Eikenprocessierupsen verspreiden zich al meer en meer in dit land. De harige plagen komen oorspronkelijk uit Midden- en Oost-Europa, maar voelen zich door de klimaatverandering al behoorlijk op hun gemak in het noorden. Zachte winters en warmer lenteweer bieden hen perfecte leefomstandigheden en ook de vele eikenbossen trekken hen aan. De brutale larven eten niet alleen de bladeren van de bomen kaal, maar zijn ook problematisch voor mens en dier en in sommige gevallen zelfs echt gevaarlijk. Niet voor niets nemen veel deelstaten regelmatig controlemaatregelen en besteden daar een groot deel van hun budget aan. Waarom de eikenprocessierups zo schadelijk voor ons is, hoe je ze kunt herkennen en wat je eraan kunt doen, kom je vandaag hier bij ons te weten.

De rupsen zijn vaak als een processie in rijen te zien 

Eikenprocessierups gevaarlijk

Herken eikenprocessierupsen

Eikenprocessierups heet eigenlijk de larven/rupsen van de gelijknamige mot. In tegenstelling tot zijn opvolgers is de vlinder zelfs voor ons mensen volkomen ongevaarlijk. Deze heeft een spanwijdte van ca. 3 cm en is gecamoufleerd in bruin-grijze tinten. Zijn hoofd en het hele lichaam zijn bedekt met korte haren.

Het kan gemakkelijk worden verward met andere motten. De mot leeft maar een paar dagen in augustus en legt op dit moment zijn eieren in het bladerdak van de eiken. Deze zijn slim gecamoufleerd met schubben en afscheidingen en overwinteren aan de boom. De larven komen dan begin / half mei uit en beginnen aan hun zes opeenvolgende larvale cycli.

Zo zien licht aangetaste eiken eruit

Eikenprocessierups schadelijke eik

Ze eten de bladeren van de eiken en vanaf de derde levenscyclus beginnen zich de zogenaamde webben of nesten te vormen. Deze dienen als huisvesting en bescherming voor de rupsen en ook voor latere verpopping in juli/augustus. De rupsen van de eikenprocessierups bewegen zich eigenlijk in zogenaamde neus-aan-staartprocessies en zijn daardoor beter te onderscheiden van andere rupsen. Bovendien zijn hun nesten alleen te zien op bomen en nooit op muren, tuinhekken of andere objecten.

Verwar de eikenprocessierups niet met andere rupsen

eikenprocessierups schadelijk

Waarom zijn eikenprocessierupsen gevaarlijk??

Het gevaarlijke geheim van de rupsen zit in hun dunne brandharen. Ze bevatten thaumetopoeïne, een agressief brandnetelgif. Dit kan sterke allergische reacties veroorzaken, die kunnen leiden tot jeuk en roodheid van de huid, keelpijn en bronchitis tot astma of kortademigheid. De larvale haren zijn voorzien van weerhaken en kunnen daardoor gemakkelijk en vooral lang aan de huid en slijmvliezen van mens en dier hechten. Als deze worden ingeademd of in de ogen komen, kunnen in veel gevallen ernstige gevolgen worden verwacht. In dringende situaties moet je zeker een spoedarts raadplegen en als je een uitslag van eikenprocessierups of een allergie hebt, moet je de aangetaste delen van het lichaam behandelen met cortisonecrème en ook antihistaminica nemen. Het is ook raadzaam om grondig te wassen en al je kleding te veranderen als ze in contact komen met brandharen van de larven.

De brandharen van de larven kunnen jeukende huiduitslag veroorzaken 

eikenprocessierups uitslag

Waarom verspreiden eikenprocessierupsen zich??

Zoals we hierboven al vermeldden, bieden hogere temperaturen zelfs op onze breedtegraden de perfecte leefomstandigheden voor de vervelende eikenprocessierups. Bovendien vernietigde het overmatige gebruik van pesticiden hun natuurlijke vijanden in grote aantallen. Er zijn nauwelijks factoren die de snelle verspreiding van plagen kunnen stoppen. Sommige experts geven hiervoor nog een andere reden, namelijk de toegenomen handel in jonge eiken uit Zuid- en Midden-Europa. Waarschijnlijk door onvoldoende bestrijding komen veel eieren van de eikenprocessierups ongemerkt naar Duitsland.

De larven vermenigvuldigen zich snel en worden al snel hinderlijk 

larven van eikenprocessierupsen

Eikenprocessierupsbestrijding – de belangrijkste methoden

Hoewel er voor deze plagen geen officiële meldingsplicht bestaat, is het beter om een ​​besmetting direct te melden bij het bevoegd gezag. Of neem direct contact op met een professionele ongediertebestrijder. Want zelf de nesten en rupsen verwijderen is helemaal geen goed idee. De brandharen zijn extreem breekbaar en kunnen honderden meters in de lucht vliegen. Deskundigen zijn er zeer bekend mee en zullen de eikenprocessierupsen op gepaste wijze verwijderen. In de meeste gevallen gebeurt dit met behulp van mechanische methoden zoals stofzuigen met een industriële stofzuiger. Soms worden ook hogedrukreinigers gebruikt en worden pesticiden en andere insecticiden gespoten. Helaas zijn de laatste stappen niet alleen vrij duur, ze zijn ook schadelijk voor het milieu en vernietigen tegelijkertijd vele andere soorten vlinders en nuttige insecten.

Het stofzuigen van de nesten is een relatief zachte methode 

Bestrijd eikenprocessierups

Om deze redenen ontwikkelen wetenschappers ook nieuwere controlemethoden die puur biologisch zijn. De meest gebruikte zijn het gebruik van de bacterie Bacillus thuringiensis en rondwormen, ook wel nematoden genoemd. Bacteriën en wormen kunnen de larven binnendringen en uitdrogen en van binnenuit vernietigen. Dit zijn dus biociden die bijna geen bijwerkingen hebben. Toch moet men hiermee niet overdrijven en deze middelen niet ongecontroleerd over een groot gebied gebruiken, omdat dit ook andere nuttige insecten kan aantasten.

Experts kunnen een plaag goed en veilig behandelen 

Bestrijd gevaarlijke eikenprocessierupsen

Het is ook zeer milieuvriendelijk om de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te ondersteunen en aan te trekken. Wespen, roofkevers, vleermuizen en sommige vogels zoals mezen, hop of koekoek behoren tot de belangrijkste hiervan. Je kunt zelf actief worden en vogelhuisjes ophangen in de tuin of in het park en diverse plantaardige voedselbronnen kweken zoals nectarrijke bloemen en kruiden.

Mezen voeden zich graag met de eieren en larven van de eikenprocessierups

gebruik mezen tegen eikenprocessierupsen

Wees dus bewust en verantwoordelijk voor jezelf en voor anderen. Als u nesten van de gevaarlijke rupsen opmerkt, meld deze dan direct en ga niet naar hen toe. Bescherm vooral kinderen en huisdieren ertegen en laat u onderzoeken door een arts, zeker als u een toeslag of een allergie heeft.

Verklaar de oorlog aan de eikenprocessierups! 

Eikenprocessierups op eik

Zodat het minder kans heeft om zich over een groot gebied te verspreiden 

Larven van eikenprocessierupsen

De mot lijkt ook veel op andere motten 

Herken mot processierups

De nesten zijn vaak goed gecamoufleerd 

Eikenprocessierupsbestrijding

Schapenwol lijkt de larven te verdrijven 

schapenwol tegen eikenprocessierups

EikenprocessierupslarveHerken eikenprocessierupsen Eikenprocessierups grote larven Eikenprocessierups vernietigt nest Eikenprocessierupsnest Bestrijd eikenprocessierupsen herken gevaarlijke eikenprocessierupsen Gevaarlijk eikenprocessierupsnest