Winterharde vaste planten zijn bijna altijd de eerste keuze als het gaat om een ​​succesvol, onderhoudsvriendelijk tuinontwerp. Fris groen en mooie bloemen moeten deze met zich meebrengen in het vaste plantenbed en onze zintuigen verwennen. Eenmaal gemaakt, zouden de planten idealiter moeten groeien en ons jarenlang plezier doen. Vaste vaste planten heb je zeker nodig…

En als je je afvraagt ​​welke vaste planten eigenlijk eenjarig zijn en welke meerjarig, dan willen we je meteen iets belangrijks ophelderen: Vaste planten zijn altijd vaste planten. Deze verhouten in de regel niet. De meeste vaste planten die in dit land gedijen, zijn in principe altijd winterhard. Zowel hun wortels als de onderste delen van de plant overleven de winter en zorgen in het voorjaar voor nieuwe scheuten en nieuwe bloemen in tuinen en parken.

Hier zijn onze 20 favorieten als het gaat om winterharde vaste planten. Bekijk ze en kies je eigen favorieten. Of misschien vind je wel genoeg ruimte voor ze allemaal in je tuin of op het balkon?

Veel van de inheemse geneeskrachtige planten zijn ook winterharde vaste planten

winterharde vaste planten kruiden

Winterharde vaste planten die van de zon houden

Gelukkig zijn er genoeg prachtige, winterharde vaste planten voor zonnige standplaatsen. Sommige van de geweldige zonaanbidders zijn geneeskrachtige planten en kruiden die we allemaal hebben gezien, geconsumeerd of genoten als thee en aroma’s. Anderen zijn gewoon fascinerend gracieus en worden echte blikvangers, vooral wanneer de bloemen verschijnen.

  # Lavendel (Lavandula angustifolia)

winterharde vaste planten medicinale plant lavendel

De paarskleurige schoonheid uit de Provence heeft zich al lang op haar gemak gevoeld in dit land. De betoverende geur van lavendel en het veelzijdige gebruik ervan in huis en tuin worden zeer gewaardeerd en hebben vaak de voorkeur van velen. Lavendel is een onderhoudsvriendelijke, robuuste vaste plant die zelfs op droge grond groeit. De verschillende soorten lavendel hebben ook verschillende hoogtes van rond de 35 tot 70 cm en bloeien in lichtroze, violet of blauwviolet. Lavendel wordt door veel hobbytuiniers vaak gebruikt als bodembedekker tegen onkruid of als levende perkborder.

# Het duizendblad (Achillea)

winterharde vaste planten duizendbladrode bloemen

Deze geweldige geneeskrachtige plant heeft ook veel soorten met verschillende bloemkleuren. Hun hoogte kan variëren van ca. 6 tot bijna 80 cm. Duizendblad houdt van de zon en gedijt ook op kale, droge grond. In het voorjaar verschijnen de rozetvormige bladeren. De steel is relatief robuust en taai. De bloemen zijn in kopjes gevormd en geven in de vroege zomer hun onmiskenbare, bittere geur af. Het duizendblad is ook bekend als Achilleskruid, dameskruid, Gods hand, theekruid of hemostasekruid … om maar een paar van hun namen te noemen.

# Salie (Salvia nemorosa)

winterharde saliestruiken

Salie met zijn verschillende variëteiten is niet minder bekend en populair. Deze winterharde vaste plant heeft in juni al prachtige blauwviolette bloemkaarsen. Deze ruiken heel zacht en trekken talloze bijen, hommels en vlinders aan. Zelfs zandgronden vinden de plant niet erg. Hij is robuust en gemakkelijk te onderhouden en heeft meestal een hoogte van 30 tot 50 cm.

# De lupine (lupine)

winterharde vaste planten veelkleurige bloemen lupine

Deze plant wordt ook wel de vijgenboon of wolfsboon genoemd. De wilde vaste plant komt uit Noord-Amerika en is vrij robuust en snelgroeiend. Vooral deze lupinesoorten, die als sierplanten worden beschouwd, zijn bijzonder geschikt voor de tuin, zoals de veelbladige lupines (Lupinus polyphyllus). De prachtige bloemen van de lupine zijn een lust voor het oog van de vroege zomer tot eind augustus of soms zelfs tot half september. Omdat de plant zichzelf zaait, slaat hij een mooi figuur als kleurrijke opvuller in de tuin.

# De blauwe kussens (Aubrieta)

winterharde vaste planten blauwe kussens aubrieta

Als een van de eerste bijenweiden in het voorjaar schitteren de blauwe kussens niet alleen in blauw, maar ook in roze, paars en wit. Ze verspreiden zich zeer snel en zijn niet alleen geschikt als perfecte bodembedekker in de rotstuin, maar ook op de droge stenen muur of op zonnige, relatief droge hellingen. Je kunt deze wintergroene, winterharde vaste plant zowel in het voorjaar als in het najaar planten en gebruiken als natuurlijke maatregel tegen onkruid.

# De zonnebruid (Helenium-hybride)

winterharde vaste planten zon bruid

Zelfs de aanblik en de naam van deze vaste plant schreeuwen om zon. Makkelijk te verzorgen en heerlijk bloeiend, hoort gewoon in elke zonnige tuin. De zonnebruid bloeit van juni tot oktober voornamelijk oranje en geel en houdt van licht en warmte, maar ook van matig bodemvocht en leemachtige, voedselrijke grond.

# Ridderspoor (Delphinium-hybriden)

winterharde vaste planten delphinium delphinium

De rijke bloemschermen van deze winterharde vaste planten zijn helaas niet alleen verbluffend mooi, maar ook oneetbaar. Omdat delphinium giftig is. Pas dus op met peuters in de tuin! De hoogte van de plant kan bij sommige soorten oplopen tot 180 cm en de bloemen schitteren in prachtige kleurnuances van wit tot lichtblauw tot ultra violet van juni tot september. Zorg voor voldoende irrigatie en bemesting.

Winterharde vaste planten die ook van halfschaduw houden

Veel winterharde vaste planten geven de voorkeur aan plekken in de tuin of in het park die niet altijd in de brandende zon staan, maar halfschaduw bieden. Hier hebben we zeven mooie voorbeelden van dergelijke planten voor je klaar staan. Bekijk ze en ontdek je eigen favoriet.

# De Kraanvogel (geranium)

winterharde vaste planten halfschaduw geranium ooievaarsbek

Niet veeleisend en uiterst gemakkelijk te verzorgen, is de kraanvogel gewoon de perfecte keuze, niet alleen als bodembedekker tegen onkruid, maar ook als perkborder of als beplanting onder de bomen. De meeste variëteiten van de meerjarige bloeien van mei tot juli en veel van hen zijn zelfs in de winter groen. De ooievaarsbek verspreidt zich met behulp van zijn wortels zeer snel en is daardoor zeer eenvoudig te planten. De bloemen zijn delicaat en variëren van wit tot lichtroze tot paars en paars.

# De hortensia’s (Hortensia)

winterharde vaste planten voor halfschaduw hortensia's Hortensia

Wie kent ze niet – de fantastische hortensia’s! Deze in principe winterharde planten zijn zeer verschillend van grootte en kleur, eigenlijk geen vaste planten in de klassieke zin, maar eerder halfheesters. We hebben ze echter in deze lijst opgenomen omdat hortensia’s een perfecte match zijn voor veel vaste planten en zelf prachtige meerjarige bedplanten zijn. Zo’n pracht aan bloemen heeft natuurlijk ook zijn prijs. Hortensia’s hebben een grote behoefte aan water en houden van voedselrijke, kalkarme gronden. Ze zijn niet zo gemakkelijk te verzorgen, maar willen goed verzorgd en goed geknipt worden. De moeite is zeker de moeite waard. Beloofd!

# Vrouwenmantel (Alchema mollis)

winterharde vaste planten halfschaduw vrouwenmantel Alchema mollis

De vrouwenmantel is een winterharde, langlevende en robuuste vaste plant met fijne, gele bloemen en ronde groene bladeren. Het is vrij aanpasbaar en niet veeleisend voor bodem en irrigatie. De plant plant zich zeer snel voort en moet na de bloei worden teruggesnoeid. Het is geschikt als bodembedekker voor grotere gebieden en grotere tuinen.

# Paarse bellen (Heuchera)

winterharde vaste planten paarse bellen Heuchera

Hoewel de bloemen van deze vaste plant wit en delicaat zijn, maakt ze indruk met expressieve bladeren met een spectaculaire nerf. Bovendien zijn de bladeren niet alleen in groen te zien, maar ook in oranje en rood of in donkerpaars. Gewoon heerlijk! In ieder geval moet de grond altijd vochtig en rijk aan voedingsstoffen zijn. Na de bloeiperiode worden de bloemstengels volledig afgesneden en in het voorjaar worden de droge bladeren verwijderd.

# Vergeet-mij-nietje (Myosotis)

Vergeet-mij-niet-winterharde vaste planten

Een perfecte, winterharde bodembedekker met hemelsblauwe, witte of roze, zeer filigrane bloemen. Vergeet-me-niet is ook een vaste plant die tot de voorjaarsbloeiers behoort en goed overweg kan met weinig water. De plant is vrij gemakkelijk te verzorgen en niet veeleisend. Het reproduceert zichzelf keer op keer, zodra het al in de tuin is geplant. Geweldig als rand of als opvuller.

# Herbstanemone (Anemone hupehensis)

Herbstanemone Anemone hupehensis winterharde vaste planten

Zoals de naam al doet vermoeden, is deze vaste plant een laatbloeier. Hij verrukt ons pas vanaf augustus met zijn betoverende witte, roze, blauwe, rode of karmijnrode bloemen en verandert de tuin in een echt nazomerparadijs. De hoogte van de plant kan bij sommige soorten zelfs rond de 160 cm zijn. De stengels zijn delicaat en lang en de bladeren zijn licht behaard. Voedingsrijke, matig vochtige bodems zijn perfect voor de anemoon.

# De longkruiden (longontsteking)

winterharde vaste planten in de halfschaduw longkruiden pulmonaria

Nog zo’n voorjaarsbloeier uit de familie van winterharde vaste planten die ons fijne bloemen en decoratief blad in de tuin geeft. De longkruiden verspreiden zich relatief langzaam door hun wortelstokken en bereiken een hoogte van ongeveer 30 cm. De bloemen zijn overwegend roze, paars, blauw of rood en de bladeren en stengels zijn licht behaard. Hoewel de vaste planten relatief gemakkelijk te verzorgen zijn, houden ze niet van extreme droogte of wateroverlast. Kalkhoudende bodems worden goed verdragen, maar de perfecte bodem voor longkruiden is toch wat leem en humusrijk.

Winterharde vaste planten die het liefst in de schaduw groeien

Last but not least is het de beurt aan de schaduwminnende planten, die ook winterharde vaste planten zijn. Velen van hen zijn geschikt als bodembedekker onder grotere bomen of als mooie accenten in het schaduwrijke kruidbed. Bijna al onze favorieten hier zijn vrij zuinig en niet veeleisend en zelfs geschikt voor hobbytuiniers met weinig ervaring.

# Winterharde varens (Polypodiopsida)

winterharde vaste planten voor schaduwvarens

Bijna alle vertegenwoordigers van de varenfamilie zijn schaduwvaste planten, die niet veeleisend zijn. Hoewel varens niet bloeien, geven ze met hun expressieve bladeren de tuin onmiskenbare groene accenten. Als bodembedekker onder bomen of in schaduwrijke hoeken zijn varens gewoon de perfecte keuze voor een geslaagde, onderhoudsvriendelijke tuininrichting. Ze houden niet van droogte, maar ook niet van wateroverlast. Matig vochtige, losse grond is ideaal voor de varens.

# De hosta’s (Hosta)

winterharde vaste planten funkien hosta

Deze populaire sierbladige vaste planten worden vaak ook hartlelies genoemd en zijn vaak te vinden in de meeste tuinen in dit land. De hosta’s houden van uniform vocht en humusrijke, zanderige tot leemachtige bodems. De meeste hosta’s bloeien in juni en juli, maar er zijn ook soorten die later in augustus en september bloeien. De bloemen zijn meestal wit of paars en groeien op lange stelen. Deze vaste planten groeien in principe relatief langzaam en verspreiden zich via worteluitlopers.

# De Bergenia (Bergenia)

winterharde vaste planten bergenia

Niet voor niets zijn de Bergenia uitgeroepen tot Vaste Plant van het Jaar 2017. Ze zijn niet alleen ontzettend makkelijk in de verzorging en zuinig, maar ook gewoonweg prachtig, zeker als hun prachtige roze bloemen in april verschijnen. Bergenia houdt van vochtige, humusrijke bodems en heeft weinig licht nodig. Je hoeft de vaste planten nauwelijks te bemesten. Deze kun je het beste per divisie verspreiden.

# De driebladige Waldsteinia (Waldsteinia ternata)

winterharde vaste planten Waldsteinia ternata die waldstenie

Deze mooie, winterharde vaste planten, ook wel gouden aardbeien genoemd, zijn een uitstekende keuze voor schaduwrijke plekken in uw tuin. Als populaire bodembedekker voor veel hobbytuinders bloeit de Waldsteinia van april tot mei in citroengeel. De bloemen zijn filigraan en lijken op die van aardbeien. De perfecte grond voor de gouden aardbeien is rijk aan humus en arm aan voedingsstoffen, maar ook stenig tot leemachtig. De Waldsteinien zijn zeer geschikt als houtonderbeplanting voor bostuinen.

# De gewone gouden brandnetel (Lamium galeobdolon)

winterharde vaste planten gouden brandnetel Lamium galeobdolon

Deze stevige, inheemse vaste plant zal zelfs de diepste schaduw in uw tuin groen maken en in het voorjaar verfraaien met delicate, gele bloemen. Het heeft nauwelijks onderhoud nodig en verspreidt zich snel. Af en toe moet je de plant zelfs in bedwang houden om te voorkomen dat hij in het wild groeit. Het zou ook zinvol zijn om in de herfst te hoge scheuten terug te knippen.

# Prachtspiere (Astilbe arendsii)

winterharde vaste planten schitterende mussen Astilbe arendsii

Ook de vaste planten uit Oost-Azië zijn hier al sinds de 19e eeuw thuis. De prachtige bloempluimen in wit, crème, roze, karmijnrood of paars sieren de tuin van juni tot september. De plant houdt van vochtige, voedselrijke bodems en verspreidt zich relatief snel via uitlopers. In het voorjaar moet je bemesten met compost en verdelen van november tot maart.

Conclusie

Winterharde vaste planten zijn bijzondere, makkelijk te verzorgen planten. Er zijn er nogal wat die van de zon houden, anderen die de neiging hebben om in halfschaduw te gedijen en weer anderen die zelfs in de diepste schaduw groeien. Kies de vaste planten die je het mooist vindt en nodig ze uit in je eigen tuin. Behandel elke plant met liefde en respect en hij zal je dankbaar zijn.

Winterharde vaste planten brengen je elke keer weer mooie bloemen en fris groen

winterharde vaste planten tuinontwerp