Volgens onderzoek heeft ongeveer iedereen er 5.000. Klavertje vier in plaats van drie. Hoewel op bijna elk gazon ter wereld wilde klaverbedden te zien zijn, is de kans om daar een klavertje vier te vinden altijd relatief klein. Nu St. Patrick’s Day voor de deur staat, kijken steeds meer mensen rond in tuinen en parken en proberen de mysterieuze klaver te lokaliseren. Dit zou hen het hele jaar door geluk moeten brengen. Op zulke momenten komt het eeuwenoude gezegde steeds weer bij ons terug – iedereen is de smid van zijn eigen fortuin! Als je nog geen geluksklavertje hebt gevonden, waarom probeer je dan niet een beetje vals te spelen en je eigen klavertje te kweken? In het artikel van vandaag laten we u kennismaken met de basisverzorgingsbehoeften van Oxalis tetraphylla, de geluksklaver.

Het hele jaar door geluk met je eigen geluksklavertje in de pot

Klavertje vier - verzorgingstips en interessante weetjes over het geluksklavertje in een rustieke pot

Klavertje vier – hoe verschilt het van gewone witte klaver??

Oxalis tetraphylla, beter bekend als geluksklavertje of klaverzuring, behoort tot de familie van de klaverzuring in de familie van de klaverzuring. Oxalis verwijst naar het oxaalzuur in de bladeren van de plant, dat citrusachtig en verfrissend smaakt, maar in grote hoeveelheden giftig is voor kinderen en huisdieren.

Tetraphylla komt uit het Latijn en betekent letterlijk “hebben vier bladeren”.

Ondanks hun gelijkaardige uiterlijk hebben de twee plantensoorten geluksklaver en witte klaver weinig gemeen. Hun zorgbehoeften zijn totaal anders en Oxalis tetraphylla heeft een aanzienlijk betere kans om thuis te gedijen als sierplant.

In het wild ziet de klaver er veel bescheidener uit

Klavertje vier - verzorgingstips en interessante weetjes over het geluksklavertje in het wild

Locatie en temperatuur

Een klavertje vier van de plantensoort Oxalis komt oorspronkelijk uit de bossen van Mexico. Het werd voor het eerst beschreven aan het einde van de 18e eeuw door de Spaanse botanicus Antonio Cavanilles en naar Europa gebracht. Tegenwoordig siert deze decoratieve kamerplant huizen, tuinen en balkons over de hele wereld. Onder ideale omstandigheden groeit een klavertje vier snel tot een maximale grootte van 30 cm en vormt jaarlijks prachtige roze bloemen die een lust voor het oog zijn.

Deze prachtige bloemen kunt u in het late voorjaar of de vroege zomer verwachten

Klavertje vier - verzorgingstips en interessante weetjes over het geluksklavertje roze bloemen mooi

Voor een optimale groei zet je je geluksklavertje op een plek met veel indirect licht. Als alternatief kunt u natuurlijk ook een kunstplantenlicht gebruiken. Een interessant fenomeen dat je bij je klaver kunt waarnemen, is dat zijn bladeren de hele dag door bewegen. Net als een zonnebloem draaien ze zich altijd naar de lichtbron. In de avonduren sluit de plant zijn bladeren en opent ze weer bij zonsopgang om de nieuwe dag te verwelkomen.

Van het late voorjaar tot het vroege najaar kunt u uw kamerplant op het balkon of in de tuin zetten. De temperaturen mogen echter niet hoger zijn dan 25 graden. De brandende zomerzon kan ook gemakkelijk de mooie maar delicate bladeren van je geluksklavertje verbranden.

‘s Avonds sluit het geluksklavertje zijn blaadjes en ziet er dan ongeveer zo uit

Klavertje vier - verzorgingstips en interessante weetjes over het 's nachts gesloten klavertje

Water en kunstmest

Het geluksklavertje is een robuuste en droogteresistente plant. Dus zodra de bovenste paar centimeter van de grond droog is, kun je hem water geven. Als er zich water ophoopt in de schotel van uw pot, moet u dit onmiddellijk weggooien om wortelrot te voorkomen. Tijdens de winterrustfase moet je de watergift terugbrengen naar eens in de twee tot drie weken.

Om uw klavertje vier er altijd goed uit te laten zien, kunt u hem één keer per maand voeden met een wateroplosbare meststof voor kamerplanten. Twee keer per jaar moet u echter de bodem van minerale opbouw “doorspoelen”. Breng de pot gewoon naar de gootsteen en laat het water er een paar minuten doorheen stromen.

Professionele tip voor winterrust: Schrik niet als je merkt dat, ondanks de juiste verzorging, de bladeren van je geluksklavertje beginnen af ​​te sterven. Dit is slechts een teken dat de plant de rustfase ingaat. Zet de pot eenvoudig twee tot vier weken op een koele en donkere plaats. Dan zal je geluksklavertje oprijzen als een feniks.

Zijn deze klaverstruiken niet helemaal schattig?

Klavertje vier - verzorgingstips en interessante weetjes over het planten van de geluksklavertuinpot

Maak indruk met deze bijzondere en aantrekkelijke sierplant

Klavertje vier - verzorgingstips en interessante weetjes over de geluksklaver moderne kamerplant die geluk brengt

Grond, verpotten en vermeerderen

Zodra uw klavertje vier zijn maximale grootte heeft bereikt, hoeft u alleen maar het substraat om de twee tot drie jaar te verversen d. H. verander het helemaal. De beste tijd om dit te doen is tijdens de winterslaap. Gebruik voor kamerplanten voedingsrijke en goed doorlatende grond met een pH-waarde van 6,0 tot 6,5.

Het vermeerderen van een geluksklavertje is een makkie. Het enige wat u hoeft te doen is de uienklontjes bij het verpotten zorgvuldig te verdelen en ze in verschillende containers op een diepte van ongeveer 5 cm te begraven. Elke ui groeit dan geleidelijk en produceert meer.

Een bloempot met een jonge geluksklaver is een geweldig cadeau-idee voor St. Patrick’s Day, oudejaarsavond, verjaardag en andere gelukkige gelegenheden. Geef deze geweldige, makkelijk te verzorgen en mooie sierplant weg met een link naar onze verzorgingstips.

In tegenstelling tot witte klaver maakt je klavertje vier kleine uien

Klavertje vier - Verhoog de verzorgingstips en interessante weetjes over het oogsten van de geluksklaverui

Geweldig cadeau-idee voor elke gelegenheid

Klavertje vier - verzorgingstips en interessante weetjes over het cadeau-idee voor het klavertjevier voor oudejaarsavond

Klavertje vier - verzorgingstips en interessante weetjes over de geluksklaver klee geluksbrenger witte pot

Het geluksklavertje is een echte blikvanger

Klavertje vier - verzorgingstips en interessante weetjes over het geluksklavertje het hele jaar door

De intense kleuren trekken altijd ieders aandacht

Klavertje vier - verzorgingstips en interessante weetjes over de geluksklaver groene klaver mooi

Klavertje vier - verzorgingstips en weetjes over het geluksklavertje met bloesemroze