schaduwplanten sierkool paars groen

Welke schaduwplanten wil je planten?

Het idee van perfect geluk is niet voor iedereen hetzelfde. Zelfs het ideaalbeeld van de eigen tuin pakt vaak anders uit. Sommige mensen houden van de zon, stenen paden en zwembaden in hun buitenruimte. Anderen daarentegen willen veel schaduw en geweldige planten met bloemen in allerlei tinten.

Met ons artikel willen we de laatste groep tuiniers helpen. Voor dit doel presenteren we enkele schaduwplanten die de tuin zouden vullen met een prachtige vreugde van kleur.

Tuinhortensia

schaduwplanten tuinhortensia paars roze

Schaduwplanten tuinhortensia’s zijn zeer gemakkelijk te verzorgen. Naast water geven, moeten ze van tijd tot tijd direct met water worden besproeid. Bemesting is slechts incidenteel en ze hebben niet veel direct zonlicht nodig.

Snoeien is niet erg arbeidsintensief en je hoeft het niet vaker dan één keer per jaar te doen. Tuinhortensia’s groeien in vele kleuren, waaronder blauw, wit en roze.

Kraanvogels Geranium Kraanvogels

schaduwplanten kraanvogels geranium kraanvogels

Geraniumkraanvogels vormen zacht uitziende tapijten met hun bladeren en delicate bloemetjes. Ze zijn er in verschillende kleuren, maar meestal zijn ze blauw, roze en wit. Je voelt je het beste in de lichte schaduw van hogere bomen.

Paarse bellen

schaduwplanten paarse bellen heuchera

Tuinders die vertrouwen op het monochrome groene karakter van hun tuinplanten vinden de paarse bellen vaak erg mooi. Ze hebben deze geweldige, enigszins gelige look. Dankzij hun sculpturale karakter zijn deze schaduwplanten ook ideaal voor het markeren van borders.

Er zijn ook enkele varianten waarbij de paarse belbladeren bruinrood gekleurde lijnen hebben. Ze geven de tuin een meer landelijk karakter.

Hosta’s

schaduwplanten roze bloemen funkien

De hosta’s behoren tot de meest populaire schaduwplanten. Ze zijn te vinden in zeer verschillende variaties op het gebied van kleuren, vormen en texturen. Hun bladeren kunnen bijvoorbeeld hartvormig, ovaal, rond, speervormig zijn. Ze zijn glanzend of mat. De nuances zijn blauw, groen of grijs.

Lente kruiden

schaduwplanten lentekruiden wit roze

De bloemen van de voorjaarskruiden zijn zo’n 7 cm breed en zijn er in kleuren als roze, lavendel, paars, rood Vooral populair is de zogenaamde Nieuw-Guinea-soort, die de tuin verrijkt met zijn bruinoranje uiterlijk..

Japans gras ‘Aureola’

schaduwplanten aureola japans gras

De Japanse gras aureola is een schaduwminnende plant die met zijn dunne bladeren grote arcades vormt. De bladeren zien er zeer elegant uit, ze zijn groen met lange gele strepen. Als ze in de volle zon in een koeler klimaat worden verzorgd, kunnen ze helemaal geel worden.

Coprosma

schaduwplanten coprosma

De schaduwplanten van de soort Coprosma geven uw tuin een uniek karakter met hun glanzende bladeren. Ze vormen de schoonheid van deze geweldige, groenblijvende planten. De nieuwe bladeren groeien eerst in smaragdgroen en hebben mooie gelige randen.

Brunfelsia pauciflora

schaduwplanten brunfelsia pauciflora

Het laatste dat we u vandaag willen voorstellen, is Brunfelsia pauciflora. Deze schaduwplanten zijn zeer indrukwekkend vanwege hun grote vermogen om te transformeren. Ze veranderen van paars naar blauw naar wit en zijn behoorlijk betoverend in hun schoonheid!

 De sierlijke boslelies

schaduwplanten rode boslelies

Roze kamperfoelie

schaduwplanten roze haagkersen

De fascinerende prachtige torenspitsen

schaduw planten roze bloemen pracht