De nog zachte herfstdagen nodigen ons altijd uit om een ​​wandeling in het park te maken of in het weekend een boswandeling te maken. U kunt volop genieten van het kleurrijke herfstkleurenpalet van de natuur, dat eigenlijk een balsem is voor ogen en ziel. Als je buiten in de frisse lucht bent in de zon of lichte regen in de herfst, dan ken je zeker een prachtig tuinhout, dat goed opvalt door zijn felrode bladeren. Een kleine boom of een mooi gevormde struik trekt alle ogen van kenners en hobbytuiniers en dat is de Japanse esdoorn. Zoals de naam al doet vermoeden, komt het uit Japan, waar het als een wild bos groeit in de bergbossen op een hoogte van meer dan 200 m. Japanse esdoorn (Acer japonicum) komt veel voor als monnikskapbladige Japanse esdoorn. Dit heeft zijn specifieke kenmerken, die we u zo even willen voorstellen. Ook laten we je kennismaken met de belangrijkste verzorgingstips voor deze boomsoort.

 Een Japanse esdoorn in de tuin laat het hele landschap er in de herfst sprookjesachtig uitzien.

Japanse esdoorn wijnrode herfstkleuren, een sprookjesachtig tuinlandschap

  • Japanse esdoorn kenmerkt zich door zijn specifieke eigenschappen

De Japanse esdoorn wordt zelden hoger dan 5 m, maar valt in de tuin of het park direct op door zijn ongebruikelijke kroonvorm en de felle herfstkleuren. Hij wordt ook gekenmerkt door zijn pittoreske gestalte.

Heel typerend voor de Japanse esdoorn is de korte stam, bij jonge bomen zie je in eerste instantie de hoofdtakken rechtop groeien. In de loop der jaren wordt de boom spreider en breder en heeft hij een mooie, parapluvormige kroon.

Japanse esdoorn – klein van groei, maar met een opvallend gevormde kroon en felrode herfstkleuren op het blad.

Japanse esdoorn, kleine opvallende kroon, felrood blad in de herfst

Voordat u besluit zo’n mooie boom in uw tuinlandschap te planten, dient u zich echter uitgebreid te laten adviseren door een ervaren specialist. Omdat er enkele variëteiten van dit jonge boompje zijn en ze verschillende groeiomstandigheden nodig hebben. Ze verschillen ook aanzienlijk in hun kroonvorm en bladontwerp, hoewel ze allemaal tot hetzelfde geslacht behoren. In Duitsland zijn bijvoorbeeld, naast de wijdverbreide monnikskap Japanse esdoorn, de variëteiten Acer japonicum “Indian Summer” en “Vitifolium” erg populair. Ze hebben zich trouwens heel goed aangepast aan onze klimatologische omstandigheden.

 De zeer bijzondere groeivorm maakt de Japanse esdoorn tot een echte blikvanger in de tuin.

Japanse esdoorn

 Deze bladvorm mag in geen geval onopgemerkt blijven.

Japanse esdoorn speciale bladvorm een ​​belangrijk kenmerk van het decoratieve jonge boompje

Een ander bijzonder kenmerk van de Japanse esdoorn is de bladvorm, maar is vanwege zijn herfstkleur vooral populair en in trek als aantrekkelijke aanvulling op elk tuinlandschap. De bladeren zijn mooi gevormd, kunnen ca. 14 cm lang worden en zijn veerlobbig. Ze zijn de hele zomer groen en kleuren pas in de herfst geel, oranje, rood en wijnrood. Deze spectaculaire herfstkleur is eigenlijk het bijzondere aan de Japanse esdoorn en maakt het boompje tot een blikvanger in elk park of elke tuin. Tegen de achtergrond van andere groene bomen of struiken komt een Japanse esdoorn juist door de felle kleuren van de bladeren naar voren.

 De bladeren van de Japanse esdoorn verkleuren in de herfst van geel naar wijnrood.

Japanse esdoorn laat spectaculaire herfstkleuren achter

  • Japanse esdoorn is gemakkelijk te verzorgen en niet veeleisend

Hoewel de Japanse esdoorn wordt beschouwd als een gemakkelijk te onderhouden tuinboom, moet u de volgende tips in gedachten houden als u jarenlang van zijn natuurlijke schoonheid in de tuin wilt genieten.

Plaats: Een Japanse esdoorn voelt zich het prettigst op zonnige tot gedeeltelijk beschaduwde plaatsen. Kies hiervoor een locatie op het zuiden en je kunt er zeker van zijn dat het ideaal is voor het sprookjesachtige jonge boompje. Je kunt hem ook in een grote plantenbak houden, waardoor het makkelijker wordt om van standplaats te wisselen. Of zet een paar van zulke bomen naast elkaar en creëer een harmonieus totaalbeeld.

 Een Japanse esdoorn snijdt ook een mooi figuur in de pot ….

Japanse esdoorn in pot op een zonnige plek in de tuin

 …. En het is echt indrukwekkend in de herfst.

Japanse esdoorn in spectaculaire herfstkleuren

Grond en beplanting: De kleine aantrekkelijke boom houdt van vochtige, goed doorlatende zandgrond. Het moet nogal zuur zijn, omdat de esdoorn gevoelig is voor kalk. Voor het planten dient u de grond voor te bereiden, deze ca. 50 cm diep los te maken. Wanneer je zand en bladcompost mengt, krijg je een losse bodemstructuur, waar je vervolgens de esdoorn kunt planten. Zoals eerder vermeld kun je hiervoor ook een grote plantenbak gebruiken, bijvoorbeeld een platte maar brede bak. Je Japanse esdoorn zal daar ook perfect aanvoelen.

 De esdoorn voelt zeer comfortabel aan in een grote plantenbak.

Japanse esdoorn gerangschikt in een grote plantenbak met andere tuinplanten

 De ondiepe wortel heeft geen diep vat nodig, maar een zonnige standplaats.

Japanse esdoorn ondiepe wortel ondiep vaartuig op de zonnige locatie prachtig zicht

Water geven en bemesten: In droge klimaten of in de volle zon moet je de Japanse esdoorn goed water geven omdat hij van vochtige grond houdt. Maar hier is voorzichtigheid geboden: aan de ene kant moet je matig water geven om mogelijke wateroverlast te voorkomen. Aan de andere kant nooit over de bladeren gieten, dit kan brandwonden veroorzaken! Je hoeft maar één keer per jaar te bemesten, meestal in het voorjaar. Bezuinigen is niet aan te raden. Beperk jezelf liever tot het verwijderen van alleen zieke en uitgestorven scheuten. Japanse esdoorns zijn winterhard en kunnen in onze klimatologische omstandigheden gemakkelijk buiten overwinteren.

Volg deze verzorgingstips en u zult elk jaar in uw eigen tuin de natuurlijke schoonheid en spectaculaire verkleuring van uw Japanse esdoorn bewonderen. De redactie van Freshideen wenst je dat!

 Een Japanse esdoorn scoort met zijn bladvorm …

Japanse esdoorn groene bladeren bijzondere bladvorm

… en de unieke herfstkleur!

Japanse esdoorn unieke spectaculaire herfstkleuren prachtig tuinarrangement

 Haal de Indian Summer in je tuin!

Japanse esdoorn wijnrode herfstkleuren Indian summer in eigen tuin

Makkelijk in onderhoud en niet veeleisend, maar natuurlijk mooi!

Japanse esdoorn onderhoudsvriendelijk winterhard natuurlijk mooi

 De natuur kan ons elk seizoen verrassen met zijn vormen en kleuren…

Japanse esdoorn prachtige natuur indrukwekkende vormen en kleuren

 …. En wekken onze diepe bewondering!

Japanse esdoorn prachtige natuur roept diepe bewondering op