Volgens de Britse regering sterven elk jaar een miljoen vogels en meer dan 100.000 zeezoogdieren door te eten en verstrikt te raken in plastic. Uit een rapport uit 2016 bleek dat jaarlijks tot 12 miljoen ton plastic de oceanen van de wereld binnendringt, wat overeenkomt met het gewicht van ongeveer 60.000 volwassen blauwe vinvissen. Deze statistieken geven een duidelijk beeld dat plasticvervuiling niet kan doorgaan. En hoewel de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor het oplossen van de wereldwijde milieucrisis bij ‘s werelds grootste bedrijven en regeringen ligt, kunnen we allemaal onze kleine bijdrage leveren. Als individuen kunnen we ons plastic afval aanzienlijk verminderen door meer aandacht te besteden aan de huishoudelijke producten die we kopen. Hieronder hebben we een aantal belangrijke tips van experts voor je op een rij gezet hoe je daadwerkelijk plasticvrij kunt shoppen. Lees maar verder…

Het verminderen van plastic afval in de oceaan van de wereld – het is aan ons!

Plastic gratis winkelen herbruikbare tassen plastic afval wereld oceaan

Hoe kun je plasticvrij winkelen?

Plastic gratis boodschappentassen katoenen boodschappen

Plasticvrij winkelen – basistips

Hier zijn enkele toptips om plastic te vermijden bij het winkelen voor huishoudelijke artikelen.

Probeer vooral losse groenten en fruit te kopen en stop ze gewoon in je winkelwagentje of neem herbruikbare netzakken mee.

Breng herbruikbare dozen, zoals Tupperware schaaltjes, naar de kaas-, vlees- en visbalies en vraag de verkopers om bij je bestelling geen plastic voor eenmalig gebruik te gebruiken. Het lukt je misschien niet altijd, maar het is het proberen waard.

Neem herbruikbare tassen en dozen mee als je gaat winkelen

Plasticvrij winkelen, herbruikbare tassen Zero Waste

Kies indien mogelijk noedels en pasta die verpakt zijn in kartonnen dozen. Zelfs deze hebben nog steeds een klein plastic venster erop. Maar dit kan worden afgebroken en op de vuilstort worden gestort, zodat het karton kan worden gerecycled. Dit is echter veel minder plastic in vergelijking met een tas.

Mason-potten met deksel zijn ook ideaal voor het hergebruiken van allerlei soorten voedsel. Deze kunt u ook meenemen als u boodschappen gaat doen, eerst wegen en dan in bulk met de betreffende producten vullen en daarna weer op de weegschaal leggen.

In sommige winkels over de hele wereld kun je onverpakt kopen

In plastic vrije boodschappentassen kun je onverpakte boodschappen bewaren

Kies voor de lekkernijen voor chocolademerken die verpakt zijn in papier of karton. En geef de voorkeur aan ahornsiroop, honing, sauzen etc. die zijn verpakt in glazen flessen.

Probeer minder verpakt voedsel te eten – chips, crackers, repen, enz. Zelfgemaakte versies hiervan zijn veel gezonder, goedkoper en hebben geen plastic verpakking nodig. Het is echter voor de meeste mensen vrij moeilijk om dergelijke fastfoodproducten volledig van hun boodschappenlijstje te schrappen.

Voedsel in bulk

Herbruikbare voedselzakken zonder plastic boodschappen

Plasticvrij winkelen – elke stap in deze richting is goed voor ons en onze aarde

Sterker nog, je kunt je eigen plastic afval verminderen. Er is maar een beetje planning voor nodig om over te schakelen naar groenere gewoonten.

Sta ook open voor winkelen in andere plaatsen dan supermarkten. Sommige supermarkten verkopen nietjes zoals peulvruchten, meel, rijst en kruiden die moeilijk te vinden zijn in de supermarkt zonder plastic. Winkels zoals “Unpacked” moedigen klanten aan om hun eigen containers mee te nemen om te vullen. Met een beetje voorbereiding kan het eigenlijk heel eenvoudig zijn. Bekijk hoe dit in de praktijk werkt in de onderstaande video.

Gemakkelijk plasticvrij winkelen

Allereerst zijn hier drie dingen om mee te nemen op uw volgende shoppingtrip: herbruikbare zakken voor het verpakken van voedsel, kleinere herbruikbare zakken voor groenten en fruit, en containers of potten voor bulk en onverpakt voedsel.

Netzak voor groenten

Plastic gratis boodschappentas netto fruit eten duurzaamheid

Shoppers hebben er een gewoonte van gemaakt om herbruikbare tassen mee te nemen voor einde-verkoopverpakkingen aan de balie, maar ze vergeten vaak de kleinere plastic zakjes die worden gebruikt bij het met de hand inpakken van producten. Overschakelen naar mesh of katoenen tassen met trekkoord is vrij eenvoudig. De truc om te winkelen zonder plastic is om betere gewoontes te ontwikkelen. Het voelt misschien vreemd om een ​​katoenen zak mee te nemen of een slager te vragen om kippenpoten in Tupperware te doen, maar het is eigenlijk normaal, toch?

Geen plastic, alsjeblieft!

Plastic gratis boodschappentassen stoffen mesh boodschappen

Feliciteer jezelf elke keer dat je gaat zonder een onnodige plastic tas. Elke positieve verandering die u aanbrengt, telt in de loop van de tijd op. En het beste is dat je meerdere mensen op je missie kunt steken. Het is aan ons om onze wereld beter en schoner te maken!

Herbruikbare dozen en tassen kunnen plastic met succes vervangen

Plastic gratis boodschappentassen Katoenen boodschappenwagentjes

Tegenwoordig is het modern om plasticvrij te winkelen

Herbruikbare katoenen netzakken zonder plastic Herbruikbare boodschappentassen zonder plastic Herbruikbare katoenen netzakken zonder plastic