thaise aglaonemata teeltplanten

Handige tips voor plantenliefhebbers

De 10 hier getoonde kamerplanten hebben helemaal geen last van gebrek aan zon. Ze kunnen ook goed in de schaduw, ver uit de buurt van het raam. Deze groeien heel goed in donkere kamers waar ze niet op de zon gericht zijn. De directe zonnestralen zijn zelfs schadelijk voor hen. De meeste van de hier beschreven planten hebben geen bloemen, maar ze onderscheiden zich door de vorm en grootte van hun blad.

Cob draad – kamerplanten voor donkere kamers

Aglaonema Firecracker kamerplanten voor donkere kamers

Zuigerdraad – groen en wit blad

aglaonemata kamerplanten voor donkere kamers

De schoonheid van de kolfdraad ligt in het langwerpige, kleurrijke blad. De plant groeit erg langzaam, dus je moet hem om de 3-4 jaar transplanteren. Ze houdt van de bemesting, de warmte en de vochtige lucht. Maar het is niet bestand tegen luchtstromen en rook in de kamer. Kweek de plant in een kleine bloempot en bescherm hem tegen direct zonlicht.

schaduw bloem

aspidistra kamerplanten voor donkere kamers groen verzadigd

Dit is een van de meest robuuste kamerplanten, daarom noemden de Engelsen ze “ijzer”. Luchtverontreinigende stoffen, geen water geven of droge lucht zijn niet schadelijk voor de schaduwbloem. De directe zonnestralen kunnen je bladeren verbranden, dus houd de bloempot uit de buurt van het raam. Verplant de bloem elke 5 jaar.

Milt varen

Asplenium klimplanten voor donkere kamers Asplenium trichomanen exotische soorten

Elegant, lang blad

verre bloempot aarde kamerplantens

Bekende varen is de miltvaren, die de Engelsen tekstueel het “varenvogelnest” noemen. Deze plant behoort tot de varenfamilie. De zwaardvormige bladeren zijn 60 cm lang. De miltvaren houdt van de schaduw en de vochtige lucht. De droge, warme lucht is zeer schadelijk voor deze groene kamerplant.

Bob haar

Helksine verse bibo kop groen blad

Met zijn delicate, korte bladeren lijkt hij op mos en kan hij ook in een hangende bloemenmand worden gekweekt. Hij bedekt de vloer met een prachtig groen tapijt. Maar wees voorzichtig – houd deze plant uit de buurt van lage plantensoorten, ze kunnen verstikken. Vaak moet je ze water geven en spetteren.

Boog hennep

Sanseviera kamerplanten voor donkere kamers

De boeghennep gedijt zowel in de zon als in de schaduw, de droge lucht, de stroming en de onregelmatige watergift doen er niet toe. Je kunt het jarenlang niet transplanteren en het blijft altijd zo gezond en mooi. In de winter kun je zelfs het water geven vergeten.

Efeutute

Scindapsus hangende onderhoudsvriendelijke plantenbak Eenvoudig Scindapsus kamerplanten voor donkere kamers verzorgen

In Engeland wordt deze liaan met kleurrijke wasbladeren de duivelse klimop genoemd. De gele of witte scheuten zijn versierd met lichtgroene bladeren. Ze kunnen echter zeer snel verbleken in de schaduw. Deze plant ziet er erg interessant en aantrekkelijk uit in een hanging basket aan de muur. De Efeutute houdt niet van stroming, droge lucht en direct zonlicht.

Philodendron

klimmende zilverzwaard kamerplanten kruipend zilverzwaard exotische planten donkere kamers

De philodendron is een tropische plant die van vochtige lucht en zacht licht houdt. Glanzend blad en een lichtgroene kleur zijn typerend voor dit type plant. In de schaduw doet hij het erg goed. Het is een liaan, dus zet een stengel bedekt met mos die als steun zal dienen. Vergeet niet regelmatig te sprayen.

Drakenboom

drakenboom potplanten ideeën zorg kamerplanten voor donkere kamers

Palmachtige bladeren

drakenboom exotische kamerplanten donkere kamers

De drakenboom heeft dunne, lange bladeren (70 cm) en kan in de schaduw gedijen en onregelmatige verzorging verdragen. Geplaatst bij een raam op het westen of oosten, gedijt de drakenboom het beste.

Varens

Kamerplanten voor donkere kamers ver weg

Meer dan 2000 soorten varens zijn gemakkelijk thuis te kweken. Als je het blad vooral in de winter besproeit, zorg dan dat de grond in de bloempot vochtig is.

Kruipende klimop

klimop kamerplanten voor donkere kamers

Zeer populair, populaire liaan is klimop, die zich snel ontwikkelt en de muren bedekt.

klimop kamerplanten voor donkere kamers

 De klimopsoorten zijn eindeloos – ovale, stervormige, golvende bladeren. De planten met monochroom blad zijn veel effectiever dan de kleurrijke – geel en witgroen. Halfschaduw, stengel (als ondersteuning), veelvuldig sproeien (ook in de winter), om de twee jaar verplanten in een grotere bloempot – dat is wat je nodig hebt. En jouw zorg natuurlijk!