De sky bamboo, ook wel heilige bamboe genoemd, is een fijn gestructureerde, groenblijvende struik met de Latijnse naam Nandina domestica. Het is echter geen echte bamboeplant. Omdat de naam het woord “bamboe” bevat, gaan veel mensen ervan uit dat het een invasieve soort is die ze niet mogen planten. Helaas betekent dit eigenlijk dat veel mensen deze prachtige plant niet goed kennen.

Waar komt de heilige bamboe vandaan??

De sky bamboo komt oorspronkelijk uit China en werd voor de 16e eeuw voor het eerst geïntroduceerd in Japan. Sinds het begin is de heilige bamboe gebruikelijk geworden in de zuidelijke en centrale districten van Japan. Toen China het voor het eerst introduceerde, was de bamboe een populaire traditionele decoratie. De rode bessen, bloemen en bladeren werden vaak gepresenteerd in ikebana. Dit is een kunstvorm waarbij mensen bloemen, grassen, bladeren en twijgen in een vaas plaatsen, waarbij ze strikt de regels volgen om centerpieces te maken.

Sierlijke groenblijvende plant uit het Verre Oosten

Op de juiste manier voor heilige bamboe zorgen

In 1804 kwam de sky bamboo naar Europa, waar het de botanische naam Nandina kreeg. Dit is een gelatiniseerde versie van de traditionele Japanse naam voor deze plant. De namen heilige bamboe of hemelse bamboe verwijzen naar de stengels van de plant. Deze zijn smal en groot, maar hebben een ruwe textuur met een bruine tint.

De grotere bladeren zijn ook heel anders dan bamboebladeren. Het heeft felgele wortels die het identificeren als een lid van de berberisfamilie.

Mooie struik met rode, ronde bessen in herfst en winter

heilige bamboe tuin struik

Sky Bamboo – de belangrijkste verzorgingstips

Heilige bamboe is het beste voor rijke, vochtige, goed doorlatende grond en volle zon. Deze omstandigheden bevorderen de beste groei, de beste bladkleur en het optimale vruchtbeeld. Het is beter om deze struik in groepen te planten. Hoewel de luchtbamboe het beste gedijt bij constant water geven, kan de plant wat droogte verdragen als hij eenmaal is gevestigd. Sky Bamboo ziet er het beste uit als het op natuurlijke wijze mag groeien. Als u echter besluit te snoeien, knip dan de takken uit het midden om een ​​vollere kroon te behouden.

Deze plant uit het Verre Oosten bloeit in juni met fijne, witte bloemen

Sky bamboe bloesem tuin

Ziekten en plagen

Verschillende virussen kunnen de plant aanvallen. Het komkommermozaïekvirus en andere bladvlekkenziektes die lichtgroene of gele vlekken in de bladeren veroorzaken, treffen alle soorten heilige bamboe. Geen van deze virussen is te genezen, dus planten die al zijn aangevallen, moet je opgraven en weggooien.

De luchtbamboe wordt soms aangevallen door bacteriën. De bladeren vertonen symptomen wanneer hun randen bruin worden, verdorren en afsterven. Als u dergelijke bladverbranding ervaart, kunt u de plant in de grond laten of deze opgraven en vernietigen om te voorkomen dat de bacteriën zich verspreiden.

Hoewel relatief gemakkelijk te verzorgen, is heilige bamboe vatbaar voor veel ongedierte

hemel bamboe tuinieren tips

De plant kan ook worden aangevallen door ongedierte. Enkele voorbeelden zijn katoenen kussenschubben, die hun vitaliteit verminderen en overal witte bultjes veroorzaken. Mealybugs veroorzaken katoenweefsel op bladeren en stengels, en wittevlieg zorgt ervoor dat de bladeren geel worden en eraf vallen. In de strijd tegen de meeste plagen kun je Vedalia-kevers of lieveheersbeestjes zeer succesvol gebruiken.

Nodig deze exotische plant uit in uw tuin of zelfs als potplant in uw huis. Hij gedijt ook goed op het balkon en is zeer gemakkelijk te verzorgen. Geniet van het groenblijvende blad, de delicate bloemen in de zomer en de hartstochtelijk rode bessen in de herfst en winter.

Sky Bamboo – een uitstekende plant voor uw tuin

Sky bamboe planten in de tuin

Onderhouden als een bonsai op het dressoir of tafel 

nandina domestica hemelse bamboe in een pot

Of in de bloempot op terras en balkon

hemel bamboe in een pot tips

Zet expressieve accenten met bladeren en bessen

heilige bamboe rode bladeren nandina domestica

Sky bamboe rode bladeren in de tuin

Sky bamboe bladerenhemel bamboe nandina domesticaZorg voor sky bamboo op de juiste manierhemel bamboe rood fruithemel bamboe struikkleine struiken rode bladeren hemel bamboeNandina sky bamboe