Clusia is een groot geslacht van bomen en struiken, deze komen voornamelijk voor in de tropen. Er zijn ongeveer 150 soorten Clusia, maar Clusia Rosea wordt het meest gekweekt. Dit is natuurlijk niet voor niets, want dit type plant is relatief makkelijk te verzorgen en ook perfect als kamerplant. Het is dus een populaire potplant die naadloos past in de moderne woning. Wilt u uw huis decoreren met een prachtige Clusia Rosea, leer dan meer over deze bijzondere plant en de verzorging ervan.

Clusia Rosea – een fantastische tropische plant

Clusia Rosea potplant decoratie item handtekening boom

De handtekeningboom heeft dikke olijfgroene bladeren en roze of witte bloemen

Clusia Rosea tropische plant in bloei

Clusia Rosea wordt nog steeds balsemappel of handtekeningboom genoemd. De plant kenmerkt zich door zijn horizontaal groeiende takken en diepgroene bladeren die een hoogte van 20 cm kunnen bereiken. In het wild heeft Clusia Rosea de neiging om op andere planten te groeien en deze te wurgen. Een andere ongebruikelijke eigenschap van deze plant en van al zijn geslachten is dat ze ‘s nachts koolstofdioxide kan opnemen.

Clusia Rosea wordt ook wel balsemappel of handtekeningboom genoemd

Clusia Rosea handtekening boom balsem appel potplantClusia Rosea potplant decoratie ideeën handtekening boom kamerplant

De balsemappel heeft stugge, donkergroene of olijfleerachtige bladeren die 8 tot 20 cm lang zijn. De bloemen zijn roze of wit en hebben in de zomer lange bloemhoofdjes. De vruchten zijn klein en groen, en wanneer ze rijp zijn, worden ze zwart en openen ze om de felrode zaden te onthullen. Deze zaden zijn zeer aantrekkelijk voor vogels en kleine diersoorten.

Clusia Rosea is een invasieve plantensoort

Clusia Rosea handtekening boom bloesem bladeren tropische plant

Hieronder zie je de reden waarom deze plant eigenlijk de handtekeningboom wordt genoemd

Clusia Rosea handtekening boom verlaat botanische tuinClusia Rosea handtekening boombladeren

Hoe Clusia Rosea te kweken?

De zogenaamde handtekeningboom heeft de neiging om relatief snel uit te breiden. Daarom moet hij ongeveer één keer per jaar worden gesnoeid, vooral in het voorjaar. Zo blijft het mooi in vorm. Regelmatige bemesting helpt Clusia Rosea om volledig te groeien. In tropische gebieden wordt de balsemappel buiten gekweekt. De plant is door zijn dikte en lage onderhoudsbehoefte een uitstekende haag.

De handtekeningenboom is een gemakkelijk te verzorgen kamerplant

Clusia Rosea handtekening boom bank tafellamp kamerplanten balsem appel

In de tuin wordt Clusia Rosea vaak als haag gekweekt

Clusia Rosea tuinplanten handtekening boom als haag levendig hek

Lichtomstandigheden voor een goede groei van Clusia Rosea

Volle zon is het beste, maar Clusia Rosea kan ook goed met halfschaduw. Als het gedijt als kamerplant, tolereert het gematigde lichtomstandigheden. Kies dus een lichte tot gedeeltelijk beschaduwde plek zonder direct zonlicht.

Locatie – licht tot gedeeltelijk in de schaduw

Clusia Rosea Balsam Appel Handtekening Boom

vloer

Een zanderige, zachte en losse grond met een goede afwatering is het beste. Het moet rijk zijn aan organisch materiaal, vruchtbaar en gemengd met een kleine hoeveelheid orchideeënaarde.

irrigatie

De handtekeningboom moet het eerste jaar regelmatig worden bewaterd totdat de plant volgroeid is. Deze soort is redelijk droogtebestendig, maar laat de grond nooit helemaal uitdrogen.

Temperatuur en vochtigheid

Clusia Rosea gedijt in warme, tropische omstandigheden. De plant houdt van warme temperaturen tussen de 15 en 30°C en verdraagt ​​geen koelere temperaturen onder de 10°C. Een hoge luchtvochtigheid is ook een van de beste omstandigheden voor deze tropische plant.

De tropische plant kan behoorlijk groot worden

Clusia Rosea grote sierboom in pot handtekening boom

Zo’n grote handtekeningenboom kan een goed alternatief zijn voor de kerstboom

Clusia rosea sierboom kamerplant Kerstboom

kunstmest

In de lente, zomer en herfst moet de balsemappel drie keer per jaar worden bemest. Gebruik een organische en korrelige meststof. Als u uw kamerplant vaker wilt bemesten, moet u een gelijkmatig uitgebalanceerde, verdunde vloeibare meststof gebruiken.

Toxiciteit

Vogels eten de zaden en zijn een belangrijke vermenigvuldiger van deze boomsoort, maar de groene vruchten zijn licht giftig, net als de bladeren. Zowel het fruit als het sap van de plant veroorzaken ernstige maag- en darmirritatie, braken en diarree bij inname. Houd huisdieren en kinderen uit de buurt van Clusia Rosea. Het sap kan bij sommige mensen ook huidallergieën veroorzaken. Het is een goed idee om handschoenen te dragen bij het hanteren van de plant.

De kamerplant kan mooi zijn, maar houd er rekening mee dat hij ook giftig is

Clusia Rosea potplant natuurlijke decoratieve artikelen hout rotan handtekening boom

Verpotten

Vanwege zijn snelle groei kan de tropische plant zijn container vaak overgroeien. Haal de kluit eruit en plaats deze in een grotere container die het wortelstelsel kan bevatten. Naarmate de plant ouder wordt, kan hij te groot worden om überhaupt in een kuip te worden bewaard, tenzij hij goed wordt gesnoeid.

verdeling

Clusia Rosea is een hemi-epifyt. Het begint zijn leven als een epifyt die aan een andere boom of aan een andere plant groeit. Het plant zichzelf vervolgens in de grond wanneer het het bereikt.

Clusia Rosea is een epifyt

Clusia Rosea Handtekening Boombladeren Wortels StekkenClusia Rosea kamerplanten easy care balsem appel

De handtekeningboom kan zich relatief gemakkelijk voortplanten uit zaden of stekken. Om het te vermeerderen door stekken, scheidt u eenvoudig de stengels en plant u de nieuwe plant in de warme, vochtige grond. Dit is een snelgroeiende en winterharde plant die vrij gemakkelijk te vermeerderen is, vooral in bloempotten.

Balsemappel als een kleine potplant

Clusia Rosea handtekening boom kleine potplant stekje

Varianten van de handtekeningboom

Clusia Rosea is het enige lid van het geslacht Clusia dat ook als kamerplant gedijt. Andere soorten Clusia worden gekweekt in botanische tuinen. De handtekeningboom gedraagt ​​​​zich op dezelfde manier als verschillende verstikkende wijnstokken zoals de wurgvijg (F. aurea) en de baardvijg (F. barbata), maar de gelijkenis is oppervlakkig.

Balsemappel is een van de meest populaire kamerplanten

Clusia Rosea handtekening boom balsem appel kamerplanten Clusia Rosea handtekening boom balsem appel Clusia Rosea handtekening boombladeren onderhoudsvriendelijke kamerplanten Clusia Rosea handtekening boomtuin dwergboom Clusia Rosea handtekening boomhaag tuinhekClusia Rosea tropische plant verlaat handtekening boom