenhorloges herenhorloges

Herenhorloges – Tutima Military Chronograph: Het horloge van de Duitse strijdkrachten

De militaire chronograaf van de fabrikant Tutima, gevestigd in Glashütte in Saksen, wordt ook als bijna onverwoestbaar beschouwd. Het ging de horlogegeschiedenis in als een NATO- en Bundeswehr-horloge. Sommige versies, zoals de titanium pilotenchronograaf, behoren tot de zeldzaamste militaire horloges ooit en worden geveild en op online marktplaatsen zoals Chrono24 dienovereenkomstig gewilde verzamelobjecten. Het model is ontworpen om betrouwbaar te blijven functioneren onder de meest ongunstige omstandigheden, zoals hitte, druk en magnetische velden. Daarnaast moeten militaire horloges en pilotenhorloges zoals de Tutima Military Chronograph gemakkelijk af te lezen en te gebruiken zijn, zelfs in stressvolle situaties. Dit uurwerk kan daarom ook met handschoenen worden bediend en heeft een bijzonder compact ontwerp: om het risico op letsel te verminderen, zijn alle hoeken en randen afgerond en zijn de pushers, “zoals je ze vaak aantreft naast de kroon op chronografen”, diep ingebed in de behuizing.

rolex daytona herenhorloges herenhorloges

Rolex Daytona: waarschijnlijk het meest begeerde horloge ter wereld

De Rolex Daytona mag niet ontbreken in dit overzicht: het coureurshorloge, genoemd naar de wereldberoemde races in Daytona Beach, geldt als het meest begeerde horloge ter wereld. Zoals Focus in dit artikel uitlegt, het was aanvankelijk nogal impopulair en werd beschouwd als een traag bewegend bedrijf. Het was de acteerlegende en stijlicoon Paul Newman uit de jaren 60 die haar naar haar huidige faam hielpen. Hij droeg de versie met een zwart-witte wijzerplaat en een subtiele rode wijzerplaat, die inmiddels een cult is geworden "Daytona"-Belettering. Er worden tegenwoordig recordprijzen behaald voor een authentieke Paul Newman Daytona. Maar andere versies zijn altijd snel uitverkocht”, aldus de modellen uit 2016: De belangstelling voor het horloge is zo overweldigend dat er geen wachtrijen meer zijn. In plaats daarvan zullen kopers "uitgezocht", zoals de wereld online meldt.

patek lange herenhorloges

Herenhorloges – Patek Philippe Calatrava: het toppunt van elegantie

Net als Rolex is Patek Philippe een Zwitserse fabrikant van luxe horloges wiens modellen regelmatig recordverkopen genereren op veilingen. Het Calatrava-model wordt door verzamelaars beschouwd als het toonbeeld van elegantie en stijlbewustzijn. In tegenstelling tot de tot nu toe gepresenteerde uurwerken, is het gezicht van deze dresswatch extreem gereduceerd en is het ontwerp zeer discreet gehouden. De naam van het model gaat terug op een Spaanse ridderorde. Het wapen, bestaande uit vier lelies, heeft zich gevestigd als het bedrijfslogo van Patek Philippe en siert de kronen van de elegante uurwerken. Zo speelt het model ook een beslissende rol in de bedrijfsmythe van de fabrikant.

herenhorloges horloges merkhorloges voor heren

Afbeeldingsrechten: Flickr Vintage Omega Seamaster Kerel jij CC BY-SA 2.0 Bepaalde rechten voorbehouden

 herenhorloges herenhorloges herenhorloges