Vetplanten zijn de laatste tijd absoluut een rage. Een prachtige en vooral bijzondere vertegenwoordiger van deze onderhoudsvriendelijke planten zijn levende stenen (lithops). Deze heten niet voor niets zo, want verrassend genoeg zien ze er precies uit als ronde stenen en zijn ze in hun natuurlijke omgeving nauwelijks van elkaar te onderscheiden. De exotische soorten uit Zuid-Afrika imponeren met hun bijzondere vorm, extreem onderhoudsgemak en de prachtige bloemen in wit en geel die meestal in de herfst verschijnen. Als u van zo’n effectieve vetplant wilt genieten, leert u in de volgende regels hoe u deze op de juiste manier moet verzorgen.

Levende stenen komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika

sappige levende stenen

Van welke locatie en bodem houden levende stenen??

De bizarre vetplanten behoren tot de dikbladige planten en hebben de wonderbaarlijke eigenschap veel water op te slaan in hun eigen lichaam. Hier spelen de ongewoon dikke bladeren eigenlijk de rol van een plantenlichaam en kunnen ze wel drie centimeter hoog worden.

Levende stenen houden van zonnige en warme plekken waar de temperatuur ook in de winter niet onder de 10 graden Celsius komt. Normale potgrond is geen goed idee voor dit type vetplant. Je hebt liever een minerale ondergrond nodig die goed doorlatend en zo kalkvrij mogelijk is. Ook kokosgrond, puimsteen en cactusgrond vermengd met zand zijn een geslaagde keuze. Over het algemeen moet de aarde arm zijn aan humus en voedingsstoffen. Wateroverlast en te veel vocht kunnen de planten zelfs beschadigen.

Er is altijd een karakteristieke opening tussen de beknopte bladeren

levende stenen mix

Hoe moet men levende stenen water geven en bemesten??

Lithops hebben tapwortels die in de diepte groeien. Plant de planten daarom in diepere bloempotten en geef ze spaarzaam water. Als water langer in de spleet blijft staan ​​of wateroverlast optreedt, kan dit zeer waarschijnlijk leiden tot rotting. Overtollig water in de planter moet ook worden vermeden. U kunt zelfs stoppen met water geven tijdens de rustperiode van oktober tot februari. Levende stenen zijn zo zuinig en gemakkelijk te verzorgen dat ze nauwelijks kunstmest nodig hebben. Het is alleen aan te raden om in het voorjaar om de twee jaar wat cactusmest te geven. Dit is absoluut voldoende om uw Zuid-Afrikaanse vetplanten optimaal te laten gedijen.

Er zijn verschillende soorten van deze mooie vetplanten

prachtige sappige levende stenen

Verpot en vermeerder levende stenen op de juiste manier

Deze vetplanten groeien relatief langzaam en worden meestal om de twee tot drie jaar verpot. Zoals eerder vermeld, geef je de voorkeur aan diepere bloempotten, zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. Als de plant zo ver is uitgezaaid dat er geen nieuwe koppen meer in de kuip passen, moet je besluiten om te verpotten. Dit kan het beste in het voorjaar, direct na de pauze. Voor een optimale afwatering kunt u wat kiezels op de bodem van de bloempot leggen en de minerale ondergrond erop. De aarde moet licht bevochtigd zijn, maar zeker niet nat.

De vermeerdering van de levende stenen vindt optimaal plaats met zaden. Deze worden heel licht in de matig bevochtigde ondergrond gedrukt, maar er niet mee bedekt. Want de lithops behoren tot de zogenaamde lichtkiemen en hebben daglicht nodig om überhaupt te kunnen ontkiemen. Bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden Celsius en voldoende vocht zal dit in ongeveer twee weken gebeuren. Nog sneller gaat het als je er een stolp of folie op zet. Hierdoor ontstaat een prettig microklimaat, wat het kiemproces bevordert. Het is belangrijk om de kleine “kas” elke dag kort te ventileren om eventuele schimmelgroei te voorkomen.

De eerste bloemen komen pas in het derde jaar

gele bloem succulente levende stenen

Welke plagen zijn gevaarlijk voor levende stenen??

Hoewel de levende stenen behoorlijk robuust zijn, hebben ze last van enkele plagen. Vooral wolluizen en schimmelmuggen nestelen graag in het droge blad, in de spleten tussen de bladeren of in de verse zaailingen van de planten. Houd het dus goed in de gaten en neem er tijdig de nodige maatregelen tegen. Aangetaste vetplanten herken je vaak aan het feit dat hun bladeren een beetje glazig en bleek zijn.

Verwelkte bloemen zijn ook zwakke plekken als het gaat om ongedierte

mooie levende stenen tips

Verzorg je bizarre exoten met zorg en liefde en ze zullen je huis zeker dat bepaalde iets geven en onbetwistbare blikvangers worden.

Zet de levende stenen in de schijnwerpers!

levende stenen vetplanten in de emmer

kleurrijke levende stenen op witte ondergrond

levende stenen succulente tips

levende stenen vetplanten verzorgingstips

kleurrijke levende stenen in het grind

witte bloemen grijze levende stenen vetplanten   levende stenen lithops vetplanten

Lithops coleorum levende stenen  levende stenen sappige witte bloem    lithops levende stenen vetplant