Lavendel is een bijzondere plant waar iedereen op de een of andere manier van kan profiteren. De bloemen zien er prachtig uit, maar charmeren ons ook met haar heerlijke geur. Van lavendel is aangetoond dat het een prachtig effect heeft op ons lichaam en geest. Maar hier komt het beste nieuws dat we voor je hebben! Lavendel zou je thuis kunnen planten. Dit werkt net zo goed in de tuin of op het balkon. Hier is alles wat je erover moet weten.

Je kunt zowel de bladeren als de bloemen gebruiken

Kleine emmer lavendel lavendel planten

Dit is waarom je lavendel moet planten!

Voordat we je specifieke tips geven over het planten van lavendel, willen we je graag een beetje motiveren. Zowel de bladeren als de bloemen van lavendel kunnen voor therapeutische doeleinden worden gebruikt. Het zijn natuurlijke smaken die ook in de gastronomie gebruikt kunnen worden.

Ze worden ook veel gebruikt in cosmetica. Ze zouden ideaal zijn voor aromatherapie en hebben een rustgevend effect op de huid en het haar. Last but not least werkt deze lavendel als een natuurlijk kalmerend middel zonder bekende bijwerkingen. Veel mensen lossen hun problemen met vettig haar en hoofdhuid, maar ook met puistjes op het gezicht op met behulp van lavendelwater.

Je kunt de lavendel ook combineren met andere planten in de tuin als er een grotere opening tussen zit

Samen met andere planten lavendelplanten

De juiste grond voor de lavendel

Laten we beginnen met waar de lavendel het goed doet. Thuis voelt lavendel zich thuis op plekken met een droog klimaat. De ideale grond zou zanderig zijn, met veel stenen en droog. De laatste jaren is echter ook ontdekt dat de humusrijke grond ook heel goed is voor de plant. Het is het beste om een ​​mengsel van grond uit de tuin te bereiden met kalk en zand. Je kunt de lavendel erin gebruiken.

Lavendel in een bloempot – de missie is heel goed mogelijk!

Lavendelplanten - kleine plantenpot met lavendel

Zo plant je lavendel in een bloempot!

Ook als je een grotere tuin hebt, moet je de lavendel eerst in een bloempot planten. Zo heb je alles makkelijker onder controle. Dan zou je hem altijd in de grond kunnen verplanten. De lavendel houdt van gematigde temperaturen, dus de kamer mag niet te warm of te koud zijn. Door deze plant in een bloempot te plaatsen, krijg je gemakkelijk de juiste mix van aarde, zand en kalksteen. Ook drainage is van bijzonder belang, omdat de grond niet te vochtig mag worden. Hiervoor heb je bloempotten nodig met iets grotere gaten waar het water doorheen stroomt. In dit geval maakt het niet uit in welke tijd van het jaar je de lavendel plant.

Zelfs het verzorgen van de lavendel is een therapie op zich

Lavendel plant emmer en aarde

Je kunt de lavendel ook in de tuin zetten

Je kunt natuurlijk ook lavendel in de tuin zetten. Kies hiervoor een locatie die goed afgeschermd is van de wind. Het zou idealiter in de halfschaduw moeten liggen. Dit doe je het beste in het voorjaar, als de kans op vorst minimaal is. De afstand tussen de afzonderlijke planten moet minimaal 30 en maximaal 90 cm zijn. In dit geval moet u absoluut wateroverlast vermijden en een plaats kiezen met een goede doorlaatbaarheid. De lavendel mag ook niet te dicht bij andere planten staan.

Tassen met gedroogde lavendelbloemen zijn een geweldig cadeau-idee

Lavendelplanten kleine zakjes

Kleine planten of zaden?

Je hebt twee opties voor het planten van lavendel. Je kunt ofwel een kleine scheut planten die al 10 cm hoog is. Een ander alternatief zijn de zaden. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Met planten bereik je natuurlijk sneller resultaat. Je kunt ze ook wat later planten dan in de vroege zomer. Maar dit is de duurdere variant en het zou de betere optie zijn voor op het balkon en voor gebruik in bijvoorbeeld bloempotten. U moet er echter voor zorgen dat de planten in goede staat verkeren. Als ze in ongeschikte grond groeien, kunnen ze snel rotten voordat ze zich zelfs maar verder kunnen ontwikkelen.

Er is winterharde lavendel die zelfs -15 graden kan missen

Lavendel plant lavendel in de tuin

Groeiende zorg

Als u lavendel plant, moet u er ook op voorbereid zijn dat u deze ook het hele jaar door moet snoeien. De plant die al gegroeid is heeft deze verzorging gewoon nodig om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Maar dat is puur genieten op zich, want je komt nu al in aanraking met de bloemen en gaat genieten van deze zo-minded aromatherapie! Je moet de lavendel twee keer terugsnoeien. Dit doe je kort nadat de eerste bloemen zijn gegroeid. Dan is dit nodig, vlak voordat de lavendel verdort, dus midden in de zomer. Het doel is om de ontwikkeling van nieuwe scheuten en een tweede bloem mogelijk te maken. De eerste keer ongeveer de helft en de tweede keer – een derde van de plant wordt ingekort.

De lavendel groeit goed op droge, zanderige grond

Lavendelplanten - erg leuke plantideeën

Vind de juiste lavendelsoort!

Er zijn twee populaire soorten lavendel op de markt die dienovereenkomstig kunnen worden gekocht en geplant. Een van hen verdraagt ​​​​de barre temperaturen tot -15 graden vrij goed. Dit zou ideaal zijn voor de tuin. Voor het balkon kun je ook de andere variëteit gebruiken, die goed zou zijn rond de 0 °. Deze niet zo winterharde lavendelsoort zou hier ook in tuinen geplant kunnen worden. In de winter zou dit ras echter op de een of andere manier van de kou moeten worden geïsoleerd. Naast verschillende soorten plastic zijn ook bladeren en gebladerte een goede optie voor dit doel.

Lavendel planten aan het einde van het seizoen heeft veel voordelen!

Lavendelplanten en combineren met appels

Lavendel past perfect bij de moderne levensstijl

Tegenwoordig combineren we graag functionaliteit, stijl en gezondheid. De lavendel past er prachtig bij. Deze plant kan goed worden gebruikt in de inrichting van moderne appartementen. Het zou ook passen bij het traditionele ontwerp. Het lavendelaroma heeft een kalmerende en heilzame werking. De bloemen zijn immers ook te gebruiken in diverse recepten in de horeca. Lavendel is één geneeskrachtige plant en ook goed voor de gezondheid. Om ook in de winter van de plant te kunnen genieten, moet je wat bladeren drogen en in kleine zakjes verdelen. Je kunt ze dus ook gebruiken in de winterdecoratie. Dergelijke tassen dienen ook als geweldige cadeau-ideeën.

Lavendel is een makkelijke en bovendien zeer dankbare plant! Dit kan iets zijn voor degenen onder u die voor het eerst iets in de tuin of op het balkon durven te planten en te verzorgen! We wensen je veel succes!

Lavendel is een geweldige decoratie in huis!

Leuk idee voor de lavendelplanten in de tuin

De lavendel in de voortuin zou een natuurlijke therapie zijn voor jou en je gezin!

Leuk idee met geweldige, grote lavendelstruiken

Geniet van de zomer met het prachtige lavendelaroma!

geweldige struiken - lavendelplanten