Als de dagen weer langer worden en de zon steeds vaker achter de wolken vandaan durft te komen, is het volgende tuinfeest niet ver weg – maar voordat het barbecuefeest echt kan beginnen, moeten niet alleen de tuinmeubelen in vorm worden gebracht . Want hoewel tafels, stoelen en ligstoelen relatief eenvoudig schoon te maken zijn, ziet het er bij het paviljoen net even anders uit. Maar wat is de beste manier om mos, schimmel, hardnekkige vlekken en ander vuil te verwijderen? En waar moet je nog meer op letten zodat de paviljoens het hele seizoen schoon en goed onderhouden blijven?

Maak paviljoens moeiteloos en effectief schoon2

Of het nu gaat om chique loungesets, parasols, Hollywood-schommels of het houten tuinhuisje – bij het onderhoud van de verschillende tuinmeubelen en accessoires moet men vooral op één ding letten: duurzaamheid. Niemand wil immers dat de zorgvuldig verzorgde groene oase vervuild raakt met chemische reinigingsmiddelen. Maar kan zelfs hardnekkig vuil op paviljoendaken – zoals boomsap, vogelpoep en mos – eigenlijk voorzichtig worden verwijderd? Welke reinigingsmiddelen zijn het beste? En waar moet je nog meer op letten bij reiniging en nabehandeling??

Paviljoens moeiteloos en effectief reinigen 5

Paviljoens voorzichtig schoonmaken – zo werkt het het beste  

Voordat u de Paviljoens echt begint, moeten de poten zo ver mogelijk worden ingetrokken, zodat u ook zonder ladder gemakkelijk op elk punt op het dak kunt komen. Daarna begint de voorbereiding voor de eerste reiniging. Wij raden een emmer met warm water, een beetje afwasmiddel (biologisch afbreekbaar) en een scheutje azijn aan. En in plaats van een doek kun je beter een klassieke afwasspons gebruiken, omdat je met de ruwe kant van de spons gemakkelijk al het vuil kunt verwijderen zonder enige moeite. Let op: Potsponzen van metaal of roestvrij staal en harde (wortel)borstels mogen nooit worden gebruikt, omdat deze niet alleen het zeildoek beschadigen, maar ook de impregnering kunnen beschadigen.

Moeiteloos en effectief reinigen van paviljoens 4

Wil je je paviljoen trouwens zo duurzaam mogelijk schoonmaken, dan kun je naast natuurlijke reinigingsmiddelen ook regenwater gebruiken in plaats van kraanwater. Men dient er echter voor te zorgen dat het opgevangen regenwater zo schoon mogelijk is en vrij van bladresten. Daarnaast moet gezegd worden dat de paviljoens na het schoonmaken in alle rust moeten drogen, zodat er geen lelijke water- of vossenvlekken kunnen ontstaan.

Moeiteloos en effectief reinigen van paviljoens 3

Tip: Als de zon niet schijnt of je hebt weinig tijd, dan wikkel je een schrob- of bezem gemakkelijk met droge doeken en wrijf je daarmee het paviljoendak droog. En tot slot een belangrijke opmerking met betrekking tot de populaire hogedrukreiniger: Dit is een uitstekende manier om de Terras schoonmaken, Maar de hogedrukreiniger is absoluut niet geschikt voor het dakzeil van een paviljoen vanwege de veel te hoge waterdruk.

Maak paviljoens moeiteloos en effectief schoon